Til hovedinnhold

Asus slipper små bærbar-bomber

Nå viskes skillet ut mellom bærbare maskiner og nettbrett.

Vegar Jansen, Hardware.no

Hardware/Taipei: Datamesser er litt som visse hoppende dyr – du vet ikke riktig hvilken vei de tar før ting starter. En ting er likevel sikkert: Asus har virkelig slått på stortromma i år.

Computex-sirkuset knekker i gang for alvor først i morgen, men dagen før dagen er det likevel noen som trommer sammen til pressekonferanse. I år viste Asus god presisjon ved invitere noen hundre journalister som nettopp hadde dekket Computex' offisielle "pre-show"-pressekonferanse.

Det nevnte "pre-showet" var kanskje ikke av de mest spennende opplevelsene. Der det ble snakket mest om trender og hva vi kom til å få se, og litt utvalgt maskinvare ble vist fram.

Det var først på Asus' eget show at et blasert pressekorps kunne la seg overraske.

Sjefen selv presenterte

Johnny Shih, Asus toppsjef, på Computex.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Asus Transformer Book.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Asus Transformer Book.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Asus Transformer AiO.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Asus Transformer AiO.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Asus Taichi.jpg.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Showet ble ledet an av Asus' evig engasjerte formann Jonney Shih, som kunne avduke en rekke nye og spennende produkter. I tillegg lanserte selskapet hva som løst oversatt kan kalles en totalløsning for nettskyens tidsalder, inkludert NAS og en ruter basert på den nye 802.11ac-teknologien. I denne omgangen skal vi likevel kun konsentrere oss om bærbar maskinvare, og her er det fine ting å se.

For oss som liker bærbare datamaskiner heter nok den kraftigste overraskelsen Asus Transformer Book. Deg som har fulgt litt med i timen kjenner naturligvis til Asus' Transformer-serie, og nå har Asus tatt dette konseptet videre til vanlige bærbare – eller omvendt, alt ettersom hvordan du ser på det.

Transformer Book er enkelt og greit en tradisjonell bærbar med to distinkte bruksmuligheter – Asus kaller den for verdens første "convertible notebook". Med det mener de at basen med tastaturet kan skilles fra skjermen, og slik at du også kan benytte Transformer Book som en rent nettbrett dersom du ønsker det.

Denne funksjonaliteten, som vi i hovedsak tidligere nettopp har sett på Asus' egne Android-baserte Transformer-modeller, skal på Transformer Book ikke komme på bekostning av ytelse. Her snakker vi om opp til Intel Core i7-prosessorer, 4 GB RAM og valg mellom SSD og HDD. Berøringsskjermen har IPS-teknologi og er av "ultrabright"-typen med FullHD-oppløsning. Maskinen skal komme som 11,6, 13 og 14-tommer.

Verdens største nettbrett

Den andre store og på en måte bærbare nyheten var Asus Transformer AiO, eller All-in-One. Asus har riktignok lenge hatt stasjonære PC-er med berøringsskjerm, men det spesielle her er at det nettopp er en Tansformer modell. Det vil si at du kan hekte av skjermen og bruke den som et nettbrett med hele ti-punkters multitouch.

Med sine 18,4 tommer skal det faktisk være verdens største nettbrett, om vi skal tro Asus. Hektet av kan du velge å bruke det som en trådløs skjerm for basestasjonen, eller du kan bruke det som et separat nettbrett med Android.

Brett for Windows

For deg som ikke trenger det spesielt stort eller sterkt slipper Asus også to nye vanlige nettbrett – Tablet 810 og Tablet 600. Førstkommende vil være utstyrt med neste generasjon Intel Atom-, sistnevnte med Nvidia Tegra 3 prosessor, og av operativsystemer får de henholdsvis Windows 8 og Windows RT.

Tablet 600 er en 10,1-tommer, 810 er på 11,6 – begge med "Super IPS +"-skjermpanel og en oppløsning på 1366 x 768 piksler.

Det spesielle med de to brettene er at de også kommer med fullverdige tastaturer som en del av pakken – akkurat som vi har med Asus' egen Android-transformer. Det vil si at de kan sees på som nesten fullverdige, om enn litt svake, ultraportable datamaskiner.

Asus Taichi

Taiche er en helt spesiell bærbar. Tenk på den som en vanlig laptop på tykkelsen av en Zenbook. Utstyr den deretter med to IPS FullHD-skjermer, som begge klemmes rygg mot rygg i lokket.

Maskinen har altså fått en sekundær skjerm på utsiden av lokket. De to skjermene skal være helt uavhengige av hverandre, og den ytterste er dessuten berøringsfølsom. Ønsker du da å bruke den som et nettbrett er det bare å la lokket være igjen, eller du kan åpne det for å bruke den som en vanlig bærbar.

I tillegg til dette kan som du sikkert skjønner skjermene brukes samtidig, og da om du ønsker til forskjellige ting.

Hvorvidt eller hvordan Asus har løst problemet med riper i lokket fikk vi dog ikke høre noe om, og ikke fikk vi sjekket det nærmere heller – prototypen var godt beskyttet bak pleksiglass når vi først fikk komme innpå den.

Om alt går etter planen skal Asus Taichi bli tilgjengelig som 11,6- og 13,3-tommer.

Vi er på Facebook!
annonse