Til hovedinnhold

Microsoft kritisert for gratistilbud

Sikkerhetsselskapene Panda Security og Trend Micro kritiserer Microsoft for måten de distribuerer sitt gratis antivirusprogram.

Saken er den at Microsoft Security Essentials (MSE) er nå tilgjengelig som en valgfri oppdatering via Windows Update-tjenesten. Tilbudet skal visstnok være aktivert hos enkelte brukere, spesielt i USA, og enkelte land i Europa, men det skal kun gjelde brukere som ikke har noe antivirus installert fra før av.

Kritikerne mener Microsoft misbruker sin markedsposisjon ved å tilby gratisprogrammet via Windows Update. Panda Security vurderer å klage saken til EU, men avventer foreløpig situasjonen. En talsmann fra Trend Micro mener Windows Update er en såpass integrert del av Windows at det setter andre aktører i dårlig posisjon. Det er dessuten uheldig for mangfoldet i tilbudet av antivirusprogrammer, dersom "alle" Windows-brukere skulle laste ned og installere samme programmet, mener kritikerne.

Videre mener kritikerne at MSE mangler en del funksjoner som andre gratis antivirusprogrammer har, eksempelvis beskyttelse mot skadelige nettsider, og adferdbasert beskyttelse.

Flere markedsanalytikere har ifølge nettstedet cnet.com avvist kritikken fra Panda Security og Trend Micro, og mener Microsofts tilbud er et godt tiltak for nettsikkerheten generelt, og at det ikke dreier seg om bundling av et antivirus i Windows.

(Kilde: Cnet)

annonse