Til hovedinnhold
NyhetHuawei Mate 30 Pro

Huawei avslører Mate 30 Pro. Har ingen norsk lanseringsdato

Har alt man kunne ønske seg, bortsett fra Googles apper og tjenester.

Fra en scene i München avslørte Huawei-sjefen Richard Yu akkurat selskapets nye mobiler: Huawei Mate 30 og toppmobilen Huawei Mate 30 Pro.

Akkurat som ventet er mobilen stappfull av den nyeste teknologien som er å oppdrive i mobilbransjen, med et par hendige nyvinninger.

Men før vi kommer til hva mobilen kan gjøre, er det nødvendig å vite at at de nye Mate 30-mobilene neppe lanseres i Norge. Google sa allerede i august at Huaweis toppmodell ikke ville komme med Google-apper, og nå er det høyst usikkert når eller om Huawei Mate 30 Pro kommer til Norge.

- Salget av Mate 30-serien vil starte i Kina 26. september, og det er forventet at serien også blir tilgjengelig i Europa. Vi har dessverre ingen ytterligere informasjon akkurat nå, sier Huaweis kommunikasjonssjef til Tek.no.

Årsaken er naturligvis USAs nye begrensninger for amerikanske selskaper som vil jobbe med det kinesiske mobilselskapet.

– På grunn av USAs forbud kan vi ikke tilby forhåndsinstallerte Google-apper på mobilene våre, og er nødt til å bruke vår applikasjonsbutikk, Huawei App Gallery, sier Yu fra scenen.

For å oppmuntre utviklere til å tilby og tilpasse appene sine til Huaweis applikasjonsbutikk har de investert én milliard dollar i et nytt insentivprogram, som skal gi fordeler til nye utviklere som velger å tilby appene hos dem.

Med tanke på alle de nye og spennende funksjonene Mate 30 Pro ser ut til å by på, er det bare å krysse fingrene for at handelsdepartementet i USA lar Google og Huawei samarbeide igjen snart.

Enorm skjerm, små rammer

Huawei

Det første man ser på den nye flaggskipmodellen er den enorme skjermen. Nå er den på hele 6,53 tommer, men Yu sier fra scenen at selve mobilen likevel er mindre enn flere av konkurrentenes toppmodeller. Blant annet peker han på iPhones nye 11 Pro Max-modell, som har en mindre skjerm, men er likevel større totalt sett.

Nå har det dukket opp en egen gest-sensor på framsiden.
Huawei

Om du ikke liker de buede kantene på Huaweis tidligere modeller blir det enda verre på Mate 30 Pro. Den har nå det de kaller en «Horizon»-skjerm, som gjør at den strekker seg enda lenger ned på siden i 88 graders vinkel.

Akkurat som før gjemmer det seg en fingerleser inne i skjermen. Den nederste delen av skjermen har også fått et nytt, matt belegg, som skal gjøre mobilen mindre glatt, og være mer resistent mot fingeravtrykk.

«Busslommen» på toppen av skjermen har blitt litt smalere enn før, og inkluderer nå også en «gest-sensor». Betyr det at vi kan vifte og vinke til mobilen, og den forstår hva det betyr?

Potensielt revolusjonerende kamera

I forkant av lanseringen hadde Huawei hintet om kraftige forbedringer av kameraet. Med tanke på at Huawei har ligget et hestehode foran mange konkurrenter, i hvert fall inntil nylig da vi testet iPhone 11 Pro Max, skulle det godt gjøres å gjøre betydelige fremskritt.

Huawei viste imidlertid frem både kraftig forbedret maskinvare og programvare på kamerafronten som virkelig bør få konkurrentene til å skjelve.

Bildesensorene er fysisk større enn det konkurrentene byr på.
Huawei

Den enorme bildesensoren Huawei introduserte i årets P30 Pro er også på plass i Mate 30 Pro, men nå er det også en enda større en på plass. Med P30 Pro hadde de allerede markedets største bildesensor som kunne ta bilder på opptil 40 megapiksler med hovedkameraet. Dette er nå flyttet til ultravidvinkelkameraet på Mate 30 Pro. Hovedkameraet har også en 40 MP-bildebrikke, men i større fysisk størrelse. Fra 1/1.17 tommer til 1/1.55 tommer.

Dette er ikke bare nyttig for å ta store bilder, men de store bildebrikkene vil også bidra til å hjelpe kameraet å plukke ut detaljer og fungere bedre i mørke omgivelser.

Det er også en telelinse på plass her, men der P30 Pro hadde 5x zoom, er det «bare» 3x her.

Sakte, sakte saktefilm

I tillegg til de store og kraftige bildesensorene byr Mate 30 Pro også på en håndfull nye kamerafunksjoner. Blant det mest imponerende er muligheten til å ta opp video i ekstremt saktefilm. Dette har flere andre produsenter også vært inne på – som Sony og Samsung-mobiler som har kunnet filme i 960 bilder i sekundet. Det er virkelig sakte.

Du kan ta videoopptak med ekstremt mange bilder i sekundet.
Huawei

Men Huawei Mate 30 Pro kan filme klipp med opptil 7.680 bilder i sekundet. Altså åtte ganger så sakte som de beste konkurrentene. Det ble vist et par eksempler på scenen, men tilsynelatende var det ingen eksempler på den aller tregeste innstillingen, så dette får vi forhåpentligvis sett flere eksempler på etterhvert.

Forbedret nattmodus

Huawei har lenge ledet i mobilkamerakampen om bildetagning i dunkel belysning. Både fjorårets Mate 20 Pro og årets P30 Pro imponerte oss da de ble lansert, og konkurrentene har så vidt klart å ta igjen overtaket Huawei har hatt. Samsung Galaxy Note 10 tok for eksempel særdeles gode bilder i mørket da vi testet den, og vi vil si at på visse bilder var Apples nye iPhone 11 Pro Max bedre enn det Huaweis tidligere modeller klarte å by på.

Med Mate 30 Pro ser det ut til at Huawei vil ta tilbake tronen sin. Selskapet viste frem en rekke eksempler fra scenen som demonstrerte hvordan det nye kameraet vil fungere. Mobilkameraet klarte tilsynelatende å gjøre helt bekmørke rom lyse, og mye skal skyldes de store bildebrikkene og nye, smarte algoritmer.

I klassisk Huawei-stil tok de eksempler direkte fra konkurrentene, og sammenlignet nattmodusen sin med den fra Samsung Galaxy Note 10+. I eksemplene virket det ganske overlegent, men av erfaring mistenker vi at forskjellen ikke vil være så dramatisk som Richard Yu vil ha det til på scenen.

Android, men uten Google

Ettersom USA har sagt at amerikanske selskaper ikke får lov å selge varer til nye Huawei-produkter lenger, betyr det at Huawei Mate 30 Pro ikke har noen av Googles apper forhåndsinstallert. Den kjører imidlertid Android 10, med selskapets EMUI 10-grensesnitt på toppen, men Google-apper som Maps og applikasjonsbutikken Play Store glimrer med sitt fravær.

Den skal også ha hendige funksjoner som automatisk rotering av skjermen basert på hvor ansiktet ditt er (og ikke hvilken mobil veien er snudd). Gest-styring er også på plass, så du kan vifte foran skjermen for å styre den. Hvor nyttig det blir i praksis får vi se. LGs G7 Thinq har allerede dette på plass, og det spekuleres også i at Google Pixel også vil ha det.

Ekstremt rask lading

Akkurat som Huawei P30 Pro vil Mate 30 Pro ha 40 watts lading via kabel, men også 27 watts trådløs lading. I den forbindelse slipper de også nye ladere til bilen, enten i trådløs- eller kablet form.

De byr også på tre ganger så rask «kompislading» enn tidligere.

– Vi fant opp denne teknologien, og vi kommer til å forbedre den mye fremover, sier Yu.

Kommer også i Porsche-variant

Akkurat som tidligere Mate-modeller kommer Mate 30 Pro i en Porsche-variant, kalt Mate 30 RS. Den kommer i to forskjellige varianter, med rød og svart bakside i skinn. Det er visst ekte skinn, så selv om selve mobilen er vann- og støvbeskyttet, anbefaler Richard Yu fra scenen at du neppe bør putte den i vann, da det kan skade finishen.

Mobilen kommer med 12 GB minne og 512 GB lagringsplass.

Dette er prisene

Richard Yu sier fra scenen at Mate 30 Pro får en utsalgspris på 1099 euro, eller 1199 euro for 5G-varianten. Porsche-varianten, Mate 30 RS, koster hele 2095 euro.

Det ble imidlertid ikke sagt et ord om når mobilen skal lanseres, eller hvor . Sannsynligvis vil den bare slippes i Kina, ettersom den ikke har noen Google-apper installert.

Saken oppdateres

annonse