Til hovedinnhold
TestNettsky-tjenester

Få gratis lagringsplass i skyene

iCloud, SkyDrive eller Dropbox? Vi hjelper deg å velge rett tjeneste.

Hardware.no
Niklas Plikk

Introduksjon

Nettskyen og «Cloud» er høytsvevende ord som stadig summer forbi oss i disse dager. Begrepene favner mye, men det mest vanlige bruksområdet av nettskyen hittil er lagring av filer og dokumenter. Fenomenet har eksistert i lang tid, men det er ikke før nå det virkelig har begynt å ta av, og nettskylagring har blitt en gode de aller fleste både kan og bør benytte seg av.

Så, hva er egentlig en nettsky, hva er en Cloud-tjeneste, og hvordan fungerer nettlagring? Som sluttbruker er det enklest forklart ved å se på det som områder på nettet hvor du kan lagre filene dine. Filene du laster opp kan du få tilgang til de fra hvor som helst, enten du er på mobil, nettbrett eller datamaskin.

I flere tilfeller trenger du ikke engang å gjøre noe aktivt for å få det ut i nettskyen, og filer kan synkroniseres direkte fra forhåndsbestemte mapper på datamaskinen din.

Dette gjør at du kan ha automatisk sikkerhetskopiering av viktige mapper og dokumenter du ikke vil miste, eller dele områder på maskinene dine med enten deg selv eller med andre.

Det finnes drøssevis av tjenester der ute, og det kommer stadig flere. Vi har tatt for oss de mest populære tjenestene som er tilgjengelige for norske kunder. Vi har sett på hvilke funksjoner de har, hvor enkle de er i bruk og hvor mye du får for pengene.

Under ser du en sammenligningstabell av de fem nettsky-tjenestene vi har testet.

Sammenligningstabell

For deg som vil ha alt: Skydrive

Hver tjeneste har sine svakheter og styrker, og det er ikke bare-bare å erklære en vinner. På mange måter er Microsoft Skydrive den sterkeste kandidaten til Beste Nettsky-tjeneste, ved å tilby alt av funksjoner man skulle trenge, god integrering i Windows samt et par nyttige ekstrafunksjoner. I tillegg får du mer gratis lagringsplass på Skydrive enn hos noen av konkurrentene.

Les mer om Skydrive

For deg som vil ha uendelig backup: Jotta

Er du ute etter en solid backup-løsning og en tjeneste som faktisk tilbyr deg ubegrenset lagringsplass for en femtilapp i måneden, er Jotta et godt alternativ. Tjenesten er litt begrenset i sin nåværende form, men en oppdatering som gir den bedre synkroniseringsmuligheter skal være på vei.

Les mer om Jotta

For å lese om resten av nettsky-tjenestene vi har testet kan du trykke deg videre på lenkene under:

Les mer om Google Drive

Les mer om iCloud

Les mer om Dropbox

Drive, Dropbox og iCloud

Google Drive

Google Drive

Vi begynner med den nyeste aktøren på markedet, og kanskje snart den største, Google Drive. Google har lenge tilbudt en ganske begrenset form for nettlagring via onlinetjenestene Gmail, Google Docs og Picaza. Nå har de lansert Google Drive, som har slått sammen flere av tjeneste, og gir deg full oversikt over alle filene du laster opp til Google, uansett om det er bilder, tekstdokumenter eller filmer.

Fordeler

En av de største fordelene til Google Drive er muligheten til å åpne hele 30 ulike typer filer direkte i nettleseren. For eksempel kan du åpne opp Photoshop-filer, selv om du ikke har Photoshop installert på datamaskinen din. Disse blir alle vist i et oversiktlig format i mapper du kan lage, og gjør det lekende lett å bla igjennom alle filene dine.

Google Drive kan brukes på flere måter. Du kan enten velge å kun bruke nettversjonen, og laste opp ting du vil lagre med en enkel opplastningsknapp. Du kan også laste ned Google Drive-applikasjonen til datamaskinen din. Da får du en egen Google Drive-mappe du kan dra filer til og fra, akkurat som du ville gjort med en vanlig mappe på datamaskinen. Filene i mappen blir automatisk lagret i nettskyen.

Ettersom Google allerede har haugevis av populære tjenester på nettet, er det herlig å få de knyttet sammen i én enhetlig tjeneste. Åpner du et tekstdokument kan du redigere det direkte i nettleseren med Google Docs, og vedlegg fra Gmail-kontoen din kan lagres direkte på Google Drive.

Ulemper

Det største problemet til Google Drive er at du ikke kan velge hvilken mappe på datamaskinen din du vil synkronisere med. Vil du for eksempel bare dele filene du har lagret i "Mine Bilder"-mappen, må du hele tiden dra de over til Google Drive-mappen, slik at de blir lastet opp. For deg med flere Gmail-kontoer kan det også være irriterende at det ikke er noen smidig løsning for å koble lagringen mellom kontoene sammen, og du vil være nødt til å logge ut og inn igjen for å se de andre filene.

Pris

Google Drive gir deg 5 GB gratis lagringsplass. Vil du ha mer vil du måtte betale 2,49 dollar i måneden for 25 GB ekstra lagring, 4,99 dollar i måneden for 100 GB ekstra lagring eller 9,99 dollar i måneden for 200 GB ekstra lagring.

Dropbox

Dropbox

Dropbox har lenge vært synonymt med nettskylagring, og har blitt en virkelig kjempe på markedet. Helt siden tjenesten ble startet i 2008 har den vokst, og skryter av å være den eneste synkroniseringstjenesten som er støttet av alle de store operativsystemene; Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS og Windows Phone.

Fordeler

I motsetning til mange andre nettskytjenester har Dropbox faktisk vært på markedet en god stund. De har blitt kjente for å tilby en svært solid og pålitelig tjeneste, og både overføringshastigheter og synkronisering er alltid på toppnivå. I tillegg har de vært med så lenge at mange andre applikasjoner har implementert Drobox-lagring, slik at filer du lagrer i en applikasjon kan dukke opp i Droboxen din automatisk.

Dropbox tilbyr 2 GB gratis lagringsplass, og lar deg bla igjennom filene du laster opp både i nettleseren og i en egen Dropbox-mappe på datamaskinen din. Akkurat som Google Drive må du legge filene du vil skal synkroniseres direkte i mappen. Så fort de er der vil de synkroniseres likt på alle enheter, og oppdateringer av filer vil skje på alle plattformer.

Du kan spille av videoer og musikkfiler direkte i nettleseren fra Dropbox, og et lekkert grensesnitt gjør det enkelt å navigere seg rundt i mappene.

Ulemper

Dropbox var kanskje en av de første til å tilby en fullverdig synkroniseringstjeneste på nett, og har dermed også tatt seg godt betalt. Av alle tjenestene vi har kikket på har Dropbox minst gratis lagringsplass, og vil du oppgradere river det godt i lommeboka.

En annen ulempe er at du kan kan synkronisere Dropbox-mappen, og ikke valgfrie mapper. Dermed blir det vanskelig å bruke det som noen solid form for sikkerhetskopiering, men som synkroniseringstjeneste for å tilgang til arbeidet ditt på flere sted fungerer det bra.

Pris

Dropbox gir deg 2 GB gratis lagringsplass. Vil du ha mer må du betale 9,99 dollar i måneden for 50 GB (99,99 i året) eller 19,99 dollar i måneden for 100 GB (199,99 dollar i året). De tilbyr også egne abonnement for selskaper, hvor lagringsplassen starter på 100 GB.

Apple iCloud

Apple iCloud

Apple lanserte iCloud i fjor høst med brask og bram, og var raske med å integrere den nye tjenesten i alle produktene sine. Resultatet ble en særdeles godt integrert synkroniseringstjeneste på kryss av alle Apple-dingser, men som likevel fremstår som litt begrenset i forhold til konkurrentene.

Fordeler

Selv om iCloud kanskje ikke kan gjøre like mye som konkurrentene, gjør den til gjengjeld noen funksjoner veldig godt. Så fort du har satt opp iCloud på både datamaskinen din og for eksempel en iPhone, vil bilder og dokumenter du lager synkroniseres umiddelbart via iCloud. Tar du et bilde med mobilen dukker det etter få strakser opp i iPhone-biblioteket ditt på Macen, og redigerer du en Keynote-presentasjon vil hvert eneste tastetrykk lagres og oppdateres på alle enheter.

Denne umiddelbarheten og sømløsheten er de sterkeste kortene til Apple, og kan for mange være en fin inngangsportal til nettskylagring. De 5 gratis gigabytene Apple deler ut gratis kan bli brukt av både Apple-programmer og tredjepartsprogrammer for lagring og synkronisering, forutsatt at programmet du bruker støtter det.

Ulemper

Som sagt har ikke iCloud alle funksjonene flere av motstanderne kan skryte av. Går du for eksempel til iCloud.com får du bare tilgang til dokumenter du har lagret i enten Keynote, Pages eller Numbers, mens bilder du har satt opp til synkronisering bare vil dukke opp i egne programmer på enten Macen, iPhonen eller iPaden din.

Du kan ikke velge egne mapper som skal synkroniseres fra datamaskinen, og du har heller ikke noen mulighet til å se hva du egentlig har liggende i Apples nettsky. I neste versjon av Apples operativsystem, OS X Mountain Lion, vil iCloud bli enda bedre implementert, men iCloud vil fortsette å fremstå som langt mer begrenset enn andre nettskytjenester.

Priser

Apples iCloud gir deg 5 GB gratis lagringsplass. For ytterligere 10 GB må du betale 20 dollar i året. For å øke mengden med 20 GB koster det 40 dollar i året, eller 50 GB for 100 dollar i året.

Bla videre til side tre for en oversikt over Microsoft Skydrive, Jotta og alternative nettsky-tjenester.

Skydrive, Jotta og alternativer

Microsoft Skydrive

Microsoft SkyDrive

Skydrive er Microsofts løsning for nettsky-synkronisering, og skryter av en drøss av funksjoner og finurligheter. Tjenesten har vært tilgjengelig allerede før Dropbox, men Microsoft har slitt med å promotere den og gjøre den populær. Vi tror mange flere vil få øynene opp for Skydrive fremover, for tjenesten kan tilby det aller meste du vil trenge, til en relativt god pris. Dermed ble Skydrive også vår testvinner.

Fordeler

Og det er ingen overdrivelse når vi sier at Microsofts nettskytjeneste kan by på det aller meste. Her får du synkronisering av ulike mapper, du kan lagre og synkronisere direkte via Office-programmene Word, Excel og PowerPoint, og du kan laste opp filer direkte til nettskyen. Flere elementer minner om Apples iCloud-tjeneste, men du slipper her alle begrensningene Apple har lagt til.

For med Skydrive har du langt mer spillerom. For eksempel kan du laste opp filer på mange forskjellige måter. Du kan enten gå til Skydrive-hjemmesiden hvor du kan laste opp og bla i filer direkte i nettleseren, eller du kan dra filer over i Skydrive-mappen din på datamaskinen. I Windows 8 vil også flere Metro-applikasjoner ha direkte tilgang til ting du lagrer på Skydrive, som blant annet bildeapplikasjonen.

Skydrive lar deg også dele innhold du har lagret i nettskyen din med andre med en enkel URL, og du kan gjøre filer og mapper enten tilgjengelig for bare deg, for alle eller for utvalgte gjester.

En annen funksjon nyttig funksjon som ingen av de andre konkurrentene kan skryte av, er den såkalte "Fetch"-funksjonen. Hvis du for eksempel har glemt å legge inn det du vil synkronisere i Skydrive-mappen før du drar på jobb, kan du få fjernkontroll over hjemmemaskinen din via Skydrive, forutsatt at datamaskinen fortsatt står på. Da kan du bla igjennom helle mappestrukturen din på en annen datamaskin, direkte i nettleseren, og hente ut de filene du vil.

Microsoft Skydrive kommer forøvrig også med hele 7 GB gratis lagringsplass, som er mer enn det noen av konkurrentene kan skryte av.

Ulemper

Selv om Skydrive er et veldig godt produkt, er det alltid ting som kan forbedres. Det er for eksempel ingen lett måte å bruke Skydrive som en fullverdig backup-løsning, da filer bare blir synkronisert i Skydrive-mappen.

Applikasjonen man laster ned til Mac er en smule begrenset, da man for eksempel ikke kan dele filer til andre direkte fra applikasjonen. Et annet irritasjonsmoment for andre er kanskje også at tjenesten er knyttet opp til Windows Live ID-en din, som for mange er en nedstøvet hotmail-epost som har blitt glemt for lengst. Microsoft har imidlertid sagt de vi oppdatere hele live-tjenesten sin, samtidlig som de vil integrere tjenesten i enda flere produkter.

Pris

Microsoft Skydrive gir deg 7 GB gratis lagringsplass. For ytterligere plass må du betale 10 dollar i året for 20 GB ekstra lagringsplass, 25 dollar i året for 50 GB ekstra lagringsplass, elleer 50 dollar i året for 100 GB ekstra lagringsplass.

Jotta

Jotta

Sist på listen vår, og kanskje minst, er den norske tjensten Jotta. Jotta har eksistert helt siden 2008, og har vokst seg sakte men sikkert til å bli en virkelig solid tjeneste. Jotta er helnorsk, og kan skryte av både konkurransedyktige priser, servere på norsk jord og ubegrenset lagringsplass til en rimelig hyggelig pris.

Fordeler

Jotta er kanskje en litt annerledes tjeneste enn de andre på listen, da den hovedsaklig kan brukes som en backup-tjeneste. Du kan velge ut så mange mapper du vil på datamaskinen din, og så fort du legger til, fjerner eller endrer en fil, vil endringene bli lastet opp til Jotta-skyen din.

Alle datamaskinene du vil synkronisere med Jotta-kontoen din må ha en egen klient installert for å kunne laste opp filer. Programmet er svært oversiktlig og greit å forstå seg på. Du får oversikt over hvilke mapper og filer du deler, status på synkronisering, og du kan velge ting som opp- og nedlastningshastigheter samt varslingsalternativer.

Det herlige med å ikke ha en dedikert synkroniseringsmappe du drar filer over til på datamaskinen din, er at du ikke trenger å huske en verdens ting for å laste opp filer. Vi lagrer for eksempel alltid artikkelbilder i en spesiell mappe på datamaskinen, som nå automatisk laster opp innholdet til Jotta. Herlig.

Ulemper

Ettersom Jotta har fokusert mer på backup-funksjoner enn synkronisering, er dette også et av de største ankepunktene. Har du for eksempel et dokument i en synkronisert mappe på datamaskinen din, vil den ikke dukke opp på alle andre datamaskiner du har koblet til Jotta-kontoen din. Den vil imidlertid bli lastet opp til nettskyen din, hvor du har tilgang til å både redigere og laste den ned igjen.

Jotta har imidlertid gitt uttrykk for at om kort tid vil de lansere en Dropbox-lignende synkroniseringsfunksjon for tjenesten sin, noe som vil gjøre Jotta en tjeneste som vil være svært aktuell for både de som ser etter en god backup-tjeneste og de som vil ha umiddelbar synkronsering av filene sine på flere enheter.

I motsetning til de andre konkurrentene har ikke Jotta åpnet opp programmeringskoden sin for tredjeparter, slik at man kan bruke den som en opplastningstjeneste via ting som mobilapper og andre programmer. Ser man for eksempel på iCloud har mange applikasjoner i App Store lagt inn iCloud-støtte, for å huske hvor du befinner deg i et spill hvis du bytter fra en iPhone til en iPad, eller for huske hvilken side du er på i en bok.

Pris

Jotta er den eneste tjenesten som tilbyr ubegrenset lagringsplass på serverne sine. Jotta gir deg 5 GB gratis lagringsplass for å teste ut tjenesten. Vil du ha mer koster det 25 kroner i måneden for 20 GB lagringsplass, eller 49 kroner i måneden for ubegrenset lagringsplass.

Alternativer

Alternative nettskytjenester

Vi har bare tatt for oss fem ulike nettskytjenester. Det er kun et lite utvalg av alle tjenestene som finnes der ute, og nesten samtlige har et gratistilbud du kan prøve ut.

Andre nettskytjenester

Her er et lite utvalg alternativer du kan prøve deg på, hvis du vil prøve noe annet enn de fem tjenestene vi har skrevet om:

Gjør det selv

Et annet alternativ for den litt mer teknisk anlagte er å bruke enten en datamaskin eller en NAS som din egen, personlige nettsky. Dette har flere fordeler, som blant annet kapasitet, sikkerhet og hastighet, men kan fort koste en del penger hvis du ikke allerede eier utstyret som trengs. Det krever også litt mer arbeid enn det du trenger for å sette opp en konto hos en av de mange nettsky-tjenestene.

Dette er noe vi har planlagt å skrive en guide til i framtiden. Mens du venter på den tid kan du bla igjennom et par av NAS-testene våre, og se om noe slikt hadde vært noe for deg:

annonse