Spotify trekker seg ut av Russland
Den populære musikktjenesten liker ikke forholdene i det lite Internett-vennlige landet.
Russland er ikke kjent som det aller mest Internett-vennlig landet, og det har vi nå fått enda et illustrerende eksempel på. Det russiske nyhetsbyrået TASS melder nå at den populære musikkstrømmetjenesten Spotify rett og slett dropper å etablere seg i Russland.
Opplysningen stammer fra sjefen for tjenestens russiske avdeling, Alexander Kubaneishvili, som altså selv nå har fått sparken som følge av Spotifys avgjørelse. Kubaneishvilis siste arbeidsdag blir 12. februar.
Henger sammen med strenge Internett-lover
Spotifys sentrale ledelse skal ennå ikke kommet med offisielle uttalelser om avgjørelsen og hva som ligger bak, men ifølge Kubaneishvili henger årsaken sammen med den økonomiske nedgangstiden i landet, i tillegg til den politiske situasjonen og landets strenge Internett-lover.
Han presisterte ikke hvilke lover det er snakk om, men det er en kjent sak at Russland tidligere har gjort flere fremstøt for å både sensurere og kontrollere Internett den siste tiden. I april i fjor kunne vi for eksempel melde at landet vedtok nye «anti-terror»-lover som innebærer at utenlandske Internett-tjenester som Facebook og Gmail må holde alle sine servere innenfor Russlands grenser og lagre informasjon om russiske brukere i minst seks måneder.
I tillegg må bloggere nå registrere seg til myndighetene med fullt navn og e-postadresse dersom blogg-nettstedet deres har mer enn 3000 besøkende per dag. Bloggere må også underlegges de samme reguleringene som medier for øvrig, noe som blant annet innebærer at de plikter å verifisere gyldigheten til all informasjon som legges ut og oppgi anbefalte aldersgrenser for besøkende.
Sjefen for Russlands «Facebook» presset ut av landet
Som nettstedet Ars Technica meldte har også grunnleggeren av den russiske varianten av Facebook blitt presset til å gå av som sjef for selskapet, noe som førte til at han flyktet fra landet. Teknofil rapporterte dessuten at Putin har gått til det skritt å sperre tilgangen til nettsider som kritiserte presidentens avgjørelse om å invadere Krim-halvøya.
Selv om Spotify ikke vil bli lansert i Russland i nærmeste fremtid, er det likevel ikke umulig at tjenesten kommer til å etablere seg i landet på et senere tidspunkt, ifølge nyhetsbyrået TASS. Det er imidlertid høyst uvisst når dette eventuelt kan skje.
Spotify er en tjeneste som har vokst raskt i popularitet siden oppstarten i 2006. Ved årsskiftet kunne selskapet melde at tjenesten nå har nådd 15 millioner abonnenter og 60 millioner aktive brukere. I forhold til folketall er tjenesten spesielt populær i Norge og de andre nordiske landene.
Spotify er en viktig årsak til at nordmenn nå knapt driver med piratkopiering av musikk: Blant personer under 30 år utgjør piratene bare fire prosent »
(Via Nordic Innovation)