Til hovedinnhold

Dette batteriet kan lades superraskt

I tillegg har det en levetid på over 20 år.

Nanyang Technological University

Blant de mange tingene som forskere arbeider med å forbedre står også batteriteknologi på agendaen, og på dette feltet er det hovedsakelig kapasitet og ladetid forskerne konsentrerer seg om.

På sistnevnte område ser det nå ut til at det har skjedd et aldri så lite gjennombrudd. Magasinet Science Daily melder om en gruppe forskere fra Nanyang Technological University i Singapore som har kommet opp med en spennende batteriteknologi som gjør lading til en lek.

Ekstreme egenskaper

Det nye batteriet, som er et litium-ionbatteri, skal nemlig være i stand til å lade opp til 70 prosent på så lite som to minutter. I tillegg skal det ifølge forskerne takle mer enn 10 000 oppladninger før det gir seg, noe som skal gi det en total levetid på rundt 20 år.

Det forskerne i korte trekk har gjort for å få dette til er at de utviklet en ny type negativ elektrode til batteriet. I stedet for å bruke grafitt i elektroden, som er det vanligste stoffet, benyttet de et stoff som heter titandioksid.

Titandioksid er et realtivt billig stoff som blant annet brukes i matvarer, som fargestoff og i solkrem. Det forskerne nærmere bestemt brukte stoffet til var å lage ørsmå nanorør, altså rør som er rundt tusen ganger tynnere enn et hårstrå.

Egenskapene til disse titandioksid-nanorørene fungerte på en slik måte at de økte hastigheten på de kjemiske prosessene i batteriet betydelig, noe som igjen førte til superrask lading. De tekniske detaljene kan du lese mer om i selve rapporten (krever registrering).

Kan bli viktig for elektriske biler

Forskerne trekker først og fremst frem elektriske biler som et egnet bruksområde for den nye batteriteknologien. Med de nye batteriene kan det bli mulig å lade opp en elektrisk bil på bare fem minutter, som er omtrent samme tid som det tar å fylle bensin på en vanlig bil.

Den lange levetiden til batteriene kan også medføre store kostnadsbesparelser for eiere av elektriske biler, ved at de ikke trenger å skifte ut batteriene ofte, noe som kan bli svært dyrt.

I tillegg skal det ifølge forskerne både være enkelt og billig å produsere de nye batteriene. Når vi eventuelt får se dem i aksjon er imidlertid uvisst.

Dette batteriet er også ganske oppsiktsvekkende: Lader tusen ganger raskere enn et vanlig batteri »

annonse