Nyhet

Har du lagt merke til denne nye Spotify-funksjonen?

Endelig kan telefonen være fjernkontroll for PC-appen.

Husbråket mellom Spotify og Taylor Swift, der superstjernen anklager tjenesten for å betale for lite, og å hemme albumsalget, har preget nyhetsbildet de siste dagene. Midt oppi dette har den svenske tjenesten lansert en nyttig ny funksjon som du kanskje ikke har lagt merke til. Nå kan du nemlig fjernstyre en PC som spiller av fra tjenesten med telefonen din.

Det lille ikonet nede til høyre lar deg styre hvilken enhet du styrer med kontrollene i appen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fjernstyr stue-PC-en

Løsningen heter Spotify Connect, og den har eksistert en stund som fjernstyringsfunksjon for løse enheter, så som forsterkere og høyttalere med nettverksstøtte. Men, har du en stue-PC som tar seg av avspillingen har du så langt ikke kunnet fjernstyre Spotify-avspillingen uten å ta i bruk tredjeparts apper.

Løsningen ser ut til å fungere svært godt, og det kan være litt overraskende at mobiltelefonen plutselig begynner å vise albumgrafikk og navnet på artisten som spiller av på en helt annen enhet. Dette skjer nemlig så sømløst at du knapt behøver å tenke på det. Idet du starter Spotify på telefonen blir du gitt beskjed om hvor avspillingen foregår.

Tjenesten forutsetter hverken at du er på samme nettverk, eller gjør noen innstillinger selv. Etter å ha brukt funksjonen i noen dager virker den svært stabil, og intuitiv å bruke. Den fungerer like godt om du styrer avspillingen fra iOS eller Android, men funksjonen ser foreløpig ikke ut til å være tilgjengelig på Windows Phone.

Les også: Rettighetshavere har tjent over seks milliarder kroner på ulovlig YouTube-innhold

Spotify oppga antallet betalende brukere

Swifts nye album rakk aldri å dukke opp på Spotify før stjernen trakk hele katalogen sin fra tjenesten.

Spotify Connect er kun tilgjengelig for brukere med betalt Premium-konto på tjenesten. Betalende brukere Spotify har 12,5 millioner av, ifølge helgens svar fra Spotify-sjef Daniel Ek på påstandene fra Taylor Swift.

Den pågående ordkrigen mellom Taylor Swift og Spotify kommer i kjølvannet av den amerikanske artistens albumslipp, og påfølgende trekk av hele bakkatalogen sin fra musikktjenesten. Påstanden er at Spotify ikke betaler ut nok penger, og at tilgjengeligheten på strømmetjenester skader albumsalget.

Never, ever, ever, ever getting back together? Taylor Swift og managementet hennes er for tiden dypt uenige med påstandene fra Spotify-ledelsen.Foto: s_bukley / Shutterstock.com

Ordkrigen med Taylor Swift

Kampen utkjempes for øyeblikket med en fin blanding av epler og pærer, der Daniel Ek og Spotify oppgir globale tall, mens Taylor Swift og hennes management oppgir tall for USA alene. Der Ek sier Spotify var på vei mot en total utbetaling på 6 millioner dollar for avspillinger av Swifts innhold over det siste året, kontrer musikerens leir med at de kun har mottatt 500 000 dollar for avspillingene i USA.

Nettstedet The Verge hevder å ha blitt fortalt at Spotify har betalt artisten 2 millioner dollar for globale avspillinger siste tolv måneder.

Uavhengig av hvilken frukt som vinner i ordkrigen, har Taylor Swift et album hun skal selge, og det salget er allerede oppe i 1,2 millioner eksemplarer for USA alene. Albumet rakk aldri å bli lagt ut på Spotify.

Bestrider sammenheng mellom strømming og salg

Påstanden om at Spotify skader salget kjøpes heller ikke av Ek, som peker på Canada som referanse. Der skal det ikke være betydelig tilgang på strømmetjenester, men likevel stuper albumsalget. Han bestrider altså sammenhengen mellom strømmetjenester og fallende albumsalg, og peker i stedet på strømmetjenester som opererer i lovmessige gråsoner, samt piratkopiering.

Savner du Taylor Swift på Spotify er musikken hennes fortsatt tilgjengelig i rikt monn fra artistens egen profil på YouTube.

Flere aktører jobber med nye strømmetjenester nå. Det mumles på internett om at Google og YouTube er i ferd med å slippe en betalingstjeneste, og andre rykter forteller at Apple skal være i ferd med å integrere Beats Music i sin iTunes-butikk.

(Kilder: news.spotify.com, theverge.com)

Les også
Spotify trekker seg ut av Russland
Les også
Wimp solgt til Jay-Z
Les også
Spotify har nådd stor milepæl
Les også
Denne strømmetjenesten har flest filmer og serier
Les også
Amazon lanserer «Chomecast-dödare»
Les også
Amazon lanserer «Chromecast-dödare»
Les også
Nå skal Google dytte piratnettsider lenger ned blant søkeresultatene
annonse