Til hovedinnhold
NyhetGjør deg klar for .hvasomhelst

Nye toppdomener er på vei

Nå kan nettadresser ende med det aller meste.

Organisasjonen ICANN har som oppgave å styre og stelle med global tildeling av DNS-navn, Internett-adresser og protokoll-parametre. Nå har de vedtatt en historisk beslutning som er den største endringen innen Internetts domenenavnsystem siden det ble skapt i 1984.

Per dags dato eksisterer det 22 såkalte generiske toppnivådomener – med kjente og kjære navn som .com, .net og .org på listen. ICANN har nå vedtatt å løsne på dette systemet slik at forretninger, organisasjoner og praktisk talt alle som ønsker det kan registrere det de måtte ha lyst til.

Fra og med neste år

Ifølge de nye retningslinjene kan et selskap som Apple registrere adresser som ender med .ipad eller .iphone, banker kan ha nettsider med .bank og miljøvernforkjempere kan ha .eco. Hundrevis av nye endelser kan bli registrert fra og med neste år, med en forventet tilføying av tusenvis av nykommere i årene fremover.

– ICANN har åpnet Internetts navnsystem for å sette i gang menneskelig fantasi på et globalt nivå, sier Rod Beckstrom, president og administrerende direktør i ICANN. Han fortsetter:

– Dagens avgjørelse respekterer ulike gruppers rettigheter til å skape nye toppnivådomener i et hvilket som helst språk eller script. Vi håper at dette gjør at domenenavnsystemet vil tjene hele menneskeheten på en bedre måte.

Ikke billig

De nye adressene vil likevel ikke være for hvem som helst. Det vil koste 185 000 dollar å registrere, og 25 000 dollar i året for å opprettholde toppnivådomenet. Overført til norsk valuta vil dette si henholdsvis over én million og 140 000 kroner.

En del av årsaken til de dyre prisene er at det ifølge ICANN koster flere titalls millioner dollar å skrive retningslinjene for endelser, se over applikasjoner og løse konflikter. Selv med de høye prisene hevder organisasjonen at de såvidt går i balanse.

Lang prosess

ICANN har planlagt å ekspandere antallet toppnivådomener i lang tid, men prosessen har vært langsom blant annet på grunn av problemer rundt opphavsrett og frykt for støtende materiale eller å skape nye plattformer for hatgrupper.

Nå har organisasjonen over lang tid utarbeidet prosedyrer som skal gjøre det vanskeligere å bryte opphavsrett og så videre.

ICANN vil starte å motta søknader 12. januar 2012, og det er ventet at store selskaper og bedrifter vil være de første til å registrere nye toppnivådomener for å beskytte sine varemerker.

Blir det konflikter om navn mellom to eller flere grupper, forventer ICANN at gruppene løser problemet på egenhånd. Hvis ikke vil organisasjonen auksjonere bort toppnivådomenet til høystbydende, såfremt det ikke bryter med opphavsretten eller liknende.

Til tross for inntog av nye toppnivådomener, er det likevel antatt at tradisjonelle endelser som .com fremdeles vil være populære og stige i verdi i årene som kommer.

(Kilder: ICANN, The New York Times)

Les også
Dette blir de nye nettadressene
Les også
Snart kan du google med stemmen
Les også
Nå kan du få ditt eget domene
Les også
Iran lager "halal-nett"
Les også
– Internett er vilt og anarkistisk
annonse