Til hovedinnhold

Dette blir de nye nettadressene

Nesten 2000 søknader har kommet inn for nye toppdomener.

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) er organisasjonen som forvalter nettets adresser, som BBC.com og Google.com. Den siste tiden har det vært åpnet for at organisasjoner kan søke på helt nye toppdomener – altså den siste delen av en nettadresse som .com og .net.

Hver søknad koster drøyt 1,1 millioner norske kroner, og til slutt endte man opp med 1930 søknader. Selv med en så høy pris er det ingen garantier for at man faktisk får toppdomenet man er ute etter, og alle søknader skal vurderes individuelt.

– Internett er i ferd med å forandres for alltid, nå kommer det en kraftig endring, sa Rod Beckstrom, ICANNs toppsjef, på offentliggjøringen onsdag.

Nettets giganter søkte mye

Nesten halvparten av søknadene kommer fra organisasjoner i USA, mens 675 kom fra Europa, 303 kom fra Asia og 17 kom fra Afrika.

Av de nesten 2000 søknadene er det Donuts som har søkt på flest – hele 307 av dem. Dette er et selskap som skal ha blitt opprettet ene og alene for å by på de nye toppdomenene.

Ser man vekk i fra dette holdingselskapet er det Google som har søkt på flest. De har prøvd seg på navn som .lol, .ads, .kids og egne merkevarer som .youtube og .google, samt 96 andre.

Amazon har også vært på hugget, med 76 søknader.

Det mest ettertraktede toppdomenet er .app, som har fått 13 søknader. .art, .inc og .cloud er også hete poteter, men hvem som til slutt får kontroll på disse skal avgjøres søkerne imellom.

Har møtt kritikk

Ordningen gjør at det nå er fri flyt av toppdomener, og en rekke kritikere har hevdet at selskaper nå må kjøpe de dyre toppdomenene bare for å beskytte sitt varemerke.

Samtidig er man redd for at svindel og phising skal bli enklere. En rekke norske bankkunder ble nylig utsatt for nettopp slike svindelforsøk via e-post, og om nettadressen i et slikt tilfelle vil slutte på «.Dnb» eller «.Nordea» er man redd flere vil bli rammet.

– Dette programmet kan åpne nye muligheter, men det kan også presentere en helt ny flåte av potensielle og sannsynlige misbruk, sier Scott Bain, sjefskonsulent i Software and Information Industry Association til The Washington Post.

ICANN har tatt kritikken med ro. På offentliggjøringen onsdag forsikret Beckstrom kundene om at ICANN har tiltak på plass for å beskytte varemerker, noe som blant annet innebærer å raskt ta ned toppdomener som er i feil hender og blir misbrukt.

Kommer neste år

Du kan se hele oversikten over hvilke selskaper som har søkt på hvilke domener på ICANNs hjemmesider.

De første søknadene vil bli godkjent eller avslått ved årsskiftet. Etter en liten testperiode er det forventet at de første domenene vil bli tatt i bruk mot slutten av januar måned neste år.

(Kilde: The Telegraph, Washington Post, ICANN, Ars Technica )

annonse