Til hovedinnhold

Android-smartklokker blir telefonuavhengige

Google annonserer forbedringer ved sine «wearables», rett foran nesa på Apple.

For å spare strøm forsvinner fargene når du ikke ser på klokken. Foto: Google

Google driver tilsynelatende med alt: Søkemotor, e-post, reklame, sosialt nettverk, video, biler, briller, droner og klokker. Bare for å nevne noe. På noen områder møter de sterkere konkurranse enn andre; og kanskje særlig i smartklokke-markedet. I dag kan Google kanskje styrke posisjonen sin litt, for nå har de annonsert at de oppdaterer smartklokke-operativsystemet «Android Wear» med flere nye funksjoner.

Her er hovedpunktene:

Wi-Fi-støtte lar deg bruke klokken uten telefon

Android Wear støtter nå klokker med innebygd Wi-Fi. Dette betyr at hvis telefonen din ligger hjemme (eller hvor som helst, bare den er koblet til Internett), kan du fortsatt bruke smartklokken din så lenge den også er koblet opp mot nettet. Smartklokken vil få varsler som meldinger, kalenderpåminnelser og e-post, du kan sende meldinger fra den og du skal kunne bruke «dine favoritt-apper». Denne funksjonen gjør også at du kan bruke klokken til å finne telefonen, noe de mer distré blant oss sikkert kan sette pris på.

Alltid på

Siden mange Android-klokker har mulighet til å vise klokken hele tiden, og ikke bare når du løfter armen, slår lett på klokken eller trykker på en knapp, har Google utvidet denne muligheten til å gjelde alle appene du vil. Vil du ikke at handlelista eller bykartet skal forsvinne fra klokka i mellom hver gang du ser bort? I så fall gir Google deg muligheten til å la dem være der hele tiden, men for å spare strøm slår fargene seg av når du ikke ser på klokken.

Mer tilgjengelig

Google vil også gjøre klokken lettere å bruke, også når du har bare én hånd tilgjengelig, eller bare vil spare litt tid. Oppdateringen gjør det mulig å bla nedover eller oppover i Googles innholdskort ved å vri håndleddet raskt, som om du vil kaste kortet av klokken. Praktisk, men det kommer nok til å se litt merkelig ut for de rundt deg som ikke vet hva du driver med.

Appene skal også bli mer tilgjengelige, og du får muligheten til å tegne «hundrevis av forskjellige «emojis»», som klokken skal kjenne igjen selv om du ikke er særlig flink til å tegne.

Vil du vite mer om smartklokker? Konseptet er ikke så nytt som du kanskje tror »

Relativt lite, men voksende marked

De fleste smartklokkene der ute fungerer først og fremst som et tillegg til mobiltelefonen din, men med denne oppdateringen, og mer «selvstendige» smartklokker som Samsung Gear S med mulighet for eget SIM-kort, er det ting som tyder på at de kan utvikle seg til å i større grad erstatte telefonen. I alle fall ved noen anledninger.

Konseptet har til gode å ta av blant folk flest, men Apples smartklokke Apple Watch har skapt mye oppmerksomhet også utenfor «teknologi-kretsene». Etter hvert som prisen på enhetene går ned, og nytteverdien går opp, er det ikke å se bort fra at smartklokker blir et like vanlig tilbehør til en mobiltelefon som en håndfri er i dag. I fjor høst spådde for eksempel analysebyrået Gartner at smartklokker vil utgjøre hele 40 prosent av markedet for armbåndsur innen år 2016.

Googles oppdatering kommer rett før Apple skal sende sine første smartklokker ut til «vanlige» kunder, og med muligheten for å bruke klokkene uten telefonen er det ikke tvil om at Apple fortsatt må se på Google som en sterkt konkurrent også i dette markedet.

Oppdateringen går ut til de syv ulike smartklokkene som kjører Android i løpet av de neste ukene, og først ut er LG Watch Urbane.

Vurderer du smartklokke selv? Sjekk ut vår samletest her »

(Kilde: Google)

annonse