Til hovedinnhold

Lanserte skandinavisk luksusmobil

Danske Lumigon presenterte i dag T2 HD, en mobiltelefon som skal konkurrere med de beste på markedet.

København / Amobil.no: Det er bare å erkjenne – vi trodde aldri vi ville få se en ny Lumigon-mobil igjen. Men nå har danske investorer puttet tilstrekkelig med penger inn i selskapet til å vekke det til live. Det var en tydelig stolt Lumigon-gründer, Lars Gravesen, som i dag kunne vise frem en helt ny modell, Lumigon T2 HD.

– Dyrere enn forventet å utvikle

Lumigonsjef Lars Gravesen med T2 HD i gull. Denne versjonen er primært ment for rike asiater.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

– Å lage en mobiltelefon koster skrekkelig mye penger. Mye mer enn vi først trodde, og en stund var vi helt nede på knærne. Vi er et ukjent merke uten marked og kan ikke handle så store volum som de etablerte. Når du ikke har annet å vise til enn din sjarm, så får du ikke de beste tilbudene, sier Gravesen.

Men denne gangen var timingen god, og Lumigon lyktes med å få pengesterke investorer på banen. Resultatet er T2 HD, som har komponenter som på ingen måte stiller den i skyggen av de store merkene.

Luksuriøs og smart

La oss like gjerne ta det først som sist – dette er ikke en mobiltelefon for den som drømmer om store skjermer med superhøy oppløsning. Skjermen måler 4,3 tommer, og har 720 x 1080 bildepunkter. Den er ikke verdens tynnest eller letteste, og den er heller ikke spesielt billig.

Men den er spesiell på mange andre måter. Ikke bare er designen annerledes enn det du er vant til, men den har også noen egenskaper du nok vil komme til å sette pris på.

Ulike varianter

Lumigon T2 HD kommer i sort eller hvitt, med detaljer i rustfritt stål. På sikt kommer bakdeksler ikke bare i flere farger, men også i skinn og andre eksklusive materialer.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

T2 HD kommer med to prosessorvarianter. Den ene er en 1,7 GHz tokjerneprosessor fra Qualcomm – den andre en Qualcomm 805 med fire kjerner klokket til 2,5 GHz. Det betyr at telefonen kan konkurrere med de aller heftigste på markedet, også når det gjelder prosessorytelse. På dagens presselansering var det 1,7 GHz-modellen som ble vist. Den kraftigere toppmodellen kommer om en måneds tid.

Telefonen har mange av de samme designelementene som Lumigon T2 hadde, men i tråd med tiden er telefonen blitt tynnere og langt raskere, i tillegg til at den har fått større skjerm. Så målte ikke skjermen på T2 mer enn 3,8 tommer diagonalt, med oppløsning på 480 x 800 punkter.

Den nye telefonen er dessuten bygget for å tåle vannsprut, og den kan betjenes med hansker på.

Tåler mye

Et annet område der Lumigon mener de skiller seg fra konkurrentene, er på holdbarhet. Rammen i Lumigon T2 HD er i rustfritt stål. Du kan behandle den tøft uten at den får merker. Gravesen demonsterer ved å slå væske over telefonen, kaste den i gulvet og skrape på skjermen med en gaffel. Men telefonen er like fin. Glasset er forøvrig Gorilla Glass 3 fra Corned.

– Samme hvordan telefonen faller i bakken, så vil den lande på stålet. Et tynt gummisskum inne i telefonen gir beskyttelse ved støt, sier Gravesen.

Skifter glasset kostnadsfritt

Så solid skal telefonen være, at Lumigon lover deg gratis bytte av glass, dersom dette skulle knuse i løpet av de 12 første månedene du har mobilen.

Og ikke bare bytter de glasset – må du først ha nytt glass, får du nytt batteri i samme slengen.

Frontkamera med lys

Lumigon i gull blir en kostbar affære. Nøyaktig hva den koster er det gullprisen som avgjør.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Et annet områdene der Lumigon skiller seg ut, er frontkameraet. Egentlig er det litt rart at ingen har tenkt på det før, men Lumigon T2 HD er den første mobilen som har lys på frontkameraet.

Dermed blir det enklere å ta gode selfies i sene kveldstimer, eller på steder der lyset av en eller annen grunn er dårlig. Kameraene, både 2,3 megapiksler-kameraet på fronten og 13-megapikslerkameraet på baksiden, kommer fra Sony og har Exmor RS-sensorer.

Skjermen er levert av Sharp, og i tillegg til at den er lyssterk med svært god innsynsvinkel, kan den betjenes med hansker på. Enkelte funksjoner kan sågar betjenes uten berøring, men ved sveip med fingeren i luften over skjermen. Slik kan du bla i bilder eller annet innhold uten å være nær telefonen.

Dokk som får telefonen til å oppføre seg

Sammen med T2 HD får du en dokk, og denne er tilpasset en funksjon Lumigon kaller «Behavior Control». Funksjonen lar deg sette opp ulike parametere telefonen skal forholde seg til når den dokkes. Det kan for eksempel være et sett innstillinger du vil bruke hjemme, og et annet når du er på jobb.

Du kan ha opptil åtte ulike sett med innstillinger, og ved hjelp av små brytere på dokken velger du hvilket sett som skal brukes med den enkelte dokken.

Bang & Olufsen-lyd

Lumigon har fortsatt samarbeidet med Bang & Olufsen om lyden i telefonen. Det betyr at telefonen har B&Os ICEpower-krets. Telefonen har også to kraftige høyttalere plassert på hver sin kortside.

Det gir stereolyd, og skal sørge for at du hører det når noen ringer, samme hvilken vei du stikker telefonen ned i lomma.

Styrer nesten hva det skal være

En annen funksjon Lumigon har tatt med videre fra T2, er universal fjernkontroll. Om den styrer alle dingser i universet skal være usagt, men den kan i alle fall programmeres til å styre alt som kontrolleres med Ir. I tillegg skal den kunne styre enheter som kontrolleres med radiosignal, for eksempel garasjeporter eller motorstyrt solskjerming.

Men den kule funksjonen med overføring av lyd til FM-radio ved hjelp av FM-sener, er borte. Grunnen er at dette ikke støttes av Qualcomm-brikken som brukes i telefonen.

Opp til 128 GB internt minne

Det er heller ikke støtte for minnekort i Lumigon T2 HD. Men du kan kjøpe T2 HD med 32, 64 eller 128 GB minne, og du kan selvsagt også lagre på skytjenester.

T2 HD ligner nok på T2, men det er altså en helt ny mobiltelefon. Den er også sikrere enn den gamle, ved at det er lagt til en kryptering, Secure Encrypted Valut, som hindrer fremmede i å få tilgang til dine sensitive data. Mister du telefonen kan du hente alle data tilbake gjennom en synkronisering.

– Vi har bakgrunn fra arbeide med bank-software. Vi vet hva som må gjøres for at det skal virke, sier Gravesen.

Kastet ut Nokia-ingeniørene

– Ingeniørene som bygde T2 kom fra Nokia, og så for mange begrensninger. De mente for eksempel at det var umulig å bygge en mobiltelefon uten at antennen var slik eller slik, sier Gravesen.

– Så vi sparket hele gjengen og tok utgangspunkt i designen. De nye ingeniørene har funnet løsninger som gjør at det virker. De har sett etter muligheter, i stedet for begrensninger, sier han.

Liten stab

Lumigon holder til i København, og har i dag bare 22 ansatte, hvorav 12 er danske. Ca halvparten jobber med software, fire jobber med design, og ellers jobbes det med salg. Men ettersalg, produksjon og kvalitetskontroll er satt ut til eksterne partnere. Gravesen forteller videre at selve produksjonen foregår ved verdens største mobilfabrikk, uten at han navngir Foxconn.

Større volum denne gangen

Lumigon T2 HD har selfie-kamera med lys.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sist Lumigon skulle erobre verden endte det med at det ble produsert 10 000 telefoner, de fleste havnet i det asiatiske markedet, der etterspørselen etter skandinavisk design fremdeles er høy. Nå produserer Lumigon 10 000 telefoner hver måned, og ifølge Gravesen er alt som er produsert også solgt.

– Nå har vi et bedre utgangspunkt enn sist, og det er viktig for nordisk industri at vi lykkes, Sier Gravesen. Han mener vi på sikt ikke kan leve av å importere, og håper med tiden at Lumigons mobiler skal kunne produseres i Europa eller Norden. Han sier at mye av arbeidet gjøres av maskiner som koster det samme uansett hvor i verden de står.

Uklart om priser

Hva de ulike alternativene vil koste vet vi ennå ikke, men den rimeligste varianten av T2 HD med tokjerneprosessor og 32 GB minne skal koste 580 Euro (ca 4800 norske kroner) i Danmark. I tillegg kommer moms, slik at prisen i Norge trolig havner på nærmere 6000 kroner før subsidier.

Klikk her om du vil ha varsel når butikkene har satt prisen på Lumigon T2 HD.

Telefonen skal for øvrig også produseres med sidepaneler i rent gull, og hva disse vil koste avhenger av gullprisen på tiden den produseres. Ellers skal det komme litt rimeligere luksusvarianter i sølv og forgylt.

Lumigon har inngått avtale med operatørene 3 og Telenor i Danmark, mens det er Milcom som skal ta seg av distribusjonen i Norge. Arne Carstensen i Milcom sier de har vært i samtaler med norske operatører, men at det er for tidlig å si hvordan distribusjonen i Norge vil bli.

Vi har prøvd nye Lumigon T2 HD
Her kan du lese sniktitten »

annonse