Til hovedinnhold

Microsoft går ut mot plug-ins

Mener at Flash og liknende hører fortiden til.

Plug-ins er ut, mens nettapplikasjoner og HTML5 er inn. I alle fall om vi skal tro Microsoft, som går ut og sier nøyaktig hva de mener om plug-ins på sin offisielle blogg.

Det har tidligere blitt kjent at Metro-utgaven av Internet Explorer 10 (IE10) i Windows 8 ikke skal støtte plug-ins. Den touch-baserte versjonen er beregnet for nettbrett og smarttelefoner – men Windows 8 kommer også i en PC-utgave hvor IE10 fremdeles støtter plug-ins.

– Må forstå

– Overgangen til et plug-in-fritt Internett foregår nå. Alle nettsider som bruker plug-ins må forstå hva deres kunder opplever når de surfer uten det, skriver skriver John Hrvatin fra Microsoft. Han fortsetter:

– En stor del av dagens nettsurfing foregår på enheter som rett og slett ikke støtter plug-ins. Selv nettlesere som støtter det tilbyr mange muligheter for å kjøre uten.

En verden uten Flash

Microsoft begrunner sin manglende støtte til plug-ins i Metro-utgaven av IE10 med at det gir bedre sikkerhet, stabilitet og batterilevetid.

Kampen mot plug-ins rammer blant annet den populære Adobe Flash Player, som er å finne på nesten alle Windows-PC-er. Adobe har selv sluttet å utvikle mobile utgaver av Flash Player, og Apple har aldri støttet teknologien i sine iOS-enheter.

Andre plug-ins som rammes er Java og Microsofts egen Silverlight, men Microsoft hevder at de vil støtte Silverlight i flere år fremover.

Siste utvei

Hvis man fortsatt bruker plug-ins på sine nettsider, er det mulig å skifte fra Metro-utgaven av IE10 til vanlig modus med et enkelt klikk.

Dette er bare en kortsiktig løsning, ifølge Microsoft. Vanlige PC-nettlesere er ikke designet for mindre skjermer, begrenset batterikapasitet eller ingen bruk av mus. Derfor er snarveien til vanlig modus siste utvei så lenge det ikke er mulig å bytte til identisk innhold uten plug-ins.

– Et plug-in-fritt Internett er til fordel for forbrukere og utviklere og vi tar alle en del i denne overgangen. IE10 gjør det lett å levere den beste opplevelsen mens du gjør om siden din, avslutter Hrvatin i bloggen.

annonse