Til hovedinnhold

Microsofts antivirus overrasker

Ed Bott, journalist hos nettstedet znet.com, har nylig sammenlignet Microsoft Security Essentials (MSE) med andre programmer, og ble noe overrasket over resultatet.

Det dreier seg denne gangen riktig nok ikke om en systematisk test av kjente trusler. Bott hadde i utgangspunktet deaktivert planlagt skanning, men bestemte seg en dag for å bruke MSE til å skanne en vanlig arbeids-PC med "Full" skanning.

Det viste seg at MSE fant en del mistenkelige filer, blant annet var det tre skadelige filer i Java-mappen for midlertidige filer. Bott brukte gratistjenesten virustotal.com for å analysere filene, og kun 17 av 43 antivirusproduktene stemplet filene som trusler. Blant produkter som reagerte på truslene var MSE, Norton (Symantec), Avast og F-Secure.

For å forsikre seg om at det ikke dreide seg om falske positiver, tok Bott kontakt med selskapene Microsoft, Mcafee og Sunbelt, for å analysere filene. Produkter fra de to sistnevnte hadde stemplet filene som friske. Bott fikk senere svar via e-post: Alle tre selskapene mener filene er skadelige.

Bott understreker at de skadelige filene har ikke gjort noen skade i datamaskinen hans, selv om MSE hadde gitt filene trusselnivået "severe" (det vil si "meget alvorlig" trussel). Filene utnytter sikkerhetshull i Java, men skadevirkniningen ble på Dott sin PC faktisk blokkert av en Java-oppdatering som er tidligere blitt installert.

Microsoft er tidligere blitt kritisert blant annet for at MSE ikke gir en god nok beskyttelse mot mange trusler. Bott mener hans erfaring kan tyde på at mange kritikere av MSE ikke har rett, selv om Bott understreker at hans erfaring ikke dreier seg om en systematisk test.

Det er også et poeng at mange gratisprodukter benytter samme skannemotor som kommersielle produkter fra samme selskap, men at forskjellen gjerne ligger i avanserte funksjoner.

(Kilde: Zdnret)

annonse