Nyhet

Dette teleskopet skal finne ut om det er liv andre steder i universet

Byggingen av Extremely Large Telescope har omsider begynt.

Vi skrev først om verdens største optiske bakketeleskop i 2014, da teleskopet offisielt fikk godkjennelse for å starte konstruksjonen. Prosessen har imidlertid tatt sin tid siden den gang, og først nå skal selve byggingen av teleskopet begynne, melder European Southern Observatory (ESO) i en pressemelding.

Den symbolske første steinen ble nylig lagt i en seremoni hvor den chilenske presidenten Michelle Bachelet Jeria var til stede.

– Med den symbolske starten på dette konstruksjonsarbeidet bygger vi her mer enn et teleskop. Det er et av de mest storslåtte uttrykkene for vitenskapelige og teknologiske evner og for det ekstraordinære potensialet som ligger i internasjonalt samarbeid, sa Jeria i en tale under arrangementet.

Teleskopet er innkapslet av en kuppel med en diameter på 85 meter.

Skal prøve å finne liv

Teleskopet som nå skal bygges har fått det talende navnet Extremely Large Telecope (ELT) og blir altså det største optiske bakketeleskopet som noensinne er laget. Det har et speil som måler hele 39 meter i diameter og består av 800 segmenter, og er innkapslet i en roterende kuppel med en diameter på 85 meter.

ELT skal være i stand til å fange opp 15 ganger mer lys enn de største optiske teleskopene som eksisterer i dag, og vil få en rekke viktige bruksområder. Med teknologien ELT skal det blant annet bli mulig å ta detaljerte bilder av planeter som roterer rundt andre stjerner direkte. Det kan gjøre det mulig å analysere de atmosfæriske forholdene på planetene for å finne ut hvorvidt de kan gi opphav til biologisk liv.

Ved å kunne studere de aller fjerneste delene av universet skal forskerne også bruke ELT til å få en bedre forståelse av hvordan de første stjernene og galaksene ble til, samt lære mer om de mystiske sorte hullene.

Med ELT skal det også bli mulig å foreta en mer nøyaktig måling av hvor raskt universet utvider seg, som igjen kan ha enorme konsekvenser for vår forståelse av de fysiske lovene, ifølge ESO. Vi må imidlertid vente en stund på de spennende oppdagelsene teleskopet trolig vil by på, da teleskopet først vil åpne slusene i 2024.

Mer informasjon om ELT finner du på teleskopets hjemmeside.

Romteleskopet Hubble skal også få etterfølger: Superkraftige James Webb Space Telescope er nå ferdig »

(Via Reuters)

Les også
Dette gigantteleskopet skal avdekke universets mysterier
Les også
Her er verdens største radioteleskop
Les også
Se de spektakulære bildene som Hubble har tatt
Les også
Dette teleskopet skal finne ut om vi er alene i universet
Les også
Dette teleskopet skal se tilbake til universets begynnelse
annonse