Til hovedinnhold

Nå har forskere gitt vidundermaterialet grafén enda en nyttig egenskap

Superstoffet tar et nytt steg mot å gi oss bedre datateknologi.

nobeastsofierce/Shutterstock.com

Det er vel knapt noe stoff som har blitt omtalt så ofte som det såkalte «superstoffet» grafén, det ett atom tynne karbonmaterialet som blant annet kan gi oss superrask brikketeknologi og som hele tiden tar nye steg mot en potensiell masseproduksjon og kommersiell lansering.

Fremdeles jobbes det imidlertid iherdig med å finne nye måter å utnytte de lovende egenskapene til stoffet på. Nå melder nettstedet Gizmag om et nytt, spennende fremskritt som ytterligere bidrar til å dytte grafén frem som en het kandidat for fremtidens datateknologi.

Gjorde grafén magnetisk

En gruppe forskere ved University of California i USA har nemlig nå funnet en ny og effektiv måte å gi stoffet enda en egenskap på, nemlig magnetisme. Dermed har stoffet plutselig blitt enda mer nyttig.

Det forskerne gjorde for å magnetisere grafénet var å simpelthen legge stoffet over et annet atomtynt lag med et stoff som heter «yttrium-jern-granat». Yttrium-jern-granat er en type syntetisk edelsten med magnetiske egenskaper. Etter å ha blitt utsatt for magnetfeltet til dette stoffet fant forskerne ut av grafénet selv altså hadde blitt magnetisk.

Det er blitt fremstilt magnetisk grafén også tidligere, men ifølge forskerne har disse forsøkene bestått i å tilføre grafénet andre stoffer som har forringet materialets strømledende egenskaper. Ved å benytte yttrium-jern-granat unngikk man dette problemet.

Kan bidra til langt bedre prosessorteknologi

Det at man nå har funnet en effektiv og skånsom måte å magnetisere grafén på kan ifølge forskerne blant annet ha store positive konsekvenser for den såkalte «spinntronikken». Dette er en gren innen elektronikken som innebærer å utnytte elektronenes spinn til å utvikle blant annet en helt ny transistorteknologi som kan gi langt raskere og mer energieffektive prosessorer i fremtiden.

Som nettstedet Phys.Org forklarte i en artikkel i fjor går spinntronikken nærmere bestemt ut på å bruke magnetisme til å manipulere spinnretningen til elektronene, og la de ulike spinnretningene altså representere de digitale, binære verdiene.

Dermed er meningen at man skal klare å omgå begrensningen med dagens transistorteknologi, hvor elektronene «kjører» gjennom stadig mindre transistorer, en teknikk som omsider vil gjøre det umulig å håndtere varmeutviklingen etter hvert som brikkene blir stadig mindre. Flere tekniske detaljer om det nye fremskrittet kan du lese i vitenskapsjournalen APS (krever registrering).

Det finnes mange måter å utnytte grafén på: Forskere har nå funnet ut at «frityrstekt» grafén kan gi batterier med superkapasitet »

annonse