Til hovedinnhold

Flere USB-angrep

Flere og flere datamaskiner angripes via USB-enheter, melder sikkerhetsselskapet Avast. Det er Windows-funksjonen Autokjør som får skylden. Rundt 12,5 prosent av alle angrep som er blitt registrert i Avast-systemet, skjer via USB-enheter.

Fordelen med Autokjør-funksjonen er at den skal gjøre det lettere for brukerne å kjøre applikasjoner fra en USB-enheter, men dette kan også potensielt bli farlig dersom det dreier seg om skadelige programmer.

Det dreier seg forresten ikke bare om en minnepinne, men alle enheter som knyttes til en USB-enhet, eksempelvis et digitalkamera, en mobiltelefon eller en MP3-spiller.

Tiltak mot eventuelt skadelige programmer via USB

Avast oppforer brukere til å være forsiktige når de kobler en enhet til en USB-port. Unngå å starte opp datamaskinen med en USB-enhet koblet til maskinen. Bruk gjerne et antivirusprogram til å skanne enheten før den tas i bruk.

Vi kan også nevne programmet USB Cop som gjør at kun inneholdet på USB-pinnen vises, men filen autorun.inf kjøres ikke. Videre får brukeren tips om hva vedkommende bør gjøre. Brukeren kan velge å bla i innholdet på pinnen eller gjøre ingenting. Vær imidlertid klar over at USB Cop er i prøveversjon, og som derfor kan være ustabilt.

Du kan eventuelt deaktivere Autokjør-funksjonen i Windows. I Windows 7 kan dette gjøres via Kontrollpanel og Maskinvare og Lyd, og Autokjør. Her kan du eventuelt fjerne haken ved "Bruk Autokjør for alle medier og enheter".

(Kilder: PC World.com, Avast Blog)

annonse