Til hovedinnhold

Har du apps, e-post, WiMP etc. på mobilen?

Har du en smartmobil er sannsynligheten ekstremt høy for at du bruker mobilt internett nokså jevnlig.

For eksempel bruker du datatrafikk når du laster ned apps via mobilnettet, hver gang du sender eller mottar e-post, oppdaterer Facebook-statusen på mobilen, sjekker VG eller NRK på mobilen, streamer musikk via 3G og så videre.

Selskapet Fierce Wireless, som overvåker trådløs kommunikasjon, har laget en tabell som viser hvor mye datatrafikk forskjellige smartmobil-oppgaver genererer. Oversikten er basert på amerikanske AT&T-kunders bruk av datatrafikk.

At musikkstreaming og videostreaming er det som sluker megabytes raskest kommer neppe som noen overraskelse. Men har du for eksempel en smartmobil og laster ned applikasjoner og spill ofte, kan nok det også vise seg å bli dyrt i lengden.

De fleste operatører tilbyr datapakker som gir deg en bedre pris enn standardprisen per megabyte dersom du bruker en viss mengde data per måned. Da iPhone kom til Norge lanserte NetCom abonnement som inkluderte datatrafikk nettopp fordi denne telefonen legger opp til mye bruk av mobilt internett. I dag finnes det en rekke smartmobiler på markedet med tilsvarende muligheter, og dermed har datapakker også blitt vanlig som tilleggstjeneste.

Å beregne hvor mye datatrafikk man bruker kan imidlertid være litt kronglete for enkelte av oss. Derfor gir tabellen ovenfor en god indikasjon. Det enkleste er likevel å se på mobilregningen din over et par måneder og bestemme deg for en datatpakke som er gunstig i forhold til snittmengden megabytes du bruker per måned. Bruker du minimalt med datatrafikk per måned kan det fortsatt lønne seg å betale «per MB» eller velge en operatør som har makspris per dag for databruken.

Mobilskolen: Slik surfer du på mobilen

Les også: Se 20 minutter, så er det stopp (mobilt bredbånd)

Mer om
annonse