Til hovedinnhold

Kan denne mobilen redde Nokia?

Nokia og Microsoft viste frem nye Windows Phone 8-mobiler.

Nokia og Microsoft sto onsdag ettermiddag sammen på scenen i New York, for å lansere Nokias nyeste Windows Phone 8-mobiler – og for å demonstrere den nyeste versjonen av Microsofts mobilplattform.

En ny toppmodell med svært høy skjermoppløsning, trådløs lading og kamerateknologi som gir skarpe bilder i dårlig lys er blant nyhetene.

Det er knyttet store forventninger til de nye modellene, og mange tror det kan være avgjørende for Nokias fremtid at de nå lykkes. Nokia har slitt mye de siste årene, og ble i april forbikjørt av Samsung som verdens største produsent av mobiltelefoner. Bare i løpet av de siste 18 månedene har Nokia tapt mer enn tre milliarder euro.

Nokia Lumia 920.

Også for Microsoft, som har et tett samarbeid med Nokia, er lanseringen svært viktig. Med Windows Phone 8 og Windows 8 har Microsoft forsøkt å gjøre det samme brukergrensesnittet tilgjengelig på tvers av mobiltelefon, nettbrett og PC. Det å lykkes på mobile plattformer som mobil og nettbrett er alfa og omega for Microsoft nå, siden disse plattformene etter hvert er blitt minst like viktige for mange brukere som PC-en.

Les også: Nokias siste sjanse

Lumia 920

Nokias nye flaggskip heter Lumia 920, og har fått en ny skjerm som Nokia har kalt PureMotion HD+. Den 4,5 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 768 punkter, det vil si at du kan vise video i HD-kvalitet på skjermen uten kvalitetstap.

Dette er altså den største skjermen i noen Nokia-mobil så langt.

En av de viktigste nyhetene i Windows Phone 8 er at operativsystemet endelig støtter kraftigere maskinvare, og at Windows-mobilene dermed kan komme opp på samme nivå som konkurrentene i Android-verdenen og hos Apple, også når det gjelder spesifikasjoner.

Lumia 920 har i tillegg til mer høyoppløselig skjerm også fått en 1,5 GHz tokjerneprosessor fra Qualcomm, noe som bør bety god ytelse.

En av de mest spennende nyhetene er at Nokia med Lumia 920 også innfører trådløs lading. Dermed kan du bare legge telefonen på en slags "ladepute" og få ladet telefonen via såkalt induksjonslading. Gjennom et samarbeid med flyselskapet Virgin Atlantic vil det bli mulig å lade telefonene i deres flyplasslounger – selv om du har glemt laderen hjemme.

Nokia fokuserer også mye på kamerateknologi, og selv om Lumia 920 ikke har samme type kamera som i 41 megapiksel-mobilen Pureview 808, har den fått en ny bildestabilisatorteknologi som skal gi skarpere bilder i dårlig lys. Med en ny "flytende linseteknologi" skal kameraet ifølge Nokia kunne ta inn fem ganger så mye lys som konkurrerende smartmobiler.

Både Nokia Lumia 920 og 820 (bildet) fås i en rekke ulike farger.

Lumia 820

Nokia lanserte også en mindre modell som har fått navnet Lumia 820. Dette er en telefon i mellomklassen.

Lumia 820 har mange likheter med Lumia 920, som blant annet støtte for trådløs lading. Telefonen har også den samme prosessoren, og skal dermed være like kraftig. Skjermstørrelsen er imidlertid redusert til 4,3 tommer og har en mer "normal" skjermoppløsning på 480 x 800 punkter. Dette er samme skjermoppløsning som vi kjenner fra tidligere Windows-mobiler.

Tilgjengelighet

Nokia Lumia 920 kommer i fargene gul, rød, grå, hvit og svart, mens de som kjøper Lumia 820 i tillegg kan velge fargene lilla og blå.

Telefonene vil bli tilgjengelig globalt i fembånds LTE- og HSPA+-varianter i løpet av året. Priser og eksakte datoer er foreløpig ikke kjent.

Les også: Samsung lanserte verdens første Windows 8-mobil

annonse