Til hovedinnhold

To nye grafikkort og en kraftig 16 kjerners prosessor

AMD lanserte RX 5700 XT, RX 5700 og Ryzen 3950X i natt – her er alt vi vet.

«Til alle dere som elsker kraftig maskinvare, og elsker å bygge unike spillmaskiner – denne lanseringen er for dere».

Slik åpnet AMD-sjef Lisa Su nattens lansering, og satte med dét an tonen for resten av livestrømmen vi fulgte. Vi har lenge visst at selskapet skulle vise frem nye grafikkprodukter på spillmessen E3, som for tiden går av stabelen i Los Angeles. I dag, eller, rettere sagt i natt for oss nordmenn, var altså dagen.

Det hele startet med at Su spaserte ut på scenen, og begynte å snakke om det vi allerede visste: produktene baseres på 7 nanometers prosess og den splitter nye grafikkarkitekturen RDNA. Begge deler skal gi store løft over forrige generasjon.

Det var imidlertid ikke grafikken som først fikk rampelyset. Først ville AMD nemlig vie oppmerksomheten til de tredjegenerasjons Ryzen-prosessorene sine. Litt snodig, kanskje, siden de ble lansert og vist frem allerede på Computex-messen for et par ukers tid tilbake. Det man imidlertid ikke viste særlig av da, var ytelse i spill.

Det fikk vi nå, og AMD viste også frem at den tolvkjernede Ryzen 3900X regelrett knuste Intels Core i9 9900K på spilling og strømming samtidig. Ikke veldig overraskende, men fortsatt interessant gitt den (relativt) lave prisen på 5 000 kroner. Ytelsen ellers i spill skal da også være veldig god.

Den viktigste nyheten

Så, over til den viktigste nyheten – to splitter nye grafikkort. Som spådd ble navnet på de to nye grafikkortene AMD Radeon RX 5700 og Radeon RX 5700 XT, og – også som spådd – vil de konkurrere direkte mot henholdsvis Nvidias RTX 2060 og RTX 2070 i ytelse.

AMD tar altså ikke opp kampen om ytelsestronen i denne omgang, men så er det da også de færreste som kjøper grafikkort til over 10 000 kroner.

Slik sett er de to nye kortene gode nyheter. Den kraftigste varianten, RX 5700 XT, blir å få fra 449 dollar, eller omtrent 3 900 norske kroner – mens den billigere RX 5700 prises for 379 dollar, eller rundt 3 300 kroner. Henholdsvis 1 000 og 200 kroner under normalprisen for Nvidias tilsvarende kort – om prisen holder seg til kortene ankommer markedet, altså.

Prisen er dermed veldig konkurransedyktig, så det blir spennende å se om Nvidia nå velger å kutte i prisen på sine produkter.

Nye RX 5700 XT.

Som ventet benytter begge de nye AMD-kortene 8 GB med GDDR6-minne, som er langt billigere enn HBM2-minnet selskapet var bundet til med forrige generasjons Vega-produkter.

RX 5700 XT opererer videre med 40 prosessenheter, en kjernefrekvens på 1 605 MHz og en boostfrekvens på 1 905 MHz. I tillegg introduserer AMD nå en egen «game clock» på 1 755 MHz, som altså er den hastigheten kortet vil oppnå stabilt over tid i spill.

Nye RX 5700.

RX 5700 har på sin side 36 prosessenheter, en kjernefrekvens på 1 465 MHz, en boostfrekvens på 1 725 MHz og en «game clock» på 1 625 MHz.

I tillegg til disse to kortene lanserte AMD også en 50th Anniversary Edition av RX 5700 XT, som i praksis bare er en noe høyere klokket variant av standardkortet. Dette kortet blir heller ikke å få utenfor AMDs egne nettsider, og blir følgelig ganske sjeldent. Prisen? 499 dollar, eller rundt 4 300 kroner.

Med alle de nye kortene følger flere nye funksjoner, deriblant helt nye teknologier for koding og dekoding av video, støtte for DisplayPort 1.4 og «Radeon Anti-lag». Det siste skal visstnok kutte input-lag-en i spill, uten at det går utover andre ting. AMD viste også fram noe de kaller «FidelityFX», som skal la utviklere legge på etterbehandling av grafikken som øker detaljnivået og teksturkvaliteten uten noe merkbart ytelsestap.

Designet på grafikkortene er gjenkjennelig fra Vega-arkitekturen, med rene linjer og mye metall – selv om RX 5700 XT får et litt mer buet og spenstig design. Er ryktene riktige, vil det for øvrig også lanseres mange tredjepartsmodeller av kortene denne gangen.

Ved kjøp av de nye kortene vil du også få med Gears 5 og 3 måneders XBOX Game Pass til PC.

...men vent nå litt, hva er dette? En prosessor?

Akkurat da vi trodde Lisa Su var ferdig for kvelden, dro hun frem ett siste ess fra ermet: en ny Ryzen-prosessor. Det gikk et aldri så lite gisp gjennom salen da alle forstod at dette var det den ryktede 16-kjerners monterprosessoren Ryzen 3950X. Her får du altså 16 ekte kjerner og totalt 32 tråder å leke deg med – noe du får måtte til en ekstremplatform for å finne.

Splitter ny 16-kjerners prosessor! Den var det ikke mange som forventet å se i dag.

Prosessoren vil ikke komme i salg før i september, og prisen på 749 dollar (rundt 6 500 kroner) er nokså stiv til forbrukerprosessor å være. Sammenligner vi med alternativene med like mange kjerner er imidlertid prisen latterlig lav – Intels Core i9 9960X koster for øyeblikket godt over 17 000 kroner (!). I praksis er AMDs nye prosessor dermed et ekstremt godt kjøp, spesielt om du skulle finne på å gjøre noe produktivt med den.

Apropos: AMD markedsfører faktisk 3950X som en «spillprosessor». Det har de kanskje belegg for også, all den tid standard boost-frekvens strekker seg helt opp til 4,7 GHz, og kjernefrekvensen ligger på 3,5 GHz.

Det mest imponerende er imidlertid at alt sammen har et oppgitt strømforbruk på kun 105W. Her ser vi antageligvis 7 nanometers-prosessen virkelig komme selskapet til gode.

Hva alt sammen betyr i praksis vil vi først få vite når vi omsider får de nye produktene inn til test.

  • PS: Vil du se videoen der AMD lanserte de nye produktene? Den finner du her.

Vil du lese mer om AMDs andre, nye prosessorer?
Her er alt AMD lanserte på Computex »

(Kilde: AMD)

Les også
Nå kan du overklokke med ett trykk
annonse