Til hovedinnhold

Se hvor raskt han digitaliserer lysbilder

Hjemmelagd løsning gjør prosessen lynkjapp og enkel.

Victor Kaijser Bots

Lysbilder er på ingen måte så populært som det engang var, men mange sitter nok ennå på store samlinger av lysbilder fra tidligere tider som støver bort i bokser på loftet.

Som regel må man enten være i besittelse av en egen filmskanner, eller få profesjonelle til å gjøre jobben, dersom man ønsker å digitalisere lysbilder. Men nå melder nettstedet PetaPixel om en ganske fiffig «gjør-det-selv»-løsning som gjør prosessen både rask og billig.

Automatisk digitalisering

Det er en fyr ved navn Victor Kaijser Bots som står bak idéen. Bots' konsept består rett og slett av et kamera med makroobjektiv og intervalometer, og en lettere modifisert, automatisk lysbildefremviser med fjernkontroll.

Bots fjernet først alle linsene fra fremviseren og plasserte en plastbit foran lyset, for å sørge for en jevn bakbelysning av lysbildene.

Ved å finjustere kamerets fokus og posisjon i forhold til lysbildene, og stille inn kameraet og fremviseren med de samme intervallene, klarte Bots på denne måten å lage en automatisk «digitaliseringsmaskin».

Fornøyd med resultatet

Innretningen var i stand til å digitalisere 15 bilder i minuttet med denne teknikken, det vil si 900 i timen, da altså med fire sekunders intervaller. Ved å gjøre det manuelt går prosessen en del raskere, men det er jo også litt mer anstrengende i lengden.

Det hjemmelagde apparatet tatt i betraktning var fotografen rimelig godt fornøyd med resultatet, men noe støy i bildet måtte han leve med. Han innrømmer at kvaliteten trolig blir vesentlig bedre med en skikkelig skanner, men det kan jo også fort bli dyrere.

Sjekk for øvrig ut video av prosessen under for mer informasjon.

Andre har funnet på automatisk filmfremkalling: Dette apparatet bruker LEGO til å fremkalle film »

(Kilde: PetaPixel)

annonse