Nyhet

Raspberry Pi 2 er lansert

Langt raskere, og med Windows 10-støtte på vei!

Skaperne av Raspberry Pi, datamaskinen som er på størrelse med et kredittkort, har lansert Raspberry Pi 2 Model B. Den nye maskinen skal være langt kraftigere enn forgjengeren, Raspberry Pi Model B+, samtidig som prisen forblir uendret på 35 dollar.

Utvendig er det svært lite som tyder på endringer. Raspberry Pi 2 er likevel oppgradert med en firekjernet ARM Cortex A7-prosessor klokket til 900 MHz og grafikkbrikken VideoCore IV klokket til 700 MHz.

Seks ganger raskere

Sammen med dobbelt så mye minne som tidligere, hele én gigabyte, skal maskinvaren være omtrent seks ganger kraftigere enn den vi finner i originalen fra 2012.

Toppsjef for Raspberry Pi-prosjektet, Eben Upton, forteller til Gigaom at knøttemaskinen nå har nok kraft innabords til å gjøre alt en vanlig PC kan. Han nevner blant annet nettsurfing og tekstbehandling, men vi vet fra forrige versjon at også avspilling av HD-materiale går glatt (Ekstra).

Likevel, Raspberry Pi-eierene har alltid måtte tenke at knøttemaskinen var en brukbar PC for prisen. Nå, om vi skal tro Upton, kan Raspberry Pi 2-eierene være sikre på at maskinen er god i seg selv, ikke bare i kombinasjon med prisen.

Den nye krabaten får, som sin forgjenger, fire USB-porter, en HDMI-utgang, Ethernet-port, en utgang for hodetelefoner og micro SD-kortleser.

Tenkt kostnadsoptimalisering

Raspberry Pi 2 Model B. Foto: Raspberry Pi

Samtidig med at Raspberry Pi 2 lanseres, vil ikke den tidligere modellen utgå med det første. Denne blir imidlertid forbeholdt spesielt interesserte, da den faktisk vil fortsette å koste det samme som nykommeren. På spørsmål om hvordan selskapet har klart å holde kostnadene nede for Raspberry Pi 2, svarer Upton til Gigaom at de har vært oppmerksomme på de små utgiftene:

– Vi fant ut at ved å kutte noen få øre her og der, enten det var på HDMI-utgangen eller utseendet på kretskortet, ble besparelsen stor når vi gjorde dette for flere titalls deler. Pengene vi sparte la vi rett inn i bedre prosessor og mer minne.

Får Windows 10-støtte

Raspberry Pi-maskinene kjører opprinnelig kun Linux, men i anledning lanseringen av oppfølgermaskinen slapp Microsoft det som må kunne betegnes som en liten bombe: Windows 10–støtte er på vei. Selskapet kommer med flere detaljer de kommene månedene, og da får vi etter all sannsynlighet greie på både hvilke begrensninger som gjelder, samt hvordan Windows 10 skal klare å kjøre på kun 1 gigabyte minne.

Om du setter opp et lagervarsel i vår Prisguide får du beskjed straks norske nettbutikker er klare for å selge småtassen.

Frister det å ha en knøttliten datamaskin?
Slik kommer du i gang med Raspberry Pi (Ekstra) »

(Kilder: The Register, Gigaom, Raspberry Pi)

Les også
Raspberry Pi 3 skal være rett rundt hjørnet
Les også
Slik lagde vi vår egen Raspberry Pi-fotoboks for fest
Les også
Vinn en Raspberry Pi 2
Les også
Slik laget vi vår egen hjemmesnekrede arkademaskin
Les også
Knøttemaskinen Raspberry Pi har nådd oppsiktsvekkende milepæl
Les også
Ny Raspberry Pi Model A+ blir enda billigere enn forgjengeren
Les også
Knøttemaskinen Raspberry Pi selger i bøtter og spann
Les også
Mini-PC skal kjøre både Linux og Android samtidig
annonse