Til hovedinnhold

Her er verdens største radioteleskop

Kineserne vil finne liv i universet med nytt rekordteleskop.

FAST/Arxiv

Mye av observasjonen av universet utføres med optiske teleskoper, som for eksempel det produktive romteleskopet Kepler eller gigantiske bakketeleskoper. Radioteleskoper er imidlertid også viktige redskaper som finnes i store utgaver, og nå har kineserne satt en ny standard på dette feltet.

Som nettstedet IFLScience melder har byggingen av verdens største radioteleskop nemlig nå startet i Kina, og dermed vil landet delta mer aktivt i kappløpet om å finne liv andre steder i universet.

En halv kilometer stort

Forberedelsene til konstruksjonen av teleskopet, som har fått navnet «FAST» (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), startet allerede i 2011. Nå har man altså begynt å sette sammen selve delene, nærmere bestemt de 4450 reflektorpanelene som utgjør selve «skålen».

Bildet viser oppbygningen til teleskopet. Klikk for større bilde. Foto: FAST/Arxiv

Etter at panelene er satt sammen vil teleskopet måle 500 meter i diameter, og blir dermed verdens største i sitt slag. Det største radioteleskopet i verden på nåværende tidspunkt, Arecibo-observatoriet i Puerto Rico, har til sammenligning en diameter på 305 meter.

Med sin gigantiske størrelse vil FAST være i stand til å fange opp radiosignaler som man hittil ikke har væt i stand til å registrere, noe som igjen kan øke sannsynligheten for å oppdage liv andre steder i universet.

Bygges i øde område

– Ved å bygge et mer sensitivt teleskop kan vi motta svakere og fjernere radiomeldinger. Det vil hjelpe oss med å lete etter intelligent liv utenfor vår egen galakse og utforske universets opprinnelse, sa sjef for organisasjonen Chinese Astronomical Society, til det kinesiske nettstedet Xinhuanet.

Teleskopet bygges i en naturlig, bolleformet dal i provinsen Guizhou i den sørlige delen av Kina. Det er ingen bebyggelse i en radius på 5 kilometer fra området, som innebærer at teleskopet kan operere uten radioforstyrrelse fra andre kilder. Selve skålen bæres for øvrig av flere tusen stålkabler.

Radioteleskoper fungerer altså ved å fange opp radiobølger, det vil si de delene av det elektromagnetiske spekteret som ligger utenfor bølgelengdene til synlig og infrarødt lys, og kan dermed «se» objekter som ikke nødvendigvis kan fanges opp av optiske teleskoper. Radioteleskoper er blitt brukt til å kartlegge både hele galakser, planeter, stjerner og andre fenomener.

Mer detaljert informasjon om FAST-prosjektet finner du i dette dokumentet.

I mellomtiden gjør de optiske teleskopene nye oppdagelser: Nå har Kepler funnet en ny planet som ligner på Jorden »

annonse