Til hovedinnhold

Nå kan du få ditt eget domene

Fra mandag neste uke kan du få ditt eget private domenenavn her i Norge. Alle norske innbyggere som er over 18 år og registrert i Folkeregisteret kan få sin egen .priv.no-adresse, ettersom Norid relanserer denne funksjonen i juni. Man vil med andre ord kunne søke om å registrere for eksempel ole.priv.no, eller olsen.priv.no.

Hensikten med å ha et eget domenenavn skal ifølge Norid være å skape sin egen identitet på Internett, uavhengig av andre aktører som arbeidsgiver eller nettleverandør. På det private domenet kan man ha blogg eller nettside, samt bruke egen e-post-funksjon.

En familie kan for eksempel ordne seg et familiedomene, og hvert familiemedlem kan få egen e-post-adresse og nettside. Domenenavnet og e-post-adressen varer livet ut.

Loddtrekning

Lanseringen av .priv.no forekommer mellom 6. juni og 14. juni, og da kan man sende inn søknad om navneregistrering. Etter dette stenges den første runden med søknader, og det blir deretter foretatt en loddtrekning mellom folk som har søkt om de samme domenene.

Fra og med torsdag 16. juni åpner søknadsmuligheten igjen, men da etter det vanlige først-til-mølla-prinsippet. Norid mener at loddtrekning er en rettferdig ordning for tildeling av domener, ettersom alle skal ha like stor sjanse til å vinne.

Hvordan søke?

For å søke må man skaffe seg en personidentifikator som man bruker i stedet for fødselsnummeret sitt. Deretter sender man en søknad gjennom en av registrarene for priv.no-domener.

Gamle priv.no-domener drives videre som normalt, men det forutsetter at man viderefører abonnementet ved å akseptere det nye regelverket.

Din mening

Hva syns du om relanseringen av .priv.no? Er det nødvendig, eller blir det en fiasko? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilde: Norid)

annonse