Nyhet

Denne superraske prosessoren sparer strøm

ARM annonserer svært lovende mobilprosessorer.

En nye serie prosessorer og grafikkprosessorer fra maskinvareprodusenten ARM skal få farten opp i mobiltelefoner og nettbrett til neste år, og gi oss bedre batteritid samtidig. Mobilprosessoren Cortex-A72 skal i være 3,5 ganger raskere enn dagens Cortex-A15, samtidig som den den bruker 75 prosent mindre strøm under tilsvarende arbeidsmengder.

Prosessorene vil ikke være å finne i mobile enheter før i 2016, men da vil nok denne økte prosessorkraften komme godt med. Mobilspillene følger som regel utviklingen og ytelsen som finnes i «gjennomsnittstelefonen», men videoinnhold i 4K venter ikke på noen. Dessuten vil den økte prosessorkraften åpne for mer avansert multitasking, og antakeligvis betraktelig forbedret batteritid.

Foto: ARM

Cortex-A72 kan også settes sammen med den eksisterende , og lavere ytende, Cortex-A53 prosessoren i noe firmaet kaller en «big.LITTLE» prosessorkonfigurering. Det går ut på at typisk to og to, eller fire og fire, prosessorer jobber sammen. Den sterkeste gruppen prosessorer tar over ved behov, mens telefonen lener seg tilbake på de svakere og mer strømsnille kjernene i dagligdags bruk. I de nyeste utgavene av big.LITTLE kan prosessorkjernene tas i bruk om hverandre, og ikke nødvendigvis i hele grupper slik som tidligere.

ARM melder i sin pressemelding at dette skal gi «utvidet ytelse og effektivitet». I følge The Verge gir det ytterligere 40-60 prosent reduksjon i strømforbruket. Dette kan være godt nytt for batterikapasiteten på mobiltelefoner fremover med tanke på at batteriteknologien sliter med å holde følge med mobiltelefonenes ytelse.

Grafikkprosessoren Mali-T880 skal i følge ARM gi 1,8 ganger høyere grafikkytelse enn dagens Mali-T760. Også denne oppgraderingen er energieffektiv, og T880 skal bruke 40 prosent mindre strøm enn det T760 gjør på tilsvarende arbeidsmengder. Det er likevel greit å få med at ARM ikke lager systembrikker selv. Brikkeprodusenter som Qualcomm, MediaTek og Nvidia pleier ofte å bruke egne grafikkløsninger i systembrikkene sine.

Grafikkløsningen Mali har sitt opphav ved NTNU i Trondheim, før ARM kjøpte opp selskapet. Les mer om løsningen her.

(Kilder: The Verge, ARM)

Les også
Slik blir neste generasjon superprosessor til mobil
Les også
Qualcomm tyvstarter stor mobilmesse
Les også
Nytt Shield-nettbrett med superprosessor kan være på vei
Les også
Raspberry Pi 2 er lansert
Les også
Enda en spiker i kista for Snapdragon-prosessor
Les også
Intel stapper mer kraft inn i knøttemaskinen sin
annonse