Tek.no

Nyhet

Telia kaster ut Huawei

Har valgt svensk 5G-leverandør og skal bytte ut Huawei-utstyr i 4G-nettet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telia dropper Huawei når de bygger sitt 5G-nett i Norge. Det er i stedet svenske Ericsson som har fått oppgaven. Huawei-utstyr skal også ut av 4G-nettet.

I dag består Telias 4G-nett stort sett av teknologi levert av kinesiske Huawei, og det har vært mye diskusjon om de skulle fortsette med den samme leverandøren i utbyggingen av neste generasjons mobilnett. Slik ble det altså ikke.

– Vi pleier å markere at vi er en utfordrer i desember. I år kommer desember litt tidligere enn ellers. Vi skal snakke mer konkret om våre 5G-planer, og det er ikke snakk om piloter, sa Telia-sjef Abraham Foss fra scenen på selskapets hovedkontor i Nydalen tirsdag.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Begynner i år

Over tid skal også 4G-utstyret Huawei har i Telias nett erstattes med Ericsson-utstyr. Rubbel og bit skal byttes ut, ifølge Foss.

– Hva ligger til grunn for valg av leverandør?

– Det er totaliteten. Pris, sikkerhet, alt inngår i valget, sier kommunikasjonssjef Henning Lunde i Telia.

Kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer i Huawei Norge sier de «registrerer Telias avgjørelse og respekterer denne».

– Huawei vil fortsette å jobbe hardt for å ivareta de øvrige engasjementer vi har med selskapet og stå på for å møte deres forventninger fremover, sier Ganer til Tek.no.

Lillestrøm først ut

Telia begynner utbyggingen av 5G-nettet allerede i år, og planlegger å være ferdig med utbyggingen i 2023. Første fase med kundeåpning av 5G-nettet blir på Lillestrøm i april, hvor Telia allerede har en 5G-pilot gående.

– Når kan forbrukere få første møte med 5G?

– Når terminalene kommer. det er vel noen som har lansert, men det store løftet kommer når terminalene kommer, sier kommunikasjonssjef Lunde til Tek.no.

– Vil det komme store endringer i abonnementet nå? Blir det ekte fri bruk?

– Det er for tidlig å si noe om, sier Lunde.

– En milepæl

Ericsson kaller avtalen en milepæl i det lange samarbeidet mellom Ericsson og Telia.

– Nå ser vi frem til å rulle ut et riksdekkende 5G-nett som Telia Norges eneste partner, sier Ericssons sjef for Nord- og Sentral-Europa, Jenny Lindquist.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Såkalt «network slicing» skal gjøre det mulig å levere flere ulike tjenester via samme 5G-nett, for eksempel kommunikasjonen til nødetatene.

Forsinkelsen er også betydelig lavere enn over 4G, som for eksempel kan åpne for fjernstyrt kirurgi og styring av roboter. 5G kan også brukes til å erstatte kobberbaserte fastnett, såkalt «fixed wireless access».

– Dette er definitivt en stor dag for Norge. Forskjellen på før og etter 5G er som forskjellen på før og etter smarttelefonen. Dette er en gledens dag for norsk industri, næringsliv og norske forbrukere. Jeg er veldig glad for Telias ambisjoner, ikke minst ambisjonen om 2023, sa digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

På spørsmål fra NRK om myndighetene har gitt føringer for valget av leverandør svarte Astrup at sikkerhet og oppetid i mobilnettene er viktige, men at de ikke utelukker enkeltleverandører.

– Denne typen valg av strategiske partnere er det Telia Company som står for. Men valget er tatt for Norge, Ericsson er valgt eksklusivt for Norge, sier Telia-sjef Abraham Foss.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hva gjør Telenor?

Hverken Telenor eller Huawei vil si noe om hva som kan forventes fra 5G-planene til landets største operatør. Men konstituert kommunikasjonsdirektør i Telenor, Anders Krokan, forteller at de gjennomfører en anbudsprosess nå og skal velge leverandør i løpet av 2019. De planlegger å lansere kommersielt i 2020.

Den tredje mobiloperatøren i Norge som har eget nett, Ice, har allerede valgt sin leverandør, og bygger 5G med Nokias utstyr.

Det har lenge blitt spekulert i at Huawei kunne bli kastet ut av de norske telenettene. Men det har også vært spekulert i at dette ville koste mye penger og tid. I februar i år skrev Arne Joramo i Telecom Revy og Computerworld om voldsomme økte kostnader ved å kaste den kinesiske telekjempen ut av nettene, og at noe av det ville skyldes at også 4G-nettet måtte oppdateres i prosessen.

Trøbbel for Huawei

Huawei har møtt mye motstand det siste året. Det toppet seg da USA innførte sterke restriksjoner for amerikanske selskaper som vil samarbeide med Huawei i mai, noe som blant har ført til at Huaweis siste mobiltelefon kommer uten Google-tjenester.

USA har fra tidligere av lagt ned forbud for mobiloperatørene i landet mot å bygge mobilnett med Huawei-teknologi. Australia satte også foten ned og sa at Huawei ikke skulle bygge ut noe 5G-nett i landet.

Her i Norge stilte mange spørsmål rundt hvordan norske mobiloperatører kunne fortsette å la Huawei bygge ut mobilnettene sine når allierte som USA mente de var en såpass stor sikkerhetsrisiko.

PST har også vært kritiske til å la produsenter fra et land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med bygge ut kritisk infrastruktur.

annonse