Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDell Ultrasharp UP3214Q

Råtass-skjerm med ekstrem oppløsning

Dell frir til fotoentusiastene med 4K-oppløsning.

Introduksjon

Mens bærbare datamaskiner og mobile enheter stadig vekk blir bortskjemt med høyere oppløsning, har brukerne av stasjonære datamaskiner lenge følt seg litt oversett på skjermfronten. Entusiaster og bedrifter har måtte nøye seg med 2560 x 1440 på 27 tommer i årevis, mens selv små nettbrett på ti tommer byr på tilsvarende oppløsning. Heldigvis har markedet begynt på sin neste epoke, med inntoget av skjermer betegnet med 4K Ultra HD – det vil si oppløsning på 3840 x 2160 eller høyere.

Vi har tidligere sett på Asus PQ321QE, som var en av de første 4K-skjermene til vanlige forbrukere. Denne kostet rundt 30 000 da vi fikk den inn til test for cirka et halvt år siden, og som vitne på en rasende prisutvikling skal vi i dag kikke på Dells konkurrent, UltraSharp UP3214Q, som har fått prisen ned til 18 store lapper. I tillegg til den heftige oppløsningen har skjermen en rekke egenskaper og funksjoner myntet på fotoentusiaster og andre som driver med fargekritisk arbeid.

Dell UltraSharp UP3214Q. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Et svært beist

Den 31,5 tommer store skjermen veier inn på over 12 kg, og kommer innpakket i to deler. Foten er ferdigmontert og festes på og festes på baksiden av skjermen uten bruk av verktøy, og monteringen var dermed unnagjort på få minutter.

Dell-skjermen har et enkelt og ryddig design, med ramme i matt sort og sølvfarget fot. Rammen måler cirka 2,5 centimeter og er dermed ikke spesielt bred, men om du skulle ha råd til flere skjermer er det alltid en fordel om den hadde vært litt smalere. Nede til høyre, foran på rammen, finner vi strømbryter og fem kapasitive knapper for navigering i skjermmenyen.

Monitoren hviler stødig på foten, og lar seg ikke vingle i noen retninger. Det er mulig å rotere skjermen horisontalt på foten, vippe panelet frem og tilbake samt heise panelet opp eller ned. For å få skjermen i pivot-posisjon må du montere den på veggen med VESA-feste.

DisplayPort og HDMI

Skjermen kan kobles til med enten HDMI, DisplayPort eller Mini DisplayPort, men kun de to siste kontaktene gir 60 Hz ved full oppløsning. Strømforsyningen er integrert i skjermen, så du kobler den bare til med vanlig strømkontakt og slipper en ekstern boks under skrivebordet. Det følger heldigvis med DisplayPort til Mini DP-kabel slik at du kan nyte Ultra HD rett ut av boksen, men for å få 60 Hz oppfriskningshastighet må skjermkortet støtte DisplayPort versjon 1.2. Vi merker oss at det ikke finnes noen lydutganger, så det er ikke mulig å hente lyden ut fra HDMI- eller DisplayPort-inngangene hvis du for eksempel skulle ønske å videresende lyden fra en videospiller.

Det følger også med USB-kabel til hubben, som har én inngang og fire USB 3.0-utganger plassert bak skjermen. Vi skulle gjerne sett at noen av disse utgangene var på sidekanten til skjermen, da det ofte er knotete å koble til kabler på baksiden. Videre finner vi en kjekk 9-i-1 minnekortleser på skjermens venstre side, som støtter de aller fleste minnekorttyper.