Tek.no

Nyhet

Samsungs nye 4K–skjerm er virkelig stor

Fabrikkalibrert 4K-skjerm skal få de kreative av oss til å åpne lommeboka.

Vi begynner å bli godt kjent med både TV-er og dataskjermer med den nye 4K-oppløsningen. Sakte men sikkert har de blitt rimeligere, og de nærmer seg nå et prispunkt som er levelig for oss vanlige forbrukere.

Den nyeste 4K-skjemen til Samsung henvender seg imidlertid til en litt annen gruppe. Med sin UD9740 slår nemlig selskapet et slag for profesjonelle brukere, som ofte stiller helt andre krav til panelkvalitet, fargegjengivelse og oppløsning enn de som bare vil surfe litt på nettet eller spille i høy oppløsning.

De profesjonelle brukerne står plantet midt i målgruppen for den lekre 4K-skjermen, som altså har en oppløsning på 3840 x 2160 punkter. Diagonalt måler den hele 31,5 tommer, og sammen skulle dette gi nok boltreplass for flere programmer av gangen.

Riktige farger

Som den proffskjermen UD970 er den har selvsagt fått en piviot-funksjon.Foto: Samsung

UD9740 skal ifølge Samsung være utstyrt med et godt PLS-panel som gir en stor innsynsvinkel og ved hjelp av en ti-bits bildebehandlingsbrikke. Denne gjør det mulig for skjermen å vise over en milliard farger samtidig som overgangen mellom disse skal bli mer naturlig.

Skjermen er svært tro mot Adobe RGB-spekteret, og viser 99,5 prosent av dette. I tillegg skal denne skjermen komme skikkelig kalibrert rett fra fabrikken, slik at du kan være sikker på at blåfargen på skjermen virkelig er blå. Dermed skulle UD970 gi både grafikere, modellerere og andre kravstore brukergrupper noe å sikle etter.

Det spørs likevel om ikke noen blir litt frustrerte av nok en skjerm som annonseres med det filmvennlige 16:9-formatet, som gir mindre plass i høyden enn det mer foretrukne 16:10-formatet.

Av andre spesifikasjoner finner vi at lysstyrken er oppgitt til 350 nits, noe som er omtrent midt på treet. En mer lyssterk skjerm er generelt foretrukket om du arbeider i godt opplyste omgivelser.

Responstiden er sjelden spesielt viktig på skjermer myntet for andre enn spillere, og UD9740 er med sine 8 millisekunder ingen spillskjerm. Kontrasten ligger på sin side på 1000 til 1.

Det er tydelig at Samsung også har brukt litt tid på å designe den nye 4K-skjermen.Foto: Samsung

Velutstyrt

Du kan koble opp datamaskinen din til skjermen enten med en av de to DisplayPort 1.2-inngangene eller via HDMI 1.4-porten. Skjermen fungerer også som en USB-hub, med fire USB 3.0-porter tilgjengelig.

Alle proffskjermer med respekt for seg selv har piviot-funksjon, også UD9740. Tilt-funksjon, samt mulighet for å dreie skjermen horisontalt, er også på plass.

Tilgjengelighet og pris er ikke kjent, men skjermen er rettet mot profesjonelle og blir nok ikke videre billig. Om du kan tenke deg en høyoppløst designperle som er tro mot fargene kan du sette opp et prisvarsel hos oss her. Da får du beskjed når UD9740 blir tilgjengelig i norske nettbutikker.

Du må ikke være proffbruker for å sette pris på å ha en 4K-skjerm i hus:
Vi hadde ingen problemer med å anbefale Asus' PB287Q da vi testet den »

Les også
Slipper svær 4K-skjerm for de kravstore
Les også
Dells nye PC-skjerm har høyere oppløsning enn 4K
Les også
Asus PB287Q: Endelig en billig 4K-skjerm uten barnesykdommer
Les også
Dette er Asus' nye 32-tommers 4K-skjerm
Les også
Dell Ultrasharp UP3214Q: Råtass-skjerm med ekstrem oppløsning
annonse

Les også