Nyhet

Apple avslører iOS 13 – endelig har den mørkemodus

Mandag kveld under utviklerkonferansen WWDC kunne Apple-sjefen Tim Cook og programvaresjefen Craig Federighi avsløre selskapets kommende oppdatering av mobiloperativsystemet iOS.

Det nye navnet er naturligvis iOS 13, og Apple kaller det selv den største oppdateringen av iOS de noen gang har gjort.

Les også:

Raskere opplåsning

Det kommer en rekke hastighetsoppdateringer i iOS 13 som de fleste vil kunne sette pris på. Ansiktsopplåsning blir 30 prosent raskere, og apper skal åpnes opp dobbelt så raskt, sammenlignet med iOS 12. Apper blir 60 prosent mindre.

Endelig nattmodus

Akkurat som ryktebørsen spådde er en av de største nyhetene ved iOS 13 at det blir støtte for nattmodus. Funksjonen har vært populær blant utviklere i mange år, men nå har den blitt trendy også i programvare og dingser for oss vanlige brukere. Det er snakk om noe så enkelt som mørke farger i menyene, som gjør tingene mer tilpasset bruk i mørket.

De introduserer også et nytt, svart tastatur, som også har sveipemuligheter, akkurat slik vi kjenner fra tredjepartstastaturer som SwiftKey.

Det er ikke utenkelig at dette vil gi bedre batteritid for mobilene utstyrt med OLED-skjermer. Nærmere best iPhone X, iPhone Xs og iPhone Xs Max. Den nesten identiske iPhone Xr vil ikke få bedre batteritid, ettersom den har en LCD-skjerm.

Nye apper – total overhaling av «Påminnelser»-appen

Apper som Safari, Mail og Notes får naturligvis støtte for Dark Mode og får et par nye hendige funksjoner, men det er «Påminnelser»-appen som har fått mest fokus av Apple denne gangen.

Den har overhalt helt fra bunnen av, med nytt design, ny struktur og en rekke smarte koblinger til de andre appene på mobilen.

Du skal bare trenge å begynne å skrive noe du vil ha en påminnelse om, og appen skal skjønne hva du er ute etter. Skriver du et navn vil den koble dette mot kontaktboken di, skriver du et sted vil den tagge stedet automatisk i et kart, og en dato vil plassere den riktig i kalenderen.

Apple Maps blir ny

Apple Maps skal få en etterlengtet overhaling, og i USA vil kartet bli helt nytt i løpet av 2019. Utvalgte andre land skal også få nye kart, men de sa ingenting mer om hvilke land dette er.

De viste også en langt smidigere variant av Google Street View, hvor man kunne "skli" bortover gatene. Dette så virkelig lekkert ut.

Mer kontroll på sporing

Apple har lenge fokusert på personvern og hva slags data som lagres om deg. Dette øker de fokuset på iOS 13, og legger nå til et ekstra lag sikkerhet når en app ber om å spore posisjonen din. Nå har du et ytterligere valg som sier "ja, du kan spore meg, men bare én gang".

Apple skal også blokkere slike apper fra å spore hvor du er via ting som WiFi og Bluetooth.

Apple er visst også lei av "logg inn med Google" og "logg inn med Facebook", så nå lager de en egen "logg inn med Apple". Da kan du bruke ansiktsopplåsning, og ingen personlig data blir delt der du logger inn. Dette er i sterk kontrast til Facebook og Google som deler data der du logger inn. De bruker blant annet tilfeldig genererte e-post-adresser per app som lages i bakgrunnen, som kan videresende til din vanlige e-post-konto hvis du vil. Disse kan du fjerne når som helst, og sikrer at du ikke blir sporet av tjenesten du logger inn på.

Personlige meldinger

Apple har nok hatt problemer å gjøre «Memojier» virkelig populære etter at de ble introdusert i fjor med iOS 12. Nå øker de fokuset på de personlige trynene med enda flere valgmuligheter for å tilpasse utseendet på din memoji. De lar deg også knytte din memoji til telefonnummeret ditt, så det dukker opp i meldinger du sender til venner i stedet for telefonnummeret ditt.

Bedre kamera og flere bildejusteringer

Kameraet blir ikke overraskende oppdatert i iOS 13. Kameraer handler nå om dagen minst like mye som programvare som maskinvare, tross alt.

Apple introduserer nye lys du kan bruke når du tar portrettbilder, og du kan også justere lysintensitet. Ved å øke eller minske lysintensiteten vil det være som at du flytter lyset nærmere eller lengre fra personen du har tatt bilde av, noe som vil kunne gjøre store forskjeller på bildet.

Du vil også kunne redigere bilder langt bedre enn før. Du kan også rotere videoer, så du slipper å ha så mange høydevideoer lagret på mobilen. Det blir rett og slett som å ha et eget videoredigeringsverktøy enklere tilgjengelig.

Del musikken trådløst

Apple avslørte en hendig funksjon for de med trådløse hodetelefoner. Hvis du lytter på en sang du digger kan du dele den til en annen iPhone-eier ved å bare tappe mobilene sammen. Da kan du huke av for å dele lyden videre, og motparten kan akseptere. Vips hører dere på samme sang. Hendig!

Smarthøyttaleren Apple HomePod får også en liten oppgradering i form av at du nå kan "ta over" musikken den spiller med mobilen din, ved å bare dulte borti høyttaleren med mobilen. HomePod kan også gi deg tilpasset musikk basert på hvem som snakker, men dette forutsetter at du brukes Apple Music, og er ikke støtet av tredjepartstjenester som Spotify.

CarPlay-oppdateringer

Apples biltjeneste CarPlay får en overhaling, med et bedre dashbord enn tidligere, med støtte for å vise langt flere apper samtidig. Du får også kalenderoppføringer direkte i bilen, og når Siri snakker dekker hun ikke lenger hele skjermen, men bare den nederste delen. Du vil også kunne bruke Siri for å styre apper som Waze.

Nye iOS 13 slippes som beta i dag for utviklere, og blir tilgjengelig for resten av oss i juli i en testversjon. Den endelige versjonen slippes imidlertid ikke før til høsten.

Les også
Apple kan være på vei til å økse «3D Touch» med iOS 13
Les også
Nå forsvinner disse småprogrammene
Les også
Apple dreper iTunes. Slik blir MacOS Catalina
Les også
Apple splitter opp operativsystemet: Dette er iPadOS
Les også
Dette blir nytt for Apple TV
Les også
Dette blir nytt i WatchOS
annonse