Til hovedinnhold

Apple splitter opp operativsystemet: Dette er iPadOS

Glem iOS 13 for iPad.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Niklas Plikk

I en overraskende vending under Apples utviklerkonferanse i San Jose kunne Apple-sjefen Tim Cook avsløre at de deler opp sitt mobile operativsystemet. Det som tidligere har vært kjent som iOS, og vært brukt av både iPhone og iPad, deles i to.

Fremover vil Apples nettbrett bruke det som skal hete iPadOS, mens mobilene fortsatt vil bruke iOS. Med iPadOS følger de i samme fotspor som at Apple TV bruker tvOS og Macer bruker MacOS.

Les også:

Slik blir iPadOS

Hjemskjermen viser endelig mer enn bare apper.

«Slide over»-visning

Apple mener virkelig alvor når de splitter iPadOS ut i et eget operativsystem. Nå er fokuset åpenbart på å gjøre iPad til et langt bedre verktøy for å skape, og ikke bare konsumere, innhold.

Det første som blir vist frem er «multitasking», hvor iPad lenge har slitt med å være langt mer klønete i bruk enn en helt vanlig PC. Det har rett og slett vært mye lettere å jobbe med flere ting samtidig på en Mac eller en PC, med mulighet for flere vinduer og lignende.

Med nye iPadOS introduserer Apple en rekke forskjellige løsninger som skal gjøre det enklere å jobbe på en iPad.

Du kan nå merke forskjellige apper som «Slide over»-apper, som du kan få rask tilgang til ved å sveipe inn fra høyresiden av skjermen. Sitter du for eksempel og skriver en e-post, kan du sveipe inn fra høyresiden og få opp Påminnelser-appen din. Hvis du vil bytte den ut med en annen «slide over»-app kan du sveipe opp på appen, og du får opp andre apper du kan velge mellom.

Flere vinduer og apper på skjermen

En annen funksjon for å gjøre multitasking enklere er muligheten til å ha flere vinduer oppe på én gang. Både fra én og samme app, eller flere forskjellige. Du kan for eksempel ha to forskjellige Word-dokumenter ved siden av hverandre på skjermen, sveipe over til et nytt arbeidsområde, hvor du har en e-post og et kalendervindu oppe.

Du kan også ved å sveipe fra bunnen få opp en slags «Exposé»-visning av alle arbeidsflater, slik vi kjenner fra MacOS.

Ny Files

For å gjøre iPad hakket mer proffvennlig har også filutforskeren «Files», som ble introdusert iOS 12, blitt oppgradert. Du kan for eksempel få opp kolonnevisning for å få mer informasjon om filstrukturen på iPaden, for å se hvor ting er lagret.

Du får også raskere tilgang til hurtighandlinger, slik at du for eksempel kan raskt rotere bilder du har lagret eller lage PDF-er.

For å gjøre overgangen mellom plattformer enklere har de også lagt inn støtte for mappedeling via iCloud for første gang, samt implementert støtte for SMB-fildeling. Med andre ord blir det lettere å dele filer og mapper mellom nettbrettet og PC-en din hjemme eller på kontoret.

Og, noe som virkelig irriterte oss i iPad Pro-testen vår i fjor høst: Du kan nå koble til SD-kort, minnepenner og annen form for ekstern lagring rett til iPad Proen. På tide. Du kan også koble til kameraet ditt direkte til iPaden og overføre bilder, og ta dem rett inn i apper som Light Room.

Safari

Du får ofte feil nettversjon av nettsider på iPad, men det blir det slutt på. Nå får du fullverdige desktopversjoner av nettsider på iPaden, men automatisk optimalisert for berøringsnavigasjon.

Du får også bedre støtte for å laste ned filer fra nettet i Safari med en egen «Download Manager».

Du kan laste ned teksttyper rett fra App Store, og de samarbeider med «alle de største leverandørene». Dette vil glede mange typografientusiaster der ute.

De introduserer også en ny måte å redigere tekst på. Tre-finger-klyp for å kopiere, tre-finger-spredning for å lime. Tre finger-sveip til venstre for å angre.

Apple Pencil

Etterslepet på Apple Pencil er redusert fra 20 millisekunder til bare 9.

Apple Pencil får en liten programvareoppdatering som fører til enda lavere forsinkelse – fra 20 millisekunder til 9 millisekunder. Fra best til enda bedre, altså. Ingen andre har en like rask skjermpenn som Apple.

Du har fått bedre mulighet for å ta skjermbilder på iPaden med Apple Pencil, så du bare trenger å dra pennen opp fra et hjørne på skjermen for å umiddelbart få opp «mark up», hvor du kan tegne på skjermbildet og ta notater.

I nye iPadOS blir det enda lettere å skissere eller tegne oppå skjermbilder og nettsider.

De åpner også opp hvordan pennen fungerer i tredjepartsapper via et eget utviklerverktøy kalt PencilKit API.

annonse