Til hovedinnhold
TestDell Ultrasharp UP3214Q

Råtass-skjerm med ekstrem oppløsning

Dell frir til fotoentusiastene med 4K-oppløsning.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Introduksjon

Mens bærbare datamaskiner og mobile enheter stadig vekk blir bortskjemt med høyere oppløsning, har brukerne av stasjonære datamaskiner lenge følt seg litt oversett på skjermfronten. Entusiaster og bedrifter har måtte nøye seg med 2560 x 1440 på 27 tommer i årevis, mens selv små nettbrett på ti tommer byr på tilsvarende oppløsning. Heldigvis har markedet begynt på sin neste epoke, med inntoget av skjermer betegnet med 4K Ultra HD – det vil si oppløsning på 3840 x 2160 eller høyere.

Vi har tidligere sett på Asus PQ321QE, som var en av de første 4K-skjermene til vanlige forbrukere. Denne kostet rundt 30 000 da vi fikk den inn til test for cirka et halvt år siden, og som vitne på en rasende prisutvikling skal vi i dag kikke på Dells konkurrent, UltraSharp UP3214Q, som har fått prisen ned til 18 store lapper. I tillegg til den heftige oppløsningen har skjermen en rekke egenskaper og funksjoner myntet på fotoentusiaster og andre som driver med fargekritisk arbeid.

Dell UltraSharp UP3214Q. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Et svært beist

Den 31,5 tommer store skjermen veier inn på over 12 kg, og kommer innpakket i to deler. Foten er ferdigmontert og festes på og festes på baksiden av skjermen uten bruk av verktøy, og monteringen var dermed unnagjort på få minutter.

Dell-skjermen har et enkelt og ryddig design, med ramme i matt sort og sølvfarget fot. Rammen måler cirka 2,5 centimeter og er dermed ikke spesielt bred, men om du skulle ha råd til flere skjermer er det alltid en fordel om den hadde vært litt smalere. Nede til høyre, foran på rammen, finner vi strømbryter og fem kapasitive knapper for navigering i skjermmenyen.

Monitoren hviler stødig på foten, og lar seg ikke vingle i noen retninger. Det er mulig å rotere skjermen horisontalt på foten, vippe panelet frem og tilbake samt heise panelet opp eller ned. For å få skjermen i pivot-posisjon må du montere den på veggen med VESA-feste.

DisplayPort og HDMI

Skjermen kan kobles til med enten HDMI, DisplayPort eller Mini DisplayPort, men kun de to siste kontaktene gir 60 Hz ved full oppløsning. Strømforsyningen er integrert i skjermen, så du kobler den bare til med vanlig strømkontakt og slipper en ekstern boks under skrivebordet. Det følger heldigvis med DisplayPort til Mini DP-kabel slik at du kan nyte Ultra HD rett ut av boksen, men for å få 60 Hz oppfriskningshastighet må skjermkortet støtte DisplayPort versjon 1.2. Vi merker oss at det ikke finnes noen lydutganger, så det er ikke mulig å hente lyden ut fra HDMI- eller DisplayPort-inngangene hvis du for eksempel skulle ønske å videresende lyden fra en videospiller.

Det følger også med USB-kabel til hubben, som har én inngang og fire USB 3.0-utganger plassert bak skjermen. Vi skulle gjerne sett at noen av disse utgangene var på sidekanten til skjermen, da det ofte er knotete å koble til kabler på baksiden. Videre finner vi en kjekk 9-i-1 minnekortleser på skjermens venstre side, som støtter de aller fleste minnekorttyper.

Bildekvalitet og bruk

Forhåndskalibrert fra fabrikk

UltraSharp UP3214Q har skjermpanel av typen IGZO, og både skjermteknologien og dette spesifikke panelet er utviklet og levert av Sharp. Vårt førsteinntrykk av disse panelet er at de minner mye om IPS, det vil si god innsynsvinkel og bildekvalitet, ofte på bekostning av responstid og etterslep.

Skjermen kommer forhåndskalibrert fra fabrikk, noe vi legger umiddelbart merke til når vi kobler den til og velger sRGB som fargeprofil. Fargegjengivelsen er allerede veldig bra kalibrert, om enn kanskje en smule kald.

Av videotilkoblinger finner vi HDMI og DisplayPort både av vanlig og mini-type.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi kobler til kalibreringsverktøyet for å kalibrere sRGB-moduset nærmere 6500 Kelvin, og etter en kjapp runde ble resultatet svært bra. De små avvikene ble korrigert, og fargenøyaktigheten i kombinasjon med den høye oppløsningen sørger for imponerende bra bildekvalitet. Skjermen støtter også intern kalibrering, det vil si programmering av skjermens interne LUT – Look Up Tables – men for å gjøre dette må du ha et av flere støttede kalibreringsverktøy fra X-Rite.

Sortnivået er jevnt over bra, men ved å vise et sort bilde på skjermen avsløres litt lyslekkasje i hjørnene. Fargene er jevne helt ut i kantene, og skjermen har ypperlig innsynsvinkel på nivå med IPS-panel. Den maksimale lysstyrken er oppgitt på 350 cd/m2, og er i praksis mer enn sterk nok til bruk i opplyste lokaler. Den kan også justeres ganske lavt, noe vi setter stor pris på om det skal jobbes litt utover nettene. Panelet er belagt med et Anti-Glare-belegg, med omtrent gjennomsnittlig styrke. Det er ingen tegn til crosshatch-mønster eller store forvrengninger, men etter vår mening kunne belegget gjerne vært enda tynnere, da bildet blir enda renere.

Monitoren er relativt tynn, med omtrent 5,5 centimeter på tjukkeste punkt.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Frir til fotoentusiasten

I tillegg til sRGB fargedekke har skjermen også 99 prosent Adobe RGB fargeskala. Adobe RGB-moduset gir en bredere fargeskala, og er derfor svært nyttig for bildebehandling hvor det krever større fargepresisjon hvis du for eksempel skal få bildet på skjermen og utskriften til å samsvare. Til vanlig bruk blir fargene ganske intense, og sRGB er dermed som regel å foretrekke med mindre du skal jobbe med bilder.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

En kjekk funksjon til bildebehandling er "Zonal Color Space", som lar deg velge forskjellig fargemodus på venstre og høyre side av skjermen. Da kan du for eksempel ha Adobe RGB på én side og sRGB på den andre, slik at du kan sammenligne resultatet når du holder på med fargekritisk arbeid. Det er heller ikke noe problem å jobbe på denne måten, takket være den ekstreme oppløsningen som gir massevis av plass.

Det er også verdt å nevne at både monitoren og panelet støtter full 10-bit fargegjengivelse, men for å bruke dette må du ha enten AMD FirePro eller Nvidia Quadro skjermkort og støtte i programvare.

Fungerer også godt i spill

Spilling i 4K er som forventet en ganske heftig opplevelse, men det krever absolutt sitt fra maskinvaren. Oppløsningen på 3840 x 2160 gir nøyaktig fire ganger flere piksler enn en skjerm med Full HD, 1920 x 1080, og krever dermed fire ganger mer fra skjermkortet. Med mindre du sitter på flere skjermkort fra toppsjiktet kan du se langt etter å spille de nyeste stortitlene med høy grafikkdetalj, men spill som League of Legends, Counter Strike og Starcraft kjører allikevel med god flyt selv på middelmådige skjermkort.

UP3214Q viser litt tegn til etterslep, omtrent på nivå med det vi synes er normalt på skjermer med IPS-panel. Det er ingen synlige ghostingproblemer, men et par runder i Bubble Trouble avslører merkbart mye inputlag. Etter å ha sattskjermen i Gaming-modus og testet på nytt, ble inputlaggen redusert betraktelig og spillopplevelsen ble veldig fornøyelig.

Skjermen støtter ikke oppskalering, noe som betyr at hvis du kjører et spill på oppløsning mindre enn 4K, blir vinduet fysisk mindre og får en svart ramme rundt.

Heftig oppløsning har sine ulemper

De kapasitive knappene fungerer strålende i bruk.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

For å bruke full oppløsning i 60 hertz, må skjermen kobles til med DisplayPort 1.2 og dette må slåes på i skjermmenyen. Det er kun denne versjonen som støtter MST – Multi Stream Transport – som i utgangspunktet var beregnet for seriekobling av flere skjermer ved hjelp av en enkel serie med DisplayPort-kabler.

Dagens 4K-skjermer bruker denne teknologien for å støtte oppløsningen, ved at skjermen i praksis deles i to. Denne løsningen resulterer i en rekke merkelige problemer, som at kun halve skjermen våkner fra søvnmodus og blank skjerm før skjermkortdriveren har lastet. Dette betyr at hvis du skulle få problemer under oppstart, må skjermen stilles tilbake til 30 hertz for å kunne vise noe som helst, men for å gjøre dette må skjermen kobles til til en annen datamaskin med DisplayPort 1.2 eller HDMI.

Bra skjermmeny og enkel navigering.

Det er verdt å nevne at dette ikke bare gjelder denne skjermen, men alle dagens 4K skjermer, og problemet kommer til å vedvare inntil en ny DisplayPort standard er på plass.

God skjermmeny

Skjermmenyen navigeres ved hjelp av fem kapasitive, trykksensitive knapper. Vi har tidligere hatt veldig dårlig erfaring med slike knapper, men på denne skjermen fungerer de utmerket. Menyen er oversiktelig og lett å navigere i, og knappenes funksjoner dukker opp i menyen ved siden av knappen.

Det var også noen kjekke funksjoner på plass, som Picture-By-Picture Mode, som gjør at skjermen deles i to og du kan ha DisplayPort-input på den ene siden og HDMI-input på den andre. Det er også mulig å automatisk lete etter aktiv videoinngang og endre snarveimenyen som dukker opp når du trykker på menyknappen.

Konklusjon

Dell UltraSharp UP3214Q er definitivt en skjerm for entusiasten, men herligheten har sin pris. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dell UltraSharp UP3214Q markerer virkelig inntoget av 4K Ultra HD-skjermene. IGZO-panelet med oppløsning på 3840 x 2160 leverer krystallklare bilder, og fargegjengivelsen er godt kalibrert fra fabrikk. Med videre kalibrering blir den enda bedre, og med støtte for 10-bits fargedygbe, 99 prosent Adobe RGB fargedekning og kalibrering av skjermens maskinvare er den en skikkelig snasen modell for fotoentusiaster og andre som driver med arbeid hvor korrekt fargegjengivelsen er kritisk.

DisplayPort 1.2-tilkoblingen, som er nødvendig for 4K-oppløsning i 60 Hz, har fortsatt en del barnesykdommer, men disse gjelder alle tilsvarende skjermer. Vi opplevde ofte at skjermen ikke startet fra søvnmodus, og noen ganger at bare halve skjermen fikk bilde. Dette kan gjerne ikke klandres denne spesifikke modellen, men det er noe å være obs på om du sikler etter en skjerm med Ultra HD-oppløsning.

Sett bort i fra dette leverer UP3214Q jevnt over godt på alle områder. Skjermmenyen og tilhørende knapper fungerer bra i bruk, og andre egenskaper som innsynsvinkel og responstid kan sammenlignes med tradisjonelle IPS-skjermer.

Prisen ligger i skrivende stund på litt over 18 000 kroner, noe absolutt er litt i stiveste laget. Vi har ingen problemer med å anbefale denne over Asus' 4K alternativ, men for folk flest finnes det alternativer som gir mer glede for pengene. Fotoentusiastene bør ta en kikk på Dell UltraSharp U2713H til cirka 5400 kroner, mens Dell UltraSharp 2713HM også gir høy oppløsning på 2560 x 1440 til cirka 4000 kroner.

+ Svært god bildekvalitet
+ Adobe RGB, 10-bit fargedybde og mulighet for intern kalibrering
+ Ekstrem oppløsning


- Pris
- Støtter ikke oppskalering

annonse