Til hovedinnhold

Snart kan Russland slå enda hardere ned på Internett

Parlamentsmedlem har foreslått å totalforby VPN og Tor-tjenesten.

xtock/Shutterstock.com

Det har etter hvert blitt et godt etablert faktum at Russland ikke er det mest Internett-vennlige landet i verden, og nå ser det ut til at vår store nabo i øst kanskje kommer til å stramme tøylene enda hardere.

Nettstedet TorrentFreak melder nemlig at et parlamentsmedlem i Russland har tatt til orde for å forhindre at folk kan bruke anonymiseringsverktøy på Internett for å skaffe seg tilgang til innhold som er bannlyst av myndighetene. Parlamentsmedlemmet det er snakk om heter Leoniv Levin, som la frem forslaget under den såkalte Inform 24-konferansen nylig.

Vil gi sensurmyndighetene mer makt

– En av faktorene bak utformingen av Internett-miljøet i vårt land er myndighetenens autoritet til å blokkere nettsider. Dette setter oss i stand til å blokkere nettsidene raskt nok. Samtidig må vi rette oppmerksomheten mot anonymiseringstjenester, slik som Tor-nettverket, sa Levin under konferansen.

Han la til at ved å forhindre tilgangen til slike tjenester kan man både hindre folks tilgang til bannlyste nettsider, anonym overføring av innhold på Internett og redusere distribusjonen av ondsinnet programvare. Levin ga for øvrig også uttrykk for at byrået Roskomnadzor skal få utvidede fullmakter.

Roskomnadzor er det statlige byrået som har ansvaret for overvåkning av kommunikasjonsteknologi og massemedia i Russland. Dette byrået skal tidligere ha stilt seg positiv til å slå ned på anonymiseringsverktøy på Internett, og også uttalt at det er teknisk mulig å gjøre det.

Har allerede innført mange tiltak

Russland har allerede blokkert tilgangen til mye innhold på Internett, men ved hjelp av blant annet Tor og VPN-tjenester klarer likevel de fleste å omgå disse sperrene, noe russiske myndigheter nå altså ser ut til å ha fått nok av. Det skal være rundt 150 000 personer som bruker Tor-nettverket i Russland, mens til sammen 25 prosent av befolkningen bruker en for for VPN-tjeneste.

Dette er for øvrig ikke på noe måte første gangen Russland går etter disse tjenestene. I juli i fjor kunne vi melde at russiske myndigheter utlovet en generøs dusør til dem klarte å knekke Tor-nettverket.

Tidligere har også Russland slått ned på Internett i form av å vedta strenge «anti-terrorlover» som blant annet innebærer at utenlandske tjenester som Facebook og Gmail må holde alle sine servere innenfor Russlands grenser og lagre informasjon om russiske brukere i minst seks måneder.

Russlands strenge Internett-politikk har gjort at noen ikke engang vil etablere seg i landet: Nylig ble det klart at Spotify trekker seg ut av Russland »

annonse