Til hovedinnhold

Se dronevideoen av Elon Musks nye kjemperakett

Falcon Heavy er nå klar til utskytning.

SpaceX/Twitter

Elon Musks romfartsselskap SpaceX har i lang tid jobbet med et nytt, digert rakettsystem kalt Falcon Heavy, som vi omsider nylig fikk se noen bilder av. Nå har vi også blitt tilgodesett med en liten video som viser oss Falcon Heavy i fullfigur.

Videoen ble lagt ut på SpaceX' Twitter-konto nylig og er en dronevideo som gir oss både nærbilder og oversiktsbilder av den digre raketten, som nå står klar til utskytning på NASAs utskytningsbase i Cape Canaveral i Florida.

Falcon Heavy er «oppfølgeren» til selskapets velbrukte Falcon 9-rakett og byr på langt høyere skyvekraft og løftekapasitet enn forgjengeren. Det første trinnet til raketten består nærmere bestemt av tre av de samme motorsystemene man finner på Falcon 9.

Kraften til 18 jumbojet

Hvert av disse systemene omfatter ni såkalte Merlin-motorer, som altså betyr at Falcon Heavy skilter med hele 27 slike motorer. Til sammen leverer disse motorene over fem millioner pund med skyvekraft ved havnivå, som tilsvarer over 2200 tonn. Dette tilsvarer ifølge SpaceX den samlede skyvekraften til 18 Jumbojetfly av typen Boeing 747.

Det gjør Falcon Heavy til den klart kraftigste raketten i drift i dag. NASA-raketten Saturn V – som ble brukt under det amerikanske Apollo-programmet – var kraftigere med sine over 3000 tonn med skyvekraft, men den tok av for siste gang i 1973. NASAs kommende rakettsystem SLS skal på sin side levere hele 4000 tonn med skyvekraft, men dette systemet er ennå et stykke unna å være ferdigstilt.

Falcon Heavy er designet for å bringe tung last, inkludert mennesker, ut i rommet. Raketten skal være i stand til å frakte en last på til sammen 63,8 tonn ut i lav jordbane, der NASAs nå pensjonerte rakettsystem Space Shuttle til sammenligning kun taklet 24 tonn.

Planen er foreløpig å foreta den første testutskytningen av Falcon Heavy denne måneden, men det nøyaktige tidspunktet er ennå uvisst. Det er også på ingen måte sikkert at utskytningen vil lykkes, og Elon Musk har selv uttalt at det er en høy sjanse for at de første testene vil mislykkes.

Elon Musk har bekreftet at det kommer en Tesla-pick-up »

annonse