Til hovedinnhold

Ulteo lanserer virtual desktop 2.0

Skrivebords-modus

Med dette begynner OVD å bli modent og et reelt alternativ til andre langt dyrere alternativer på markedet. OVD er et plattformuavhengig miljø for levering av tilgang til både programvare og skrivebordsmiljø over nettet, en teknologi som går under navnet "applications on demand", og som i lengre tid har blitt spådd som det nye store på nettet.

Tanken er at man skal ha tilgang til programvaren man har behov for, gjerne på jobb, uavhengig av tid, sted og hva slags nettilgang. Det som skiller Ulteos løsning fra mye annet som finnes på nettet er at det er at løsningen leveres som åpen kildekode gitt ut under GPL v2, og at inntjeningsmodellen baserer seg på salg av støtte og tjenester.

Sett fra sluttbrukerens sted har man to ulike tilgangsmåter til programvaren, enten direkte fra skrivebordet, noe som er den mest aktuelle tilgangsmåten fra hjemme-PC-en og fra kontoret, samt tilgang fra en nettleser. Eneste man behøver for å få tilgang fra en nettleser er en nettleser med Java-plugin installert. Man kan også velge mellom et eget skrivebordsmiljø, som ligner mye på VNC eller RDP, og det som kalles "portal mode" hvor man får tilgang til programvaren enkeltvis.

OVD kan servere sluttbrukeren både Linux-programvare og Windows-programvare. Tilgangen er sømløs slik at men kjører både Windows- og Linux-programvare om hverandre i skrivebordsmiljøet. Windows-programvaren serveres fra en Windows 2003 eller 2008 server via "Terminal Services". Fra Linux serveres programvaren fra en egen OVD-server-programvare.

Server oversikt

Ulteo hevder at OVD enkelt integreres med eksisterende infrastruktur slik som "Active Directory", LDAP, CAS, Samba og WebDAV. Selve innloggingsserveren kjøres på Ubuntu 8.04, REHL 5.2/3, Centos 5.2+, Fedora 10 eller OpenSuSE 11, og benytter HTTPS for sikker innlogging samt SSH for sikker overføring av data.

Nettleser-plugin gir tilgang til både utklippstavlen og printere lokalt både på GNU/Linux og Windows. Full støtte for lyd er enda ikke klar og vil bli en del av versjon 3.0, men foreløping integreres MP3-avspiller og FLV-videoavspiller slik at man kan spille av multimediafiler.

Følg Hardware.no på Twitter

Mer om Ulteo open source virtual desktop 2.0 kan leses på ulteos hjemmeside. Vi har planer om å kjøre en test-installasjon av OVD, som vil resultere i en lengre artikkel om emnet.

(Kilde: E-post)

annonse