Tek.no

Nyhet

Dette teleskopet skal finne ut om vi er alene i universet

Byggingen av verdens største bakketeleskop har startet.

ESO
13 Des 2014 15:00
annonse

Det har skjedd mye spennende innen romfart den siste tiden. Nylig skrev det europeiske romfartsbyrået ESA seg inn i historien ved å plassere et landingsfartøy på overflaten av en komet for første gang i historien, og Japan skal snart sprenge hull i en asteroide.

Også på Jordens overflate skjer det saker og ting. I oktober kunne vi melde at konstruksjonen av det gigantiske «Thirty Meter Telescope» har begynt. Dette skal bli verdens nest største teleskop når det er ferdig, men nå har organisasjonen European Southern Observatory (ESO) kunngjort at storebroren også er i anmarsj.

Starter byggingen av verdens største bakketeleskop

Byggingen av teleskopet med det beskrivende navnet «European Extremely Large Telescope» (E-ELT) har nemlig nå fått grønt lys. Monsteret blir verdens største bakketeleskop og vil få en prislapp på litt over én milliard euro, altså rundt 8,7 milliarder kroner. Det skal bygges på fjellet Cerro Armazones i Chile i Sør-Amerika.

E-ELT vil ha et speil som måler hele 39 meter i diameter og som består av 800 segmenter. Teleskopet skal være i stand til å fange opp 15 ganger mer lys enn de største optiske teleskopene som eksisterer i dag.

Illustrasjonsbilde av hvordan E-ELT vil se ut når det er ferdig.Foto: ESO

Mer

I likhet med overnevnte Thirty Meter Telescope skilter E-ELT også med en innovativ teknologi som setter teleskopet i stand til å korrigere for optiske forstyrrelser i atmosfæren, noe som skal gi markant høyere kvalitet på bildene.

Er vi alene?

E-ELT vi ta hele ti år å bygge, men til gjengjeld har vi antakelig spennende ting i vente når det omsider står ferdig. Ifølge ESO vil teleskopet føre til mange helt nye oppdagelser i universet. og en av de store målsetningene til organisasjonen er å finne planeter som går i bane rundt andre stjerner.

annonse

Med teknologien E-ELT byr på vil det forhåpentligvis bli mulig å ta bilder av slike planeter direkte. Det kan gjøre det mulig å analysere de atmosfæriske forholdene på planetene for å finne ut hvorvidt de kan gi opphav til biologisk liv. Man skal også studere planeter i ulike utviklingsfaser for å finne ut hvorvidt vann og organiske molekyler er blant bestanddelene.

På denne måten er håpet å komme ett steg videre i å besvare menneskehetens store spørsmål om hvorvidt vi er alene i universet, og muligens få til et gjennombrudd på dette området.

Skal studere universets opprinnelse

Ved å kunne studere de aller fjerneste delene av universet skal forskerne også bruke E-ELT til å få en bedre forståelse av hvordan de første stjernene og galaksene ble til, samt lære mer om de mystiske sorte hullene.

Med E-ELT skal det også bli mulig å foreta en mer nøyaktig måling av hvor raskt universet utvider seg, som igjen kan ha enorme konsekvenser for vår forståelse av de fysiske lovene, ifølge ESO.

annonse

Mer informasjon om gigantteleskopet finner du hos European Southern Observatory, og se også video under for en introduksjon.

Nå bruker NASA 3D-skrivere i rommet: Den skal lage reservedeler på romstasjonen ISS »

(Via Extremetech)

Les også
Dette teleskopet skal finne ut om det er liv andre steder i universet
Les også
LIVE: Orion flyr nå over Stillehavet
Les også
Nå skal Japan sprenge hull i en astroide for å finne frem til livets opprinnelse
Les også
Denne delen er 3D-skrevet i verdensrommet
annonse

Les også