Til hovedinnhold

1 milliard Android-mobiler i 2013

Android tar over smartmobilverdenen, sier mobilanalytikere.

Istockphoto / montasje

Det er ikke mer enn fire år siden Google introduserte Android i 2008, men i dag kunne produktsjef for Android hos Google, Hugo Barra, annonsere at de nettopp hadde passert 500 millioner aktiverte Android-enheter.

Mer enn 1,3 millioner Android-enheter blir aktivert hver eneste dag, ifølge Barra.

Og veksten ser ikke ut til å ville ta slutt med det første.

Kan passere 1 milliard i 2013

Analyseselskapet IHS iSupply skriver i en fersk rapport at antallet Android-mobiler som er levert siden Android ble introdusert vil kunne passere 1 milliard i 2013. Dette er tall for hele verden.

Det vil i løpet av 2013 bli levert 451 millioner Android-telefoner, opp fra 357 millioner i 2012, ifølge IHS. Summerer man opp alle Android-telefonene som er blitt levert siden Android-introduksjonen i 2008, ender man opp på rundt 1,1 milliard telefoner ved slutten av neste år.

Den neste største plattformen er Apples iOS, som det vil være levert 527 millioner enheter av i verden i 2013. Analytikerne i IHS estimerer at Apple iOS vil nå én milliard enheter først i 2015.

– Android tar over smarttelefon-verdenen. Vi forventer at Android-operativsystemet vil bli det første som når milepælen 1 milliard enheter i løpet av sin levetid. For Google er dette et tegn på suksessen de har hatt med Androids vekststrategi, som baserer seg på å tilby operativsystemet som en åpen kildekode-plattform som kan brukes gratis av tredjeparts mobilprodusenter, sier analytiker Daniel Gleeson i IHS.

Apple og Google dominerer fullstendig

Android og iOS har tilsammen 76 prosent av verdensmarkedet for smartmobiler i 2012, mens de resterende 24 prosentene er fordelt mellom Microsofts Windows Phone, Nokias Symbian, RIMs BlackBerry OS, i tillegg til andre plattformer som Samsungs Bada.

Det Apple og Google har vært flinke til, og som nå Microsoft forsøker å også gjøre med Windows Phone, er å ikke bare tilby et operativsystem for mobiltelefoner – men å bygge et helt økosystem rundt. Egne app-butikker er en viktig del av disse økosystemene, og gjør at brukerne i mindre grad forlater én plattform til fordel for en annen.

En undersøkelse gjort i USA av selskapet CouponCodes4u.com blant 2 371 smartmobil-eiere mellom 18 og 35 år, viser at 52 prosent av de spurte ikke var villige til å bytte fra smartmobilen de hadde i dag til Nokias nye Windows Phone-toppmodell Lumia 920. 35 prosent sa de ville vurdere det, mens bare 13 prosent sa de absolutt ville bytte hvis prisen er riktig.

Det at Android og iOS har fått et så sterkt fotfeste, kan være dårlig nytt for Microsoft og Nokia, som forsøker å etablere seg som et tredje alternativ i smartmobilmarkedet.

Les også: Kan denne mobilen redde Nokia? og Ti ganger raskere enn PC-veksten på 80-tallet

(Kilder: Google, IHS iSupply og PC Magazine)

annonse