Til hovedinnhold

Nvidia har lansert verdens kraftigste skjermkort

Titan X blir ikke bare et monsterskjermkort for spill, men også for utvikling av kunstig intelligens.

Nvidia

Nividias etterlengtede monster-skjermkort Titan X ble først avduket under GDC-messen i San Francisco i begynnelsen av mars, men avslørte da ikke detaljene om det nye produktet. Nå har selskapet imidlertid avholdt sin GPU Technology Conference, som ble benyttet til å offisielt lansere det nye kraftverket av et skjermkort.

Fra før av vet vi at Titan X, som Nvidia allerede har utropt til verdens kraftigste skjermkort, består av hele åtte milliarder transistorer, er basert på den energieffektive Maxwell-arkitekturen og byr på massive 12 GB minne.

Gir heftig spillgrafikk

Nå foreligger det altså flere bekreftede, tekniske spesifikasjoner. I tillegg til det overnevnte kommer Titan X også med 3072 streamprosessorer, en minnebåndbredde på 336,5 GB per sekund, og kortet har ifølge Nvidia en toppytelse på 7 teraflops.

Slik ser DIGITS DevBox ut. Foto: Nvidia

Dette skal duge ganske godt i spill. Som et eksempel trekker Nvidia frem rollespillet Middle-earth: Shadow of Mordor, som visstnok skal kunne kjøre i 4K-oppløsning med en bildefrekvens på 40 bilder per sekund med høyeste grafikkinnstillinger. til sammenlligning skal flaggskip-skjermkortet GTX 980 kun klare 30 bilder per sekund i denne oppløsningen.

Nvidia legger imidlertid stor vekt på at Titan X på ingen måte skal være et rent spillskjermkort. Produktet skal nemlig få en sentral plass i selskapets satsing på kunstig intelligens, nærmere bestemt de såkalte «nevro-nettverkene» som vi har skrevet om tidligere, og som på sikt skal være i stand til å «lære» på samme måte som mennesker.

Superrask maskinlæring

Nvidia sier at Titan X-skjermkortet var i stand til å lære opp AlexNet, som er en nevro-nettverkmodell for bildegjenkjenning, på bare tre dager. Til sammenligning tar det en 16-kjerners Xeon-prosessor fra Intel hele 43 dager å utføre denne krevende oppgaven. Det originale Titan-kortet ville ha brukt seks dager.

For å virkelig få utnyttet potensialet Titan X har innen kunstig intelligens har Nvidia på samme tid sluppet noe som heter DIGITS DevBox, som er et ferdigbygget system bestående av hele fire Titan X-kort og spesialdesignet programvare. Systemet er optimalisert for såkalt «deep learning» og er ment å bistå i forskning på nevro-nettverk og maskinlæring.

Nvidia har oppgitt prisen på Titan X-skjermkortet til 999 dollar, altså cirka 8300 kroner med dagens kurs. Hva det ender opp med å koste i Norge er ennå uvisst, men du kan sette opp et prisvarsel i Prisguide. DIGITS DEvBox-systemet skal selges for 15 000 dollar, altså 125 000 kroner, og er dermed ikke rettet mot vanlige forbrukere.

Mer informasjon kan du finne på Nvidia-bloggen.

Nvidia har også sluppet nye grafikkbrikker for bærbare: GTX 960M ser imidlertid ikke ut til å bli noen kraftkar »

annonse