Til hovedinnhold

Musks nye rakett blåste over ende

Tar flere uker å reperare skadene.

Kraftig vind har skapt problemer for Elon Musk sin nye, gigantiske «stjerneskip». Toppen av den store konstruksjonen endte nemlig opp med å velte over ende av et solid vindkast, som ifølge Musk selv målte rundt 80 kilometer i timen, melder The Verge.

Hendelsen fant sted i Boca Chica i Texas, hvor SpaceX jobber med å klargjøre raketten for prøveoppskytning. Stjerneskipet vil nå trenge ytterligere frem ukers reparasjoner før den er klar igjen.

Tok høyde for problemer

Slik ser det nye stjerneskipet til SpaceX ut.

Tilbake til den 5. januar fortalte Elon Musk at SpaceX hadde som mål å få farkosten i luften innen fire uker, men at det trolig ville ta åtte uker på grunn av uforutsette hendelser. Det fikk han rett i.

Den gigantiske raketten skal likevel ikke fått så omfattende skader som først antatt. Musk selv ga beskjed via Twitter at selve hovedtankene hadde kommet uskadet fra det hele.

Selve raketten gikk før øvrig tidligere under navnet BFR (Big Falcon Rocket), mens den øvre delen ble kalt BFS (Big Falcon Spaceship). Men nå er det altså bare Spaceship. Raketten under har fått navnet Super Heavy.

Grunnen til at raketten ende opp på siden skal angivelig være at en av moringene som holder en oppe skal ha gitt etter når vindkastene tok tak i farkosten.

Her ser du en Twittermelding som angivelig viser raketten liggende på bakken:

Ikke det endelige designet

Når stjerneskipet er reparert og klar til dyst, skal SpaceX gjennomføre tester av systemet der motorene vil startes og sende farkosten opp i en høyde mellom 500 og 5000 meter før det hele avbrytes.

I kjent SpaceX-stil skal raketten etter dette vende tilbake til jorden og lande stående.

Farkosten du ser på bildene er bare en testversjon av den endelige raketten, som kommer til å være høyere enn den de tester ut nå, og vil ha syv raketter fremfor de tre på dagens modell.

Målet for den endelige raketten er å kunne sende mannskap opp til både Månen og Mars – og muligens enda lenger med tiden.

Men frem til den tid må altså Musks ansatte ta seg av skadene som har skjedd etter at moder jord viste sin vrede.

SpaceX har tidligere blant annet skutt ut en Tesla i verdensrommet:
Her er dingsene som var med i bilen »

(Kilde: The Verge)

annonse