Nyhet

Elon Musks kjemperakett skal sendes ut i rommet i morgen

Og SpaceX skal prøve å lande alle tre booster-rakettene til Falcon Heavy.

Etter en del utsettelser ble SpaceX' nye kjemperakett Falcon Heavy omsider testet i slutten av januar, og nå står en ny, stor milepæl i SpaceX' historie for døren.

I en pressemelding opplyser nemlig selskapet at Falcon Heavy skal sendes ut i rommet på tirsdag denne uken.

Utskytningen skal etter planen skje innenfor et tidsvindu på to og en halv time fra klokken 1:30 lokal tid, eller 19:30 tirsdag kveld norsk tid. SpaceX opplyser at tidsplanen kan endre seg, som jo ikke er uvanlig med denne type førstegangsbegivenheter.

Skal lande alle tre Falcon 9-rakettene

I tillegg til å få Falcon Heavy-raketten ut i rommet skal SpaceX også prøve seg på et viktig sekundæroppdrag, som består i å lande alle de tre Falcon 9-rakettkjernene som brukes til å skyve fartøyet ut i rommet på bakken igjen etter oppskytningen.

De to Falcon 9-rakettene som henger på sidene skal lande på SpaceX' landingsstasjoner på Cape Caneveral, mens hovedrakettkjernen skal lande på den flytende dronelekteren Of Course I Still Love You, stasjonært i Atlanterhavet.

Det tok SpaceX en rekke forsøk å lande det første rakettrinnet av Falcon 9 på dronelekteren før det endelig lyktes i april 2016, men siden den gang ser det ut til at selskapet har fått dreisen på kunststykket. Uansett blir nok tirsdag kveld en spennende, og ikke minst potensielt historisk, kveld for romfartsinteresserte.

Falcon Heavy drives av tre rakettkjerner som hver inneholder ni såkalte
Merlin-rakettmotorer. Disse leverer samlet en skyvekraft på 22 819 kilonewton og skal levere en last på opptil 63,8 tonn til lav jordbane, som gjør det til det kraftigste rakettsystemet i drift i dag med ganske god margin.

SpaceX gjennomførte en såkalt statisk test av Falcon Heavy den 24. januar, som innebar at rakettmotorene ble avfyrt mens raketten stod på bakken. Under kan du se SpaceX' video av testingen.

Elon Musk har mange baller i luften: Nå har han også lansert en slags flammekaster »

Les også
Musks nye rakett blåste over ende
Les også
Oppdatert: Se video fra testen av Falcon Heavy
Les også
Se dronevideoen av Elon Musks nye kjemperakett
Les også
Dette er Elon Musks nye kjemperakett
Les også
Elon Musk sier han skal laste Falcon Heavy-raketten med en Tesla Roadster
Les også
Nå skal SpaceX sende verdens kraftigste rakett ut i rommet
annonse