Tek.no

Nyhet

Dette teleskopet skal se tilbake til universets begynnelse

Konstruksjonen av det gigantiske «Thirty Meter Telescope» har nå begynt.

TMT.org
17 Okt 2014 20:00

Mens teknologibransjen jobber med å utvikle ny teknologi som skal komme Jordens innbyggere til gode på en eller måte, arbeides det også iherdig med å avdekke flere av universets mysterier. Det amerikanske romfartsbyrået NASA er for eksempel i gang med å utvikle høyteknologiske romteleskop som de håper skal finne liv på andre planeter innen 20 år.

Det skjer imidlertid også svært spennende ting innen markbasete teleskop. I en pressemelding kunngjøres det nå at byggingen av det enorme «Thirty Meter Telecope» (TMT) har startet.

TMT bygges på fjellet Mauna Kea på Hawaii og blir et av verdens aller største teleskop. Det får en samlet prislapp på 1,4 milliarder dollar, altså cirka 9 milliarder kroner. Som navnet ganske tydelig avslører får byggverket en speilflate som måler hele 30 meter i diameter.

Foto: TMT.org

Får ny teknologi

Dette skal ifølge pressemeldingen være nok til å servere de aller mest høyoppløste bildene av planeter som kretser rundt nærliggende stjerner. Det skal også være nok til å observere de aller første stjernene og galaksene i universet, milliarder av lysår borte.

Det er imidlertid ikke bare speilflaten som gir TMT-teleskopet disse egenskapene. Teleskopet blir nemlig det første som tar i bruk en teknologisk løsning kalt «adaptiv optikk» (AO). Dette er en løsning som i korte trekk innebærer at teleskopet er i stand til å korrigere for de optiske forstyrrelsene til Jordens atmosfære.

Disse forstyrrelsene er hovedårsaken til utviklingen av romteleskopene, som for eksempel det legendariske Hubble-teleskopet. Med den nye AO-teknologien kan man langt på vei utstyre de markbaserte teleskopene med de samme fordelene som romteleskopene.

10 ganger høyere oppløsning enn Hubble

Sammenlignet med andre teleskoper skal TMT by på 10 ganger høyere oppløsning enn det nevnte Hubble-teleskopet, og er 10 ganger mer lysfølsomt enn hvert av de to Keck-teleskopene, som er blant verdens største per dags dato.

Når TMT er ferdig konstruert vil det kun stå tilbake for det kommende, europeiske gigantteleskopet «European Extremely Large Telescope» (E-ELT), som Teknofil skrev om for et par år siden. E-ELT får en speilflate på 39 meter og vil koste cirka 8 milliarder kroner.

For mer informasjon om TMT kan du besøke teleskopets hjemmeside, hvor du finner alle slags tekniske detaljer.

Romfartøy er også et viktig verktøy for forskerne: Den neste Mars-roveren inneholder norsk teknologi »

(Via Extremetech, Engadget)

Les også
Dette teleskopet skal finne ut om det er liv andre steder i universet
Les også
– Vi vil finne liv på andre planeter innen 20 år
Les også
Visste du at NASA har et flyvende observatorium?
Les også
Lurer du på hvordan NASA styrer rakettene sine?
annonse

Les også