Til hovedinnhold

Har du sett på maken til nettbrett?

Asus slipper tre nye nettbrett – og ett av dem har "garasje".

Asus PadFone er en telefon med storskjerm.

Amobil.no/Barcelona: Asus er foreløpig mest kjent for PC-ene sine. Det kan fort forandre seg. Nå tar selskapet nettbrettsatsingen sin helt ut med enda to ferske modeller – og en svært spesiell krysning.

I tillegg til å slippe nye produkter har Asus byttet navn på Transformer-serien. Nå skal den hete Transformer Pad. Det ble ikke sagt under pressekonferansen, men navnebyttet kan skyldes konflikten med eierne av robotheltene fra 80-tallet. Asus ble saksøkt av Hasbro helt på tampen av 2011.

Les også: Test av Asus Transformer Prime

Asus PadFone

Vekg og størrelse
Telefon: 12,8 x 6,49 x 0,92 cm, 129 gram
Skjerm: 27,3 x 17,69 x 1,355 cm, 716 gram
Skjermtype: 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, Super-AMOLED, kapasitiv trykkskjerm
Operativsystem: Android 4.0
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G) inntil 21 Mbps, Wi-Fi
Kamera: 8 megapiksler
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon S4 Krait MSM8260A, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Minnekort: mellom 16 og 64 GB intern lagring, støtter Micro-SD inntil 32 GB
Batteri: 1520 mAh i telefonen, ekstra batteri i skjerm og tastatur
Forventet pris ved lansering: Ukjent
Tilgjengelig i Norge: April

Bak skjermen skjuler det seg en "garasje" der telefonen kan parkeres.
Et komplett PadFone-sett består av tre deler som kobles sammen, i tillegg til en skjermpenn.

PadFone

Et av dagens mest spennende produkter er Asus PadFone. PadFone er en serie på fire produkter som hører sammen. Alt er sentrert rundt en kraftig mobiltelefon. I tillegg kan du kjøpe en 10 tommer stor skjerm og en skjermpenn som også fungerer som håndfri.

Som for de andre nettbrettene fra Asus fins det også en tastaturdel til PadFone. Både skjerm og tastatur har hver sine batterier. Til sammen skal utstyret ha ni ganger mer strøm tilgjengelig enn det som er på telefonen alene. Noen maksimal brukstid har vi foreløpig ikke fått fra Asus.

Selve telefonen kan brukes på egen hånd når du er på farten. Når tempoet roer seg ned og du får bedre armslag kan du parkere telefonen i en ti tommer stor skjerm som hører til. En liten "garasje" på baksiden av brettet har plass til telefonen.

Skjermen har ingen egen prosessor eller lagring. Her styres hele showet av telefonen, ikke helt ulikt det Motorola har gjort med noen av sine toppmodeller.

Sømløst

Så fort telefonen parkeres i garasjen sin lyser den store skjermen opp, og innholdet skaleres til den høyere oppløsningen i nettbrettet.

Den store skjermen har også høyttalere, og lyden flyttes på akkurat samme måte som bildet så fort telefonen kobles til.

Telefonen har en Super-AMOLED-skjerm på 4,3 tommer. Oppløsningen på 960 x 540 piksler gjør at det meste bør presenteres på en skarp og god måte.

Kraftig innmat

Motoren i telefonen er en splitter ny systembrikke fra Qualcomm. PadFone blir sannsynligvis et av de tidligste produktene på markedet som bruker Snapdragon S4 med den nye Krait-prosessoren. Det betyr to superraske kjerner som løper avgårde med en hastighet på 1,5 GHz.

I tillegg til den raske prosessordelen har brikken også den nyeste grafikkprosessoren fra Qualcomm; Adreno 225.

Det betyr at det aller meste bør gå raskt og smidig på PadFone.

Asus forventer å ha PadFone i salg fra april. Det er likevel ikke uvanlig at denne typen produkter bruker litt ekstra tid på å komme på markedet, så det er mulig at tidlig sommer er mer realistisk for norske butikkhyller.

Transformer Pad Infinity

Vekg og størrelse
Nettbrett: 26,3 x 18,08 x 0,85 cm, 586 gram
Tastatur: 26,3 x 18,08 x 1,04cm, 573 gram
Skjerm: 10,1 tommer, 1920 x 1080 piksler, IPS+, kapasitiv trykkskjerm
Operativsystem: Android 4.0
Internett: WiFi - fins med 3G/HSPA
Kamera: 8 megapiksler
Maskinvare: Nvidia Tegra 3, fire kjerner @ 1,6 GHz, Nvidia Geforce GPU (3G-versjon: Qualcomm MSM8260A Snapdragon S4 to kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 225 GPU)
Minnekort: 32 eller 64 GB intern lagring
Batteritid: Inntil 10 timer - 16 timer med tastatur Ukjent
Forventet pris ved lansering: Ukjent
Tilgjengelig i Norge: 2. kvartal

Asus bruker velkjent design i Transformed Pad Infinity.

Transformer Pad Infinity

Transformer Pad Inifinity blir Asus' nye toppmodell. Den er utstyrt med en ekstremt høyoppløst skjerm på 10,1 tommer. Her får du 1920 x 1200 piksler å boltre deg på. Skjermpanelet er ellers av samme type som Asus har brukt tidligere, altså IPS+.

IPS+ gir svært god fargegjengivelse, men har ikke like mye sprut i fargene som mange av AMOLED-variantene som er i bruk. En av de store fordelene med IPS+-skjermen i Asus' forrige nettbrett er at den er svært lyssterk. Det skal også være riktig for Transformer Pad Infinity.

Annerledes 3G-versjon

Transformer Prime, som nå er omdøpt til Transformer Pad Prime, var ikke tilgjengelig i 3G-utgave. Transformer Pad Infinity vil komme i en 3G-utgave, men her har Asus tatt enda et utradisjonelt valg. Det er forskjellig prosessor i de to brettene.

Versjonen med bare trådløst nett kjører Nvidias firekjernede Tegra 3-løsning. Her har dessuten Asus skrudd opp hastigheten noe. På forrige Transformer-modell kjørte Tegra 3 med inntil 1,4 GHz – her er ytelsen strukket opp til 1,6 GHz for de fire kjernene. Går du for utgaven som også har 3G er det en tokjernet Qualcomm-prosessor på 1,5 GHz under panseret.

For dette nettbrettet er det tastatur inkludert i salgspakken, slik vi kjenner fra Transformer Prime.

Pris er foreløpig ikke kjent for Transformer Pad Infinity, men det ventes å bli tilgjengelig i løpet av andre kvartal i år.

Transformer Pad 300

Størrelse: 26,3 x 18,08 x 0,99 cm
Vekt: 635 gram
Skjerm: 10,1 tommer, 1280 x 720 piksler, TFT LED, kapasitiv trykkskjerm
Operativsystem: Android 4.0
Internett: Wi-Fi, 3G, LTE
Kamera: 8 megapiksler
Maskinvare: Nvidia Tegra 3, Fire kjerner @ 1,2 GHz, Nvidia Geforce GPU
Minnekort: 16 GB intern lagring
Batteritid: 10 timer - 15 timer med tastatur tilkoblet
Forventet pris ved lansering: Ukjent
Tilgjengelig i Norge: 2. kvartal

Transformer Pad 300 kommer i flere ulike farger.

Transformer Pad 300

Transformer Pad 300 er ikke like heftig som sine storebrødre, men den er kraftig den også. Det er nemlig fortsatt Nvidias Tegra 3 som brukes her. Den kjører imidlertid ved litt lavere hastighet enn de andre Tegra 3-produktene fra Asus.

De fleste produktene fra Asus har en relativt stilren og voksen design. Transformer Pad 300 går ikke veldig langt bort fra dette, men den er tilgjengelig i mange farger. I tillegg har produsenten gjort noen små grep her og der som gjør at den fysiske utformingen ser litt mer eksklusiv ut.

Også dette nettbrettet er 10,1 tommer stort. Her er skjermoppløsningen litt lavere enn for toppmodellen – nemlig 1280 x 720 piksler. I tillegg er det her en helt vanlig LCD-skjerm med LED-baklys som brukes.

Som de andre nye Asus-produktene kjører Transformer Pad 300 Android 4.0. Selv om den er relativt godt spesifisert skal dette være budsjettmodellen fra Asus. Nøyaktig hva det betyr for prisene er foreløpig ukjent. Ser vi på spesifikasjoner legger den seg noe under dagens Transformer Prime, og den koster omtrent 5000 kroner.

Asus regner med at Transformer Pad 300 vil være tilgjengelig i løpet av andre kvartal.

Klikk her for å se alle sakene fra Mobile World Congress 2012

annonse