Til hovedinnhold

For første gang på mange år er AMDs kort tilnærmet like strømgjerrige som Nvidias

Navi-arkitekturen ser ut til å bringe reell konkurranse til markedet.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Helt siden 2016 har vi hørt rykter om «neste generasjon» grafikk fra AMD, i form av den lenge etterlyste Navi-arkitekturen. I år fikk vi endelig håndfaste bevis på at grafikkort basert på denne arkitekturen var på vei, og på AMDs lanseringsarrangement på spillmessen E3 ble de første Navi-produktene avduket.

RX 5700 og RX 5700 XT så dagens lys, og nå har mange av verdens ulike testere og YouTubere fått kjørt kortene og presentert sine resultater. Resultatene vi har sett hittil peker mot en viktig endring i AMDs kort: strømeffektivitet.

Har brukt mye strøm

AMDs store problem har – blant annet – vært at grafikkortene deres har trukket veldig mye mer strøm enn Nvidias tilsvarende ytende kort. Dette førte til at folk som kjøpte AMD-kort måtte ha større strømforsyninger, fikk høyere strømregninger og ikke minst mye mer varmeutvikling i kabinettene sine.

Dette, sammen med an arkitektur bygget mest for profesjonelle applikasjoner, begrenset også AMDs mulighet til å konkurrere i toppen med Nvidia. Med RX 5000-serien ligger en ny arkitektur i bunn (RDNA), og ikke minst ny 7 nanometers produksjonsprosess.

Dette tilsammen gjør at kortene trekker svært lite strøm i forhold til hvor godt de yter, og faktisk kan konkurrere med Nvidia – noe denne tabellen fra eksempelvis Hardware Unboxed på YouTube viser:

Hardware Unboxed/YouTube/Skjermdump

Ytelsesmessig virker RX 5700 å legge seg tett på Nvidias RTX 2060 Super, mens RX 5700 XT legger seg tett opptil RTX 2070 Super. Samtidig er begge en god del billigere enn Nvidias kort, etter at AMD kuttet prisene rett før lansering.

Andre forbedringer vil også ha stor innflytelse

Kortene konkurrerer mot Nvidias nye Super-kort.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Strømgjerrigheten lover godt for Navi-arkitekturens videre utvikling, med tanke på høyereytende kort enn RX 5700 og RX 5700 XT.

Begge disse er for mellomklassekort å regne, og konkurrerer med Nvidias nylig lanserte RTX 2060 Super og RTX 2070 Super. Det har allerede versert rykter om kort ved navn RX 5800, RX 5850, RX 5900 og RX 5950, men foreløpig har vi ingenting håndfast å forholde oss til.

Uansett vil eventuelle kraftigere kort dra god nytte av lavere strømforbruk, og også at RDNA-arkitekturen er bygget mer spesifikt for spilling heller enn profesjonelle applikasjoner.

At AMD har gått over fra det rådyre HBM2-minnet til det langt billigere og vanligere GDDR6-minnet vil også ha mye å si, både for prisen og tilgjengeligheten. Dette var et av de største problemene med den utgående Vega-arkitekturen, der kortene først var tilnærmet umulige å få tak i, og heller ikke var spesielt billige.

Strømeffektiviteten er imidlertid det sannsynligvis viktigste, og vil forhåpentligvis gjøre konkurransen i grafikkortmarkedet litt bedre fremover enn de foregående årene.

AMD lanserte også markedets kraftigste prosessorer:
TEST: Ryzen 3000-serien er en skikkelig oppgradering »

(Kilde: TechSpot, Hardware Unboxed)

annonse