Til hovedinnhold

Dette er nyhetene i Opera 12

Den norske nettleseren har fått en overhaling.

Hardware.no

Den norske nettleseren Opera har fått en sommeroppdatering, og er nå tilgjengelig i sin tolvte versjon.

Denne gangen er det ikke bare snakk om generell flikking og fiksing av småfeil. Nettleseren har også fått en solid ytelsesforbedring, i følge selskapet selv.

Støtte for 64-bit og akselerering

Nå har nettleseren endelig fått støtte for 64-bits Windows, noe som i seg selv hjelper på ytelsen i både oppstart og sidelasting. I tillegg skal den ved hjelp av maskinvarebasert akselerering tygge unna HTML5 og CSS3 raskere enn før.

Sikkerhetsbiten av nettleseren skal også ha fått en real overhaling, for å holde din personlige informasjon trygg. Her er det blant annet snakk om funksjoner som gjør det lettere for deg å se om et nettsted prøver seg på lureri, som å sanke lokasjonsdata.

Utvidelser får egen prosess

For å gjøre nettleseren mer stabil får hver utvidelse i nettleseren en egen prosess. På den måten vil Opera fortsatt holde seg på beina om en utvidelse krasjer – det er kun den aktuelle utvidelsen som blir påvirket.

Nettleseren ellers fortsetter bare å kjøre som om ingenting har skjedd.

Nye temaer

En annen større nyhet i Opera 12 er at du nå kan laste inn en rekke forskjellige temaer. Det skal være 100 forskjellige tilgjengelig allerede i dag, som den blå figuren vi har på bildet øverst i denne saken.

Utover dette har Opera også sluppet flere applikasjoner som lar deg leke litt med kameraet på PC-en din, via et eget API. Brukeren må selv gi tillatelse til at kameraet kan skru seg på, men når det er gjort kan du spille spill med hodet og ta bilder av deg selv i alle mulige former (som Photo Booth på Mac).

Kjøpes av Facebook?

For to og en halv uke siden kom det en bølge av rykter der kilder hevdet at Facebook vil kjøpe den norske nettleseren.

Facebook ønsker seg sin egen nettleser, slik at de kjempe hardere mot giganter som Microsoft, Google, Apple og Mozilla, noe Opera kan hjelpe dem med. I tillegg har Opera en sterk posisjon på mobilmarkedet, et område Facebook fortsatt sliter med.

Ryktene sendte Operas aksjekurs i taket, men siden har man ikke hørt noe angående det potensielle oppkjøpet.

Du kan laste ned Opera 12, og lese mer om nyhetene, på Operas nettsider.

(Kilder: Opera, Favbrowser)

annonse