Til hovedinnhold

Nokias siste sjanse

Produktene som lanseres i kveld er avgjørende for både Nokia og Microsofts fremtid.

Klokken 16 onsdag går Nokia på scenen i New York sammen med Microsoft, hvor det ventes at Nokia vil lansere helt nye Windows-mobiler basert på Microsofts nye Windows Phone 8-plattform. Dette skjer nøyaktig en uke før Apple lanserer sin neste generasjon iPhone.

Hvordan de nye produktene fra Nokia blir tatt imot, kan være avgjørende for selskapets fremtid. Produktene vil også være svært viktige for Microsofts fremtid i smartmobilmarkedet. Selv om andre aktører som Samsung og HTC kommer med Windows Phone 8-mobiler, har Nokia og Microsoft et tett samarbeid, og Nokia blir sett på som Microsofts viktigste partner i smartmobilmarkedet.

Les også:

Lykkes ikke Microsoft med Windows Phone 8, er det lite eller ingenting som kan true Googles og Apples dominans.

Aksjekursen har falt mer enn 90 prosent

Nokia har slitt i motbakke de siste årene. Selskapet har tapt mer enn 3 milliarder euro de siste 18 månedene, og aksjekursen har sunket med mer enn 90 prosent siden Apple lanserte iPhone for fem år siden.

Samarbeidet Nokia inngikk med Microsoft i februar i fjor har vært på langt nær så fruktbart som de to selskapene hadde håpet på. Nokia annonserte at de ville fase ut Symbian og satse alt på én plattform: Windows Phone. Mange har stilt spørsmålstegn ved om dette var en smart beslutning av Nokia, eller om de heller burde ha gjort som Samsung – satset på Android.

Salget av Windows Phone-mobiler har vært mye svakere enn ventet. Ifølge Canalys hadde Windows Phone en global markedsandel på bare 3 prosent mellom april og juni, mens Apples iOS hadde 16 prosent og Googles Android 68 prosent.

I april i år mistet Nokia sin posisjon som verdens største mobilprodusent til Samsung, en posisjon de hadde hatt i 14 år. Nokia har vært nødt til å kutte 40 000 jobber og fase ut produksjonen til Asia. I det hele tatt ser det ganske mørkt ut for Nokia.

Er Windows Phone 8 redningen?

Selv om telefoner med Windows Phone har blitt ganske godt mottatt av produkttestere verden over, har de altså ikke solgt godt.

En årsak til dette kan være at forrige versjon av Windows Phone ikke har støttet like kraftig maskinvare som konkurrentenes telefoner basert på Android eller iOS. Det betyr at Windows-telefonene med enkjerneprosessorer har blitt forbikjørt av konkurrentenes mobiler med både to og fire prosessorkjerner. Og skjermene på Windows-mobilene har ikke støttet like høye oppløsninger som konkurrentenes skjermer.

Med Windows Phone 8 kommer endelig støtte for kraftigere maskinvare, og vi vil endelig få se mobiltelefoner som er reelle alternativer til iPhone og Android-mobiler, også for de som er opptatt av å ha det beste av det beste.

For Microsoft er Windows Phone 8 en del av noe mye større enn bare en ny versjon av deres mobilplattform. Etter hvert som mobiltelefoner og nettbrett for mange er blitt minst like viktig som PC-en, vil det å lykkes på andre plattformer enn bare PC-en være svært viktig for Microsoft. Med Windows Phone 8 og Windows 8 har Microsoft forsøkt å gjøre det samme brukergrensesnittet tilgjengelig på tvers av mobiltelefon, nettbrett og PC.

Vi trenger en tredje mobilplattform

Det går allerede rykter om at Nokia vil lansere en ny toppmodell som vil få navnet Lumia 920, og som blant annet vil ha et bedre kamera enn i forgjengeren Lumia 900. Det skal også komme en 820-modell, etterfølgeren til dagens Lumia 800-modell. Nokia skal også ifølge ryktene ha trådløs lading på telefonene.

Hvordan de endelige produktene blir, og om de er banebrytende nok til å overbevise brukerne om å kjøpe dem i stedet for en Samsung Galaxy S III eller en iPhone 5 – det gjenstår å se.

Vi trenger en sterk utfordrer til Google og Apple i smartmobilmarkedet. Derfor er det all grunn til å ønske Nokia og Microsoft lykke til!

Les også: Kraftig vekst i smartmobilsalget

Mer om
annonse