Til hovedinnhold

Dette er supernettverket på The Gathering

Utstyret har en verdi på ti millioner kroner.

Tek.no/Hamar: Det er mye som skal gjøres riktig i forbindelse med et arrangement som The Gathering, og blant de svært sentrale tingene er uten tvil selve nettverket. I forbindelse med årets TG har de nå for første gang fått på plass eget utstyr, og det er ikke akkurat av den typen du finner på pallesalg hos din lokale elektrovarepusher.

Utstyret kommer fra Juniper Networks og har en gateverdi ti millioner kroner. Likevel er det ikke sånn at TG har brukt så mye på utstyret. De har ordnet seg en spesiell avtale, slik at de har fått utstyret vesentlig rimeligere. Det å bruke så mye penger på utstyr for en frivillig organisasjon som Kandu er helt utelukket.

– Jeg er kjempefornøyd med at vi har klart å inngå et så gunstig samarbeid med
nLogic. Dette gir oss muligheten til å kjøpe inn eget utstyr som før var en fjern drøm
for oss, sier Peter Blakstad som er teknisk ansvarlig på The Gathering.

Blakstad forventer at det nye utstyret vil gi bedre kvalitet og stabilitet på nettverket, noe som naturlig nok kommer deltagerne til gode.

Selve nettlinjen er et samarbeidsprosjekt mellom Eidsiva bredbånd og Blix Solutions. Eidsiva står for internettinfrastrukturen og bygget i 2013 ut kapasiteten mellom Hamar og Oslo. Blix ordner selve internettkapasiteten.

Sentralt plassert i hallen, slik at alle kan se dem, står en serie med rackskap der sentrale komponenter i nettverket vises frem. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Slik er nettverket bygget opp

Internett-tilkoblingen kommer med to føringsveier fra Oslo til Hamar. I tillegg føres nettlinja to føringsveier internt i Vikingskipet.

– Dette er for å skape redundans, slik at om noen skulle være uheldige å ødelegge en av fiberkablene vil vi fremdeles ha nett, både i og utenforVikingskipet. Vi har en fiberring som går rundt hele skipet, og opp i taket. På denne måten har vi god fleksibilitet og redundans i nettverket, forteller Blakstad.

I rackskapene står det diverse nettverksutstyr og servere. Herfra utføres det sentral administrasjon og drift av nettverket og servere.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no
Ned til de åtte skapene nede på gulvet går det fiber- og strømkabler ned fra taket. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

– Dersom kantswitchen (switchen deltakeren kobler seg direkte i) får uplink og strømtilførsel vil switchen installeres automatisk i henhold til rett konfigurasjon. Systemet gjør alt av oppdateringer samt gir den alt av innstillinger, og hele prosessen er automatisert. Systemet er egenutviklet og bygget opp fra bunn av, så det har krevd veldig mye arbeid fra det tekniske crewet, men nå har vi det klart, forteller Blakstad.

Man kan lese mer om dette på bloggen til teknikerne på The Gathering.

Rundt om i Vikingskipet står det videre åtte fordelingspunkter, og disse får signalene sine via fiberkabler som går hele veien opp til taket.

Det trådløse nettet oppgraderes også

Det trådløse nettet blir også byttet ut. Siden introduksjonen av trådløst nett på TG i 2013 har veksten vært eventyrlig. Nå skal alt av nettbrett, mobiltelefoner og spillkonsoller på nett. For å ta unna den trådløse trafikken har TG-gjengen ordnet seg utstyr fra Meru.

Full orden i kablene. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

– Totalt sett har vi rundt 250 aksesspunkter rundt om i Vikingskipet, og samtlige av disse styrer vi fra kontrollere som står i rackskapet her. Ved å konfigurere kontrollerne riktig sørger vi også for at samtlige aksesspunkt blir satt opp automatisk. Kontrollerne har også en viktig oppgave med å sørge for at alle aksesspunkter samarbeider godt, forteller Blakstad.

På serversiden har det også skjedd ting. Nextron kommer inn som leverandør av servere med en verdi på over en halv million kroner i året, noe som gir arrangementet en serverkapasitet som gir dem frie tøyler. Serverne brukes til mye forskjellig, blant annet en del grunnleggende nettverksfunksjonalitet som DNS og DHCP. Andre brukes igjen til tung videoenkoding for innhold som skal ut på strømmen. I tillegg er det en del servere som kjører ulike verktøy som den tekniske gjengen bruker for å drifte og administrere nettverket.

Rundt om på bordene står det både aksesspunkter og switcher. . Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

God nok båndbredde

Båndbredden er oppgitt til 30 Gbit/s, med mulighet til å øke med 10 Gbit/s dersom behovet skulle være der. I 2014 toppen bruken 14 Gbit/s, så det skulle være naturlig å anta at kapasiteten holder i lange baner.

Nettlinjene og -trafikken på TG har vært vesentlig høyere før. De kan skryte på seg et år med en linje på hele 200 Gbit/s, og under et rekordforsøk greide de å genere solide 64 Gbit/s med trafikk ut på nett.

– Det var jo litt moro, men de tok etter hvert kontakt fra sentrale internett leverandører i Norge og lurte på om vi ikke kunne slutte snart siden det begynte å bli litt lite kapasitet på utlandstraffiken fra Norge, humrer Blakstad. Samtidig er det greit å være litt edruelig, i fjor brukte vi vel rundt 14 Gbit/s på det meste, så med dagens kapasitet burde vi være godt rustet, forteller Blakstad.

– Faktisk er det sånn at det er første dagen at nettet blir brukt mest. Etter den tid blir mye mer av trafikken lokal. Det henger trolig sammen med at mye lastes ned fra Internett den første dagen, mens det etter det allerede finnes her, avslutter Blakstad.

Dette er antagelig Norges kraftigste spillmaskin:
Trodde du maskinen din var rå? Glem det! »

Les også
Telenor skal levere nettet til The Gathering
Les også
Sjekk ut TGs drøyeste maskin
Les også
Vi tar tempen på The Gathering
Les også
Her er TGs store utstyrspusher
Les også
The Gathering er i full sving
Les også
Trodde du maskinen din var rå? Glem det!
Les også
– Vi er en gjeng med nerder
annonse