Til hovedinnhold

Trump skal vurdere å totalforby Huawei og ZTE i USA

Kan ta i bruk lov om nødstilfeller.

Den amerikanske presidenten Donald Trump skal, ifølge flere kilder til Reuters, vurdere å iverksette et nasjonalt forbud mot kinesiske telekommunikasjonsprodukter på det amerikanske markedet rett over nyttår.

Det vil i så fall ramme Kinas to største produsenter Huawei og ZTE aller hardest. Grunnen for forbudet skal være at amerikanske myndigheter mener Kina driver med avlytting via produktene selskapene lager.

Vil bruke lov om nødstilfeller

Beskyldninger om spionasje fra kineserne har florert i flere måneder, og i august i år fikk statsansatte i USA forbud mot å bruke mobiler og utstyr fra Huawei og ZTE.

For å sette en stopper i det fulle og hele, vurderer Trump angivelig å ta i bruk den såkalte «International Emergency Economic Powers Act». Dette er en lov presidenten kan ta i bruk dersom man at det er et nødstilfelle hvor rikets sikkerhet kan være i fare.

Kan koste milliarder

Det vil i så fall bety at det ikke vil være lov å bruke komponenter eller utstyr fra noen kinesiske produsenter.

Rural Wireless Association (RWA) representerer små mobiloperatører med under 100 000 kunder, og deres medlemmer bruker mye kommunikasjonsutstyr fra ZTE og Huawei. Disse bekymrer seg nå naturlig nok for at de i verste fall må rive ned alt utstyret som er satt opp.

Å skifte ut dagens utstyr skal angivelig kunne koste RWAs medlemmer minst 800 millioner dollar. Eller nærmere syv milliarder norske kroner.

Ingen kommentar fra Huawei eller ZTE

Enn så lenge har det ikke kommet noen kommentarer eller uttalelser fra verken Huawei eller ZTE.

Heller ikke kinesiske myndigheter er spesielt snakkesalige, selv om Hua Chunying, tallkvinne for landets utenriksdepartement, torsdag sa hun ikke ville kommentere saken før ting var offisielt bekreftet.

– Det er best å la fakta snakke for seg selv når det gjelder sikkerhetsproblemer, sa Hua.

Huawei sin finansdirektør på pågrepet i starten av desember i Canada:
Nå slår kinesiske selskaper ring om selskapet »

(Kilde: Reuters)

annonse