Sjekk ut TGs drøyeste maskin

Hva sier du til en datamaskin på godt over 100 kilo? Vi fant den på The Gathering i påsken.

Maskinen

Tek.no/Hamar: Noen har mer spesielle maskiner enn andre, og blant de aller drøyeste vi fant er maskinen til Andreas Sjånes Berg, kanskje bedre kjent som forumbrukeren Andrull. Her snakker vi om over 100 kilogram med EDB-maskin.

Det meste er selvlaget, rent bortsett fra selve maskinvaren. Kabinettet i seg selv er digert som få, og taktisk nok har Andrull ordnet seg plass på enden av et bord. Ellers hadde det blitt pent liten plass til han selv. Det kolossale sølvfargede kabinettet med litt røffe kanter vekker berettiget oppsikt der det troner i midtgangen rett ved der folk kommer inn i Vikingskipet.

– Det er overraskende greid å transportere kabinettet, det står jo på hjul. Det eneste som er litt tungt er å få maskinen inn i bilen. Ellers er den veldig grei å jobbe i grunnet størrelsen, forteller Berg.

Akkurat hva som er mest spesielt med maskinen er det vanskelig å bestemme seg for, men om vi begynner med selve kabinettet så er det laget i treplater og er det som best kan omtales som svært volumiøst. Kabinettet er igjen delt i to områder, på bunnen er det et stort rom bak en dør, og den øverste delen kommer du til via en plate på toppen av kabinettet.

Det er ikke vanskelig å legge merke til maskinen der den troner ved midtgangen.

Enormt beist

Det er på toppen at selve maskinvaren befinner seg, og her er det mange finurlige løsninger. Toppen av maskinen består av noe som kan minne om et stort badekar, med en serie med ulike tilkoblingsmuligheter.

Når maskinen er i bruk er hele dette karet fullt av mineralolje. Denne leder ikke strøm, og er godt egnet til å holde alt av komponenter kalde. Andrull har forsøkt å holde seg til så få gjennomganger som mulig.

– Jeg har laget en egen kabel der alt av signaler kjøres gjennom, i tillegg til dette er det strømkabelen. Dermed er det bare to kabler som skal gjennom veggen her, og altså ikke så mange potensielle lekkasjer, forklarer Berg.

Litt olje må til.

På TG ble den store prøven for om karet var tett. Andrull hoppet like gjerne i det og lot det stå til. Mens han stod der og helte samlet det seg en rekke skuelystne rundt han. Det manglet ikke på «artige» kommentarer, på om dette var vann, om noen kunne få lov til å frityrsteke noe mat oppi der og så videre. Ilddåpen gikk over all forventning, og oljen holdt seg der den skulle. Det var kanskje med en viss nervøsitet at Andrull stakk hånden ned i oljebadet, vell vitende om at det stod en strømforsyning nedi der med 230 volt koblet rett på.

Det samlet seg mange som ville se på og ikke minst snakke om maskinen.

Med til maskinen hører nemlig en egen kompressorenhet, men den ble ikke klar til årets TG. Til vanlig står den enheten på utsiden av vinduet hos Andrull, slik at han skal sikre seg både et lavt støynivå samt ekstra gunstige temperaturer.

– Jeg har også kjøpt inn fire Peltier-elementer som jeg har planlagt brukt sammen med en ekstra stor kobberplate. På denne skal jeg kjøre ytterligere fire vannblokker. Nå har jeg vel rundt 20 minusgrader med kompressoren, og med Peltier-elementene har jeg regnet meg frem til å havne på rundt 40 minusgrader, eller kanskje 50 til 60 ved idle, fortsetter Berg.

Kjølesløyfene er variable, slik at Berg kan velge om han vil kjøre iskald kjølevæske inn på skjermkortene eller prosessoren. Er det for eksempel bare benching av prosessoren som skal skje kan for eksempel denne prioriteres rent kjølemessig.

Verstingprosessor fra Intel gjemt i oljen

Maskinvaren er spennende nok i seg selv, men kom noe i bakevjen av resten av maskinen. Den består av tre stykk EVGA GeForce GTX 780 Classified, en Intel Core i7-5960x, Asus Rampage V Extreme.

I det store rommet under resten av maskinen finner vi en del annet rart. Her er det to plastkanner med 25 liter mineralolje i hver, skjønt, oljen er der bare i forbindelse med transport og tilsvarende.

Når maskinen skal fyres opp er det en egen pumpe som sender oljen opp i badekaret med hovedkort, prosessor og alt det andre. Når maskinen skal transporteres er det en solenoid-ventil som slipper det hele ned til kannene igjen. Begge deler styres via knapper på fronten av kabinettet.

I underetasjen finner vi også en diger radiator, som kan brukes når kompressorsløyven ikke er aktiv. Denne har direkte utblåsning på siden av kabinettet.

– Kompressoren trekker en del strøm, så om maskinen ikke skal brukes til noe spesielt kan jeg bare sende kjølevæsken gjennom denne. Den er god nok til å holde alt av komponenter på en grei temperatur, avslutter Berg.

Heng med over på neste side, så har vi samlet en rekke bilder av maskinen »

Andrull ble kåret til årets forumbruker i 2014 »

Bildegalleri

Kammeret i bunn, med radiator, pumpe og solenoid. Legg også merke til diskrammene i bakkant.
Hurtigkoblinger slik at det kan velges mellom maksimal kjøling til skjermkort eller prosessor.
Diverse knapper i front, samt panelet fra Asus-hovedkortet.
Legg merke til hvordan strømkablene er gjort om med kobberrør.
Synet av noe som renner ned over skjermkortene er ubeskrivelig.
Litt olje må til.

Heng med over på neste side, så tar vi de siste bildene »

Flere bilder

Synet av noe som renner ned over skjermkortene er ubeskrivelig.
Mon tro man får støt av å ta ned i oljen der det ligger en 230 volt-tilkobling helt åpent.
Les også
Intel: – Moores lov blir 60
Les også
Her er verdens minste datamaskin
Les også
Her er TGs store utstyrspusher
Les også
Dette er supernettverket på The Gathering
Les også
Trodde du maskinen din var rå? Glem det!
annonse