NyhetRadeon RX 5000-serien

Avslørte nytt grafikkort: – Blir raskere enn Nvidia RTX 2070

AMD går tungt ut.

I forkant av en full avduking på årets E3-messe har AMD sluppet mer informasjon om arvtagerne til dagens grafikkort i RX 500-familien, samt RX Vega 56 og 64.

Overraskende nok får vi ingen RX 600-serie, men heller nye grafikkort i det som får navnet RX 5000-serien. AMD legger altså på en null i navnet, noe de gjør fordi de vil markere at selskapet er 50 år i år.

– 10 prosent raskere enn RTX 2070

Mer spennende enn navnet er det at AMD fortalte mer om selve ytelsen til kortene. Det ble blant annet klart at AMD sikter seg inn på mellomklassekortene til Nvidia.

AMD hevder at det angivelige toppkortet i RX 5000-serien, kalt RX 5700, får en ytelse som ligger omtrent 10 prosent over Nvidias RTX 2070. I alle fall i spillet «Strange Brigade», som AMD trakk frem under avdukingen.

AMD er imidlertid kjent for å håndplukke hvilke spill de tester i for å fremheve egen arkitektur, så vi skal ta målingene deres med en klype salt foreløpig. Uansett tolker vi dette som at GTX 16 og RTX 20-serien til Nvidia får større konkurranse i løpet av sommeren.

Navi: raskere og mer effektiv

Samtlige kort i RX 5000-serien er basert på den nye Navi-arkitekturen og selskapets 7-nanometerprosess. Ifølge AMD sørger Navi-arkitekturen og den nye produksjonsprosessen for 25 prosent høyere ytelse per instruksjon og 50 prosent høyere effektivitet per watt enn hos dagens Vega-arkitektur, som ligger til grunn for Vega 56 og 64, samt Radeon VII.

Dersom de nye grafikkortene også er høyere klokket enn dagens Vega-baserte brikker – noe AMD for øvrig hintet til – ligger mye til rette for spennende lanseringer fremover.

Som ryktet vil alle grafikkortene i RX 5000-serien benytte GDDR6-minne, altså sammetype som Nvidia bruker. Dette er billigere enn HBM2-minne AMD benytter for sine entusiastkort, noe som er et helt nødvendig grep for å kunne være konkurransedyktig med Nvidias mellomklassekort.

AMD har ikke røpet noe om pris, annet enn at ingen av de nye RX 5000-kortene blir dyrere enn toppkortet Radeon VII til 7000 kroner. Nylig gikk sjefen i Sapphire, en AMD-partner, ut i media og hevdet prisene ville ligge rundt 499 dollar for kortet om skal konkurrere mot RTX 2070 på ytelse. Altså RX 5700. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

De nye kortene i RX 5700-serien vil bli blant de første som tar i bruk PCIe 4.0-standarden. PCIe 4.0 vil støttes av AMDs nye X570-brikkesett/ Ryzen 3000-prosessorene, men foreløpig er det lite som tyder på at akkurat dette vil hjelpe på ytelsen til kortene. Dagens PCIe 3.0 har nemlig ikke blitt en flaskehals for noen grafikkort ennå.

Mer info om to uker

AMD fremholder at lanseringsvinduet for de nye grafikkortene i RX 5000-serien er juli. Vi får mange flere detaljer når sjefen i selskapet, Lisa Su, entrer scenen på årets E3-messe når den går av stabelen mellom 11. og 14. juni. Som detaljer om kortene støtter strålesporing, endelig pris og ikke minst mer informasjon om ytelsen.

Kan ramme Intel hardt:
Dette er AMDs nye Ryzen-prosessorer »

(Kilde: Videocardz)

Les også
Slik er Intels 10. generasjon Core på 10 nanometer
Les også
AMD bekrefter lanseringsvindu for både Navi og Ryzen 3000
Les også
Dette er de smarteste grafikkortene du kan kjøpe
Les også
AMD Radeon VII: Oppdatert: Ny driver økte ytelsen og vi har endret karakteren
Les også
AMD-kort får automatisk overklokking og spillstreaming til mobil
annonse