Tek.no

Test

Sony Ericsson Aspen

Espen Irwing Swang
24 Sept 2010 10:31

Sony Ericsson Aspen

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Aspen er en proffmobil med operativsystemet Windows 6.5.3. Den kombinerer trykkfølsom skjerm med fullt qwerty-tastatur. Samtidig er den en del av Sony Ericsson miljøfokuserte GreenHeart-serie.

QWERTY
Ved første øyekast ser telefonen ut som svært mange andre modeller med qwerty-tastatur under en liggende rektangulær skjerm. Størrelsen er omtrent som den mer kjente Nokia E72, uten at vi skal trekke sammenlikningen for langt. Sony Ericssons modell er mellom to og tre millimeter tykkere, høyere og bredere, samtidig som chassiset er mer kantet. Skjermstørrelsen er også omtrent lik (2,4 tommer på Aspen, mot 2,36 på Nokia E72) og begge telefonene har QVGA-skjermer (240 x 320 punkter).
Men Nokia-modellen har ikke berøringsskjerm, og kjører et annet operativsystem (Symbian Series 60 v3.2)

Design

Baksiden av Sony Ericsson Aspen er i aluminiumfarget plast. Batteridekselet kunne vært fastere. Klemmer vi på sidene av telefonen, så knirker det. På toppen av telefonen finner vi en 3,5 mm minijack-kontakt og tasten som brukes for å slå telefonen av og på. Den samme tasten brukes når vi skal vekke telefonen fra dvalemodus.

Bak i hjørnet finner vi den lille skjermpennen som hjelper oss å trykke presist på skjermen. På høyre side har telefonen en volumkontroll, mens den på venstre side har en MicroUSB-port. Ut over dette finnes ingen andre taster enn de som sitter på frontpanelet.

Betjeningstasten under skjermen er grei å håndtere, og kvitteringstasten i midten av betjeningstasten er også lett å kontrollere. På hver side av navigasjonstasten finner vi to taster. Nærmest skjermen ligger samtaletastene (rør av/på). Under disse er det på venstre side en paneltast, og på høyre side en bekreftelsestast merket “ok”.

Panel

Paneltasten kan trenge en nærmere forklaring. Dette er nemlig en tast som er spesiell for Sony Ericsson. Ved å trykke på denne får du opp noe som kalles paneler og som minner litt om startskjermene du kan veksle mellom på Android-mobiler. Hvert panel har sitt tema.

Aspen har i utgangspunktet seks ulike paneler, blant annet et for Facebook, et for Skype (IP-telefoni uten bilde), og et som gir de vanlige Windows 6.5-menyene.

Tastaturet

Tastaturet har fire rader med taster. Her er også æ, ø og å, plassert på tastene der et vanlig tastatur har tegnene komma og punktum, og på tasten to plasser til høyre for mellomromstasten. Punktum er plassert på en egen tast, mens komma er blitt en tilleggsfunksjon på en av de andre tastene.

Også tallene er tilleggsfunksjoner på tastaturet. Tallene er merket med blått, og plassert på samme måte som på et tradisjonelt T9-tastatur. Vi mener det ville vært lettere å slå numre på telefonen om disse tastene var litt tydeligere markert.

Ellers er det trangt på qwerty-tastaturet. Det hjelper lite med egne taster for hver enkelt bokstav når tastene sitter så tett og er så små og glatte.
Tastene er litt hevet for at du lettere skal kunne kjenne dem fra hverandre, men har du normalt store fingre skal det godt gjøres å få fart på tastingen uten at det blir en del skrivefeil.


Grensesnitt
Aspen er en svært avansert mobiltelefon. Avanserte mobiltelefoner krever enkle brukergrensesnitt, og her snubler Sony Ericsson. Du skal ha brukt denne telefonen en god stund for å få full oversikt over hvilke muligheter telefonen faktisk gir. De mange panelene som skal gi rask tilgang til spesielle funksjoner virker etter vårt syn mot sin hensikt. I stedet for å forenkle brukergrensesnittet, så bidrar de til å skape forvirring.
Det hjelper heller ikke at telefonen har trykkfølsom skjerm, når det knapt er mulig å betjene den med fingrene. Tegn og menyfelter er for små. I noen lister kan vi bla med strøk på skjermen, i andre ikke. Dermed er det ofte enklest å bruke navigasjonstasten, og mye av vitsen med berøringsskjerm blir borte. Sony Ericsson vil rett og slett for mye. 

Proff

Sony Ericsson Aspen inneholder all den programvaren en proffbruker trenger. Her er en komplett Office-pakke lik den vi finner på andre Windows-mobiler. Det betyr at vi kan åpne, opprette og redigere dokumenter i Word, Excell og OneNote, mens du kan åpne og lese PowerPoint-presentasjoner.

Her er også Outlook-funksjoner som kan synkroniseres direkte mot en PC, eller trådløst mot en Exchange Server. I tillegg har telefonen sikkerhetsløsninger som gjør den til et trygt valg for bedrifter som ønsker å bruke sikkerhetspolicy på telefonene. En antivirusapplikasjon fra F-Secure er også inkludert. Du velger riktig nok selv om du vil installere den, og om du vil fortsette å bruke den etter at prøvetiden er omme, så må du kjøpe lisens. Sikkerhetspakken inkluderer også mulighet for fjernsletting, og SMS-varsel dersom noen bytter SIM-kort i mobilen din.

Navigasjon

Av andre programmer som kan komme godt med er en navigasjonsløsning fra Gokivo. Denne virker i praksis ganske greit, men er en løsning der kartene lastes ned mens du kjører. Å zoome eller søke i kartet er en tålmidighetstest. GPS-løsningen har heller ikke norske menyer eller norsk tale, men den har i det minste norske kart og den viser trafikkinformasjon. Det er også litt vanskelig å søke etter adresser. Blant annet fant den ikke hjemstedsadressen min før jeg byttet ut navnet på byen jeg kommer fra med et postnummer.

I praksis er også skjermen i minste laget for navigasjon.

Musikk og media

Musikkspilleren i telefonen er bra, men ikke strålende. Med mange sanger på spillelista går navigeringen langsomt. Ørepluggene som følger med er heller ikke noe å juble for. Men telefonen har 3,5 mm minijack-kontakt, slik at du lett kan koble på bedre hodetelefoner eller øreplugger.

Vi kan se film på telefonen også. Igjen er det ikke teknologien, men formatet på skjermen som setter begrensningene. Du vil neppe orke å se mye film på den lille skjermen.

Kamera

Telefonen har innbygget kamera som tar bilder med 3,2 megapiksler oppløsning. Det er ikke noe kamera på fronten av telefonen, så den er ikke egnet for videosamtaler. Kameraet på baksiden har ikke fotolys, og kameraet mangler også autofokus. Det er fristende å si at alt blir like uskarpt, men i godt lys, med ren linse og ren flaks, så kan du få tatt bilder som fungerer greit til MMS.

Videofunksjonen er imidlertid ganske tragisk. Du kan filme med VGA-oppløsning og 15 bilder per sekund. Problemet er bare at telefonen ikke makter å absorbere de femten bildene, så den må titt og ofte stoppe litt opp. Resultatet er dårlig, med ujevn flyt, uskarpe bilder og lyd som ikke er synkron med bildet. Denne videoen viser ganske tydelig hva vi mener:


Lydkvaliteten ved samtaler er brukbar, men vi kan høre litt generende sus når det egentlig burde være helt stille (som i tiden fra nummeret er slått til linjen er koblet opp). Susingen fortsetter så lenge samtalen varer.

Miljø

Vi får trøste oss med at telefonen i det minste er litt mer miljøvennlig enn mange andre mobiltelefoner. Her er det brukt vannløselig lakk og resirkulerte materialer, samtidig som det er lagt vekt på å finne komponenter som ikke vil forurense unødig når telefonen når enden av sin levetid.
Men det er ikke nok i dagens tøffe mobilmarked. Terningkast 3
Leter du etter en rimelig proffmobil bør du også vurdere disse:
Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro: Denne er rimelig, og har Android operativsystem i tillegg til qwerty-tastatur. Dessuten er den fingervennlig!
LG GW620: Denne mobiltelefonen har fremskyvbart qwerty-tastatur i tillegg til stor skjerm. Den er litt dyrere enn Aspen, men mye enklere å bruke.
Sjekk pris på Sony Ericsson Aspen i vårt prissøk.

Les også