Nyhet

Slik blir neste generasjon superprosessor til mobil

Qualcomm har gått ut med flere detaljer om grafikkdelen i Snapdragon 820.

Mange har hatt store forventninger til Qualcomms neste generasjon systembrikke, Snapdragon 820, etter problemene forgjengeren Snapdragon 810 har hatt med overoppheting. Selv om problemene skal være løst i en ny versjon av brikken, er det ikke tvil om at varmeproblemene har gitt Qualcomm en kraftig ripe i lakken. Stort bedre ble det ikke av at Samsung valgte å utelukkende benytte sin egen Exynos-brikke i sine nyeste flaggskipmodeller, etter å ha brukt Snapdragon-brikker i veldig mange toppmodeller tidligere.

Qualcomm gikk i dag ut med flere detaljer om Snapdragon 820, som vil dukke opp i de første mobiltelefonene første halvår 2016.

Adreno 530 skal være 40 prosent raskere, og bruke 40 prosent mindre strøm, sammenlignet med Adreno 430. Foto: Qualcomm

4K med 60 bilder i sekundet

I første omgang fokuserer selskapet på grafikkmulighetene i den kommende brikken, og det selskapet kaller «neste generasjon GPU-arkitektur». Snapdragon 820 vil være den første systembrikken som inneholder den nye grafikkprosessoren (GPU-en) Adreno 530. Denne skal ifølge Qualcomm være 40 prosent raskere enn forgjengeren Adreno 430, samtidig som strømforbruket skal være 40 prosent lavere.

Adreno 530 vil støtte 4K-videoavspilling med 60 bilder i sekundet over HDMI 2.0, for avspilling på en PC-skjerm eller TV. GPU-en støtter OpenGL ES 3.1+APE (Android Extension Pack), Renderscript, OpenCL 2.0 og Vulkan. Sistnevnte er et grafikk-API som blant annet skal gi bedre flertrådsytelse på mobile plattformer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blokkdiagram som viser de ulike komponentene i Snapdragon 820-brikken. Foto: Qualcomm

Snapdragon 820 kommer også med en ny digital bildeprosessor (ISP – Image Signal Processor) kalt Qualcomm Spectra, som støtter inntil tre bildebrikker/kameraer i mobiltelefonen. Det betyr at du kan ha to hovedkameraer, samt et «selfie-kamera» i fronten. Spectra støtter de nyeste 14-bits bildebrikkene, noe som skal gi bedre farger og mer naturlige hudtoner, skriver Qualcomm i en pressemelding. Med Spectra vil du kunne ta 25 megapiksel store bilder med en hastighet på 30 bilder i sekundet.

Spectra skal også gi bedre autofokus og mer effektiv reduksjon av bildestøy.

Virtuell virkelighet

– Vi øker Snapdragons evne til å prosessere bildedata signifikant, slik at den skal støtte neste generasjon brukeropplevelser innenfor fotografi, virtuell virkelighet og fotorealistisk grafikk på mobile enheter, samtidig som batteritiden maksimeres, sier Tim Leland i Qualcomm i en pressemelding.

Stillbilde fra en sanntids rendringsdemo laget for å vise grafikkvaliteten til Adreno 530.

I et intervju med Forbes.com forteller markedssjef Tim McDonough at Snapdragon 820 kan støtte VR både i mobiltelefoner som monteres i spesielle VR-briller, eller i dedikerte VR-briller.

– Vi tror den neste innovasjonen vil være VR, sier McDonough til Forbes.

Han forteller til nettstedet at Qualcomm tror 820 også vil finne veien inn i underholdningssystemer i biler.

Foreløpig har ikke Qualcomm gått ut med informasjon om CPU-en og andre deler av Snapdragon 820. Men det er antagelig snakk om en 14 nanometer 64-bitbrikke med Hydra CPU-kjerner, og det har vært snakk om en ytelsesøkning for CPU-en på rundt 35 prosent.

(Kilder: Qualcomm 1 og 2, Forbes.com )

Les også
Superkraftig brikkesett til mobiler og nettbrett er lansert
Les også
- Microsofts neste Lumia-flaggskip får kraftig Qualcomm-prosessor
Les også
Galaxy S7 kan bli «glovarm»
Les også
Nå vil Qualcomm gi oss enda smartere hjemmekameraer
Les også
Denne mobilen er enkel i bruk og tåler en støyt
Les også
Intels Xeon-prosessorer kommer til bærbare PC-er
Les også
Intel har lansert «Skylake»
Les også
Nå kan også helstøpte metallmobiler lades trådløst
Les også
Qualcomm sparker tusenvis av ansatte
Les også
Dette er minimumskravene til Windows 10-telefonene
Les også
Denne skal konkurrere mot de beste på markedet
Les også
Denne superraske prosessoren sparer strøm
annonse