Til hovedinnhold

FrP snur: Nekter å kjempe mot datalagringsdirektivet

Går tilbake på valgløftene.

Før stortingsvalget i høst intervjuet vi alle de politiske partiene gjennom en serie saker, og aller først ut var Fremskrittspartiet. Siden EUs datalagringsdirektiv har vært en av de mest betente teknologisakene i norsk politikk de siste årene spurte vi naturlig nok hva de syntes om dette, og svaret var klart og tydelig.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud, nå statssekretær i Samferdselsdepartementet, erklærte til Hardware.no at FrP var sterkt mot å innføre direktivet. Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd, og partiet nekter for å ta en omkamp med regjeringskollegaene i Høyre.

Dårlig nytt for samarbeidspartnerne

– Det blir ikke noen omkamp. Høyre er bundet av avtalen med Arbeiderpartiet, og Stortinget har truffet sitt vedtak. Direktivet skal innføres i Norge, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NTB, melder Aftenposten.

Dette kommer i kjølvannet av at den nye regjeringen har utsatt innføringen av direktivet, som for tiden utredes av Europadomstolen – for å finne ut av om det kan bryte med grunnleggende EU-lover, i tillegg til flere lands grunnlover.

Den nye regjeringens to samarbeidspartnere, Venstre og Kristelig Folkeparti, som begge fortalte at de ikke syntes noe om det omstridte direktivet, ligger dermed an til å føle seg en smule dolket i ryggen, etter at disse to sammen med FrP gikk bredt ut med å varsle direktiv-omkamp i sommer.

Kunne blitt overkjørt på nytt

Nå forandrer ikke denne kursendringen nødvendigvis så mye i praksis – gitt én betingelse. Høyre og Arbeiderpartiet er nemlig begge svært positive til direktivet, og disse to partiene står i dag for 103 av Stortingets 169 mandater.

Dersom et flertall av Høyres representanter også denne gang hadde stemt for direktivet, kunne disse to partiene dermed på nytt gått bort fra sine daglige samarbeidspartnere for å tvinge direktivet gjennom på Stortinget, slik det gikk da direktivet først ble vedtatt.

Hva synes du om kursendringen? Diskutér i kommentarfeltet:

De to regjeringspartiene er også enige om mer populære ting:
Vil bygge ut kraftig bredbånd til hele befolkningen »

(Kilde: Aftenposten)

annonse