Til hovedinnhold

Betaler du for mye?

Stadig flere tar i bruk internett på mobilen. Med Androids inntog på det norske markedet, i tillegg til de siste årenes iPhone-hysteri, har også apps blitt dagligdags. Mange mobilapplikasjoner bruker datatrafikk, noe du betaler for.

Datatrafikk har definitivt blitt langt billigere enn for et par år siden, men velger du feil tilbud i forhold til ditt bruk kan det fortsatt bli en dyr affære å bruke internett på mobilen.

Flere valgmuligheter

Avhengig av hvor ofte og hvor mye du bruker mobilt internett, kan du enten velge et abonnement med en lav pris per megabyte (MB) eller med makspris per dag, et abonnement som inkluderer en mengde datatrafikk i månedsprisen, eller kanskje aller helst en egen datapakke som legges til abonnementet.
Sjekk tabellen som viser hvor mye datatrafikk du bruker i måneden

Per megabyte eller makspris

Hvis du velger å betale per megabyte bør du sjekke at den løpende MB-prisen er på under en krone, samtidig som ditt forbruk ikke overstiger 50 MB per måned. Hvis ikke finnes det billigere løsninger for deg.

Både Telenor og NetCom opererer med en makspris per dag på alle sine abonnementer - henholdsvis 10 og 9 kroner dagen for de fleste av dem. En slik ordning er kun lønnsomt dersom du er på internett på mobilen 1-2 ganger i uka, og er mer som et sikkerhetstak mot skyhøye kostnader å regne.

LES OGSÅ: Topp 50 mobilsider

Pakkeprisabonnement

De siste par årene har det dukket opp en god del pakkeprisabonnementer på det norske markedet. Disse inkluderer både et antall ringeminutter og SMS, samt ofte MMS og en mengde datatrafikk, og er ofte en god løsning for deg som har et middels til høyt mobilforbruk.

Ulempen er at det som regel er lite datatrafikk inkludert i pakken.

Chess OnFlex utmerker seg spesielt positivt blant pakkeprisabonnementene. Dette er et unikt konsept som lar deg som kunde velge hvor mye du behøver av ringeminutter, SMS og datatrafikk, og dermed får du en god totalpris i forhold til ringemønsteret ditt. Dette er en meget god etterlikning av Mobilen.no-anbefalte Telia Flex fra Danmark.

De fleste operatører lar deg imidlertid legge til en datapakke til pakkeprisabonnementet. Hvis du som mobilsurfer finner et pakkeprisabonnement med en passe mengde ringeminutter og SMS, samt en datapakke som duger, kan du komme like billig - eller billigere - unna, men alt dette avhenger av ditt mobilforbruk.

LES OGSÅ: Surfer som aldri før

Datapakker

Har du en smarttelefon som du ofte bruker til apps og internettsurfing vil det nok lønne seg å legge til en datapakke til abonnementet ditt. Unntaket er om du allerede har et abonnement som inkluderer en høy mengde datatrafikk, for eksempel de ulike iPhone-abonnementene.

Alle de store operatørene tilbyr nå datapakker, og selv om noen er bedre enn andre, er samtlige bedre enn den løpende dataprisen de tilbyr når du bikker 50 MB per måned. 49 kroner for en datamengde på 100 MB er vanlig, og det samme er 169 kroner for 1 GB.

Dessverre finnes det få datapakker som gir deg en datamengde mellom 300-500 MB. Kvalifisert gjetning sier oss at 100 MB brukes opp relativt kjapt, mens en hel gigabyte egner seg bedre for ekstrembrukere.

Den beste datapakken på markedet - isolert sett - er derfor Telenor Mobilsurf som gir deg 500 MB for 99 kroner per måned. Med Chess OnFlex kan du også velge 500 MB til 99 kroner når du plukker og mikser, og er slik sett like bra på pris.

Hvis du bruker mobilt internett veldig ofte vil det enten lønne seg å velge en datapakke på 1 GB til rundt 169 kroner, som også er en grei pris, eller velge en pakke som lar deg surfe så mye du vil inntil 4-6 GB fra 249 kroner per måned. Merk at dette kun vil være lønnsomt for et fåtall ekstrembrukere.

LES OGSÅ: Slik surfer du på mobilen (Mobilskolen)

Slik surfer du billigst

Det første du må gjøre er å sjekke ditt eget dataforbruk. Trenger du datapakke, og i så fall hvor mange megabytes bruker du i måneden? Se gjerne på to-tre fakturaer, ettersom forbruket ofte varierer litt fra måned til måned.

Hvis du er fornøyd med operatøren din og ringeprisene i abonnementet ditt, bør du besøke operatørens nettsider og se hvilke datatilbud som er tilgjengelig.

Er du derimot ute etter det billigste abonnementet for deg, inklusive en passende datapris/datapakke, kan du enkelt og greit plotte inn ditt forbruk i kalkulatoren Ringepriser og vurdere de øverste treffene.

Finn det billigste abonnementet for deg - med den beste dataprisen! 
 

Mer om
annonse